Nagy a baj: rohamosan terjed a fertőző állatbetegség Európában

Nagy a baj: rohamosan terjed a fertőző állatbetegség Európában

Tóth Enikő
A kéknyelv-betegség vírusának erős törzse terjed Észak-Európában, fenyegetve a juhokat és a szarvasmarhákat. A kórokozó - amelyet általában melegebb éghajlaton jellemző - ismét megmutatkozott Hollandiában és Németországban. A gazdálkodók tartanak a 2000-es évek közepén bekövetkezett nagy járvány megismétlődésétől.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Rohamosan terjed a rettegett kórokozó Észak-Európában, kiemelten Hollandiában és Németországban ismét, közel 14 év után. A betegség következtében teljes juh-és marhaállományok is el tudnak hullani. A kéknyelv-betegséget (BTV) a trópusi és szubtrópusi régiókban endemikus, a Culicoides nemzetségbe tartozó törpeszúnyogok terjesztik, amelyek a fertőzött állatok vérével táplálkozva fertőződnek, majd 6-8 nap után a nyálmirigyükben elszaporodó vírusokat továbbadják a fogékony állatoknak. Állatok közti közvetlen kontaktus révén, illetve egyéb úton a fertőzés nem terjed.

A vírus emberre ártalmatlan, mégis az új járvány különösen aggasztó, ugyanis a holland állatállományt egy olyan erős törzs sújtotta, amely ellen Európában nem áll rendelkezésre vakcina. A Hollandiában történt első észlelést követő 2 héten belül, a vírust 18 juh- és 55 szarvasmarha-állományban igazolták. Az elmúlt a hetekben pedig több birka tesztje pozitív lett egy belgiumi farmon. Az előző, 2007-es járvány a vírus egy enyhébb törzseként mutatkozott, amely még így is több tízezer európai gazdaságban terjedt el, és a becslések szerint csak Hollandiában 175 millió euró kárt okozott.

Korlátozások a kereskedelemben

Jelenleg EU-tagállamok és az Egyesült Királyság korlátozta az említett állatok kereskedelmét a betegség terjedésének korlátozása érdekében. A 2010 óta kéknyelv-betegségtől mentes Egyesült Királyság illetékesei attól tartanak, hogy Hollandiából fertőzött szúnyogok repülnek át az Északi-tengeren.

A betegség tünetei

A kéknyelv-betegség amellett, hogy képes elpusztítani a juhokat, a tejelő szarvasmarhákat olyannyira megbetegíti, hogy azok tejtermelése jelentősen lecsökken, mindemellett a fertőzött állatok láztól, hólyagoktól és egyéb tünetektől szenvednek. A betegség ismertetőjele még a vérzés és fekélyesedés a száj-és orrnyálkahártyán, fokozott nyálzás, orrfolyás és kötőhártya gyulladás, duzzadt száj és nyelv, sántaság, mivel a lábvégek vizenyőssé válhatnak és kifekélyesednek, bágyadtság és lesoványodás, hasmenés, hányás és tüdőgyulladás, a nyelv kékes elszíneződése vérkeringési zavarok miatt, a vemhes állatok pedig elvetélhetnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?