Nagy a baj: rohamosan terjed a fertőző állatbetegség Európában

Nagy a baj: rohamosan terjed a fertőző állatbetegség Európában

Tóth Enikő
A kéknyelv-betegség vírusának erős törzse terjed Észak-Európában, fenyegetve a juhokat és a szarvasmarhákat. A kórokozó - amelyet általában melegebb éghajlaton jellemző - ismét megmutatkozott Hollandiában és Németországban. A gazdálkodók tartanak a 2000-es évek közepén bekövetkezett nagy járvány megismétlődésétől.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Rohamosan terjed a rettegett kórokozó Észak-Európában, kiemelten Hollandiában és Németországban ismét, közel 14 év után. A betegség következtében teljes juh-és marhaállományok is el tudnak hullani. A kéknyelv-betegséget (BTV) a trópusi és szubtrópusi régiókban endemikus, a Culicoides nemzetségbe tartozó törpeszúnyogok terjesztik, amelyek a fertőzött állatok vérével táplálkozva fertőződnek, majd 6-8 nap után a nyálmirigyükben elszaporodó vírusokat továbbadják a fogékony állatoknak. Állatok közti közvetlen kontaktus révén, illetve egyéb úton a fertőzés nem terjed.

A vírus emberre ártalmatlan, mégis az új járvány különösen aggasztó, ugyanis a holland állatállományt egy olyan erős törzs sújtotta, amely ellen Európában nem áll rendelkezésre vakcina. A Hollandiában történt első észlelést követő 2 héten belül, a vírust 18 juh- és 55 szarvasmarha-állományban igazolták. Az elmúlt a hetekben pedig több birka tesztje pozitív lett egy belgiumi farmon. Az előző, 2007-es járvány a vírus egy enyhébb törzseként mutatkozott, amely még így is több tízezer európai gazdaságban terjedt el, és a becslések szerint csak Hollandiában 175 millió euró kárt okozott.

Korlátozások a kereskedelemben

Jelenleg EU-tagállamok és az Egyesült Királyság korlátozta az említett állatok kereskedelmét a betegség terjedésének korlátozása érdekében. A 2010 óta kéknyelv-betegségtől mentes Egyesült Királyság illetékesei attól tartanak, hogy Hollandiából fertőzött szúnyogok repülnek át az Északi-tengeren.

A betegség tünetei

A kéknyelv-betegség amellett, hogy képes elpusztítani a juhokat, a tejelő szarvasmarhákat olyannyira megbetegíti, hogy azok tejtermelése jelentősen lecsökken, mindemellett a fertőzött állatok láztól, hólyagoktól és egyéb tünetektől szenvednek. A betegség ismertetőjele még a vérzés és fekélyesedés a száj-és orrnyálkahártyán, fokozott nyálzás, orrfolyás és kötőhártya gyulladás, duzzadt száj és nyelv, sántaság, mivel a lábvégek vizenyőssé válhatnak és kifekélyesednek, bágyadtság és lesoványodás, hasmenés, hányás és tüdőgyulladás, a nyelv kékes elszíneződése vérkeringési zavarok miatt, a vemhes állatok pedig elvetélhetnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?