Durva, ami ezekkel a húsokkal történik az EU-ban: aggasztó hírek érkeztek

Durva, ami ezekkel a húsokkal történik az EU-ban: aggasztó hírek érkeztek

agrarszektor.hu
A  legfrisseb prognózis az EU 27 tagállamára vonatkozóan mutatja be az unió mezőgazdasági piacainak, valamint a globális piaci változásoknak a kilátásait. Összességében az EU-ban 2023-ban a juh- és kecskehús termelés -1,8%-os csökkenése várható.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az EU mezőgazdasági piacainak, valamint a globális piaci változásoknak a 2023-2024. közötti időszakra vonatkozó rövidtávú kilátásait jelentősen befolyásolják az időjárási viszonyok. Unió-szerte a kedvezőtlen nyári forró és száraz időjárási körülmények erőteljesen befolyásolták a terméshozamokat, noha a csapadéktöbblet segítette a gyepterületek regenerálódását. Azonban a lehullott csapadék nem minden esetben fejtett ki kedvező hatást, az árvizek, a csapadék aránytalan időbeli és mennyiségbeli eloszlása késleltette a betakarítást, kedvezett a kártevők felszaporodásának és a különböző betegségek kialakulásának, továbbá negatív hatással volt egyes termékek minőségére is - írja a NAK.

Ugyanakkor elmondható, hogy pozitív piaci kilátások jelei is mutatkoztak a vizsgált időszakban, mivel az inputköltségek (pl. energia, műtrágya és takarmány) tovább csökkentek. Az alacsonyabb uniós mezőgazdasági árak az uniós mezőgazdasági termelői árindex további csökkenéséhez vezettek a 2022. októberében elért rekordszinthez képest. Egyes mezőgazdasági árucikkek uniós exportjának fellendülését támogatták a versenyképesebb uniós nyersanyagárak és ez a tendencia valószínűleg 2024-ben is folytatódni fog. Az uniós piac tehát továbbra is vonzó az import számára.

Az Európai Központi Bank projekciója szerint az élelmiszer-infláció 2024-ben és 2025-ben tovább csökken majd. Bár a munkaerőköltségek dinamikus alakulása és a kedvezőtlen időjárási hatásokból eredő nyomás továbbra is táplálhatja az élelmiszer-inflációt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az uniós takarmányköltségek és a világpiaci nyersanyag árak csökkenő pályán

A gyepterületek kedvezőbb állapota, valamint az uniós takarmányköltségek fokozatos csökkenése némi „megkönnyebbülést” hozott az állattenyésztők számára. Az előző év azonos időszakához, 2022. augusztusához képest a takarmánybúza ára csökkent a legnagyobb mértékben (-37%), ezt követte az árpa (-34%) és a kukorica (-30%).

A húsok esetében az alacsonyabb takarmányköltségek és a viszonylag magas húsárak elősegíthetik az uniós hústermelés javulását 2023. második felében, mivel a hasított testek súlya növekedhet. Ez azonban továbbra sem elegendő ahhoz, hogy az EU sertés-, marha-, juh- és kecskehústermelésének csökkenését megállítsa, mindössze az EU baromfitermelése növekedhet.

A csökkenő termelési tendencia a marha-, valamint a juh- és kecskehústermelésben 2024-ben is várhatóan fennmarad, fellendülés a baromfihús termelés mellett a sertéshús szektorban várható csak. Elmondható továbbá, hogy az áruszállítási díjak esetében is megfigyelhető a csökkenés, azonban a fekete-tengeri térségben uralkodó feszültségek, a szankciók hatásai és az emelkedő üzemanyagárak bizonytalanságot okozhatnak a szállítások tekintetében a jövőben.

Hústermelés alakulása

Az egy főre jutó húsfogyasztás az EU-ban 2023-ban várhatóan 1,5%-kal csökken az árinfláció és az alacsonyabb piaci kínálat miatt. Az EU marhahústermelése 2023-ban várhatóan tovább csökken -3,1%-kal. Az uniós marhahús behozatal csökkenhet az Egyesült Királyság alacsony termelési szintje miatt, míg a Dél-Amerikából származó behozatal nem kompenzálja majd várhatóan teljes mértékben az Egyesült Királyságból származó import veszteségét. Az uniós export továbbra is küzd a magas belső árakkal ebben a szektorban.

A csökkenő sertésállományok, valamint az afrikai sertéspestis következtében az alacsonyabb takarmányárak ellenére is 2023-ban további 6,6%-kal csökkenhet az unió sertéshústermelése. A tartós belső kereslet és az alacsonyabb kínai kereslet 2023-ban várhatóan 16%-kal lassítja majd az uniós sertéshús exportot.

Az uniós baromfitermelés 2023-ban 3,3%-os fellendülést érhet el, köszönhetően annak, hogy az egyik legolcsóbb állati fehérjeforrás a baromfihús. Másrészt az uniós baromfiárak csökkentik az exporttermékek versenyképességét. Brazília, Ukrajna és Thaiföld továbbra is jelentős mennyiséget küld az EU-ba (+12%), míg az Egyesült Királyság tekintetében jelentős csökkenés tapasztalható.

A történelmi mélypontot elérő uniós juhállomány-létszámok 2023-ban -1,8%-kal mérsékelhetik a vágások számát. A tartós juhhús iránti kereslet és a magas belső árak kedveznek az Új-Zélandról és az Egyesült Királyságból származó behozatalnak, mely várhatóan +15%-kal bővül 2023-ban.

Az EU juhhús importja erőteljesebb ütemben nő

Az EU juh- és kecskehústermelésének tavaszi növekedését - amelyet a hagyományos vallási ünnepek korábbi időzítése eredményezett - az ezt követő negatív folyamatok felülmúlták, mely 2023. első felében a legtöbb tagállamban a vágások csökkenéséhez vezetett. Az uniós juhhústermelést várhatóan hátrányosan érinti majd a juhállományok strukturális csökkenése, a legelőfű rendelkezésre állásának visszaesése - különösen a mediterrán országokban -, a magasabb takarmányköltségek, valamint a juhhimlő kitörése Spanyolországban és a betegség közelmúltbeli bulgáriai megjelenése egyaránt. Kiemelendő azonban, hogy a magas kecsketejárak pozitív hatást gyakorolnak az EU kecskeállományának megőrzésére, a gazdálkodók ugyanis a magas felvásárlási árak következtében fenntartják állományaikat.

Összességében az EU-ban 2023-ban a juh- és kecskehús termelés -1,8%-os csökkenése várható, amelyet várhatóan 2024-ben kisebb mértékű (-1%) csökkenés követ majd. Mivel a juhhús a legdrágább hústípus az uniós juhhúsfogyasztás valószínűleg az egyéb vöröshús-típusokkal azonos inflációs nyomásnak lesz kitéve, de ennek ellenére a fogyasztói szokásokban betöltött sajátos jellege - vallási ünnepekhez, kulturális rendezvényekhez kötődő szezonális fogyasztási ciklikusság - továbbra is kedvezően hathat a fogyasztásra. Mindezek hatására az EU egy főre jutó juhhús fogyasztása meglehetősen stabil maradhat (+0,8%) a vizsgált időszakban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vonzó uniós importpiac

Míg az EU Egyesült Királyságba irányuló juhhúsexportja stabil maradt, más főbb célállomások, például Omán, Katar és az Egyesült Arab Emírségek irányába a kivitel jelentős csökkent, melynek eredményeként az év első felében -13,2%-kal csökkent az export. Ez főként az EU-n belüli viszonylag magas áraknak tudható be, ami csökkenti az unió versenyképességét és a termékeket a belföldi piacon tartja. Mivel ez a helyzet rövid távon nem fog változni, a húsexport várhatóan -10%-kal mérséklődni fog az idei évben. Amennyiben az árak enyhülnek, úgy a három éve tartó jelentős visszaesést követően, 2024-re 4%-os emelkedés várható.

Az élő állatok uniós exportja 2023. első félévében a magas belföldi árak ellenére 1,7%-kal nőtt. A Líbiába és Marokkóba irányuló export 2023. júniusi megugrása kompenzálta a Jordániába, Szaúd-Arábiába és Izraelbe irányuló kivitelcsökkenést. Összességében az élő állatok exportja 2023. év egészére vonatkoztatva várhatóan kismértékben, 1,5%-kal nő majd. Azonban az export alakulását a Fekete-tengeren keresztüli szállítás nehézségei is jelentősen befolyásolhatják. 2024-ben további 3%-os csökkenés várható a fokozatosan mérséklődő exportpotenciál miatt.

Az Új-Zélandról és az Egyesült Királyságból származó juhhús uniós importja január-júniusban csaknem 15%-kal nőtt. Összességében az uniós behozatal idén 10%-kal, 2024-ben pedig további 4,5%-kal növekedhet a magas uniós árak és a visszafogott ázsiai kereslet miatt. Végezetül hangsúlyozni szükséges, hogy az előrejelzés összeállításakor az élőállatok szállítására vonatkozó jövőbeli uniós jogi szabályozások hatásai még nem voltak meghatározhatóak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?