Tarolnak a norvégok ezzel az állattal: rengetegen tenyésztik az országban

Tarolnak a norvégok ezzel az állattal: rengetegen tenyésztik az országban

agrarszektor.hu
Norvégia mezőgazdasági területei - az ország természeti adottságaiból adódóan - nem kimondottan alkalmasak a szántóföldi növénytermesztésre. A közel egy millió hektár mezőgazdasági terület mintegy kétharmada legelő, így az állati termékek termeléséből származó bevételek meghatározó jelentőségűek az agrárium bevételi oldalát tekintve.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!

A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

A norvégok évi 69 kg-os húsfogyasztásából 5-6 kg a juhhús. Éves szinten 2-2,2 millió juh (anya a bárányaival) legel a magashegyi legelőkön - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). Az anyánkénti (körülbelül 70 kg) évenkénti hasznosult bárányszaporulat 2 körüli értéket mutat, az őszre elkészült bárányok átlagos tömege 45 kg, míg a carcass 18-21 kg. A norvég juhtenyésztés szervezéséért és a tenyésztési program végrehajtásáért a Norwegian Association of Sheep and Goat Farmers (NSG - Norvég Juh és Kecske Farmerek Szövetsége) a felelős. Saját véleményük szerint ők a világ egyik legjobb ilyen szervezete, ami köszönhető a farmerekkel való nagyon szoros együtt működésnek, a tenyésztők egymással való szoros együttműködésének, valamint az egyik kulcstényezőnek: a mesterséges termékenyítés alkalmazásának a genetikai előrehaladás gyorsítása érdekében.

A norvég fehér juh bemutatása

A norvég fehér juh egy olyan genotípus, amelynek kiinduló populációja a Norvégiában őshonos rövid és hosszú farkú juhfajtákból ered, mint a dala, rygja and steigar. Mindhárom fajta kiválóan alkalmazkodott a klimatikus és takarmányozási adottságokhoz, azonban a '60-as évektől kezdődően a tenyésztési program a termelékenységük javítását tűzte ki célul. A '70-es évek második felétől mind a szaporasági, mind a hústermelő képesség javítására irányuló keresztezési kezdeményezéseknek köszönhetően a 2000-es évek elején ismerték el a norvég fehér juhot (hosszú farkú). A szaporaság javításában elsőként a finn (rövid farkú) juhot használták, amit bizonyít a szaporaságot befolyásoló nagyhatású gén (GDF9) jelenléte is a norvég fehér juh genomjában. A húsformák és a vágóbárány teljesítményének javítására texel juhokat használtak. A sikeres javulás a szaporulati mutatók esetében további keresztezést igényelt a tejtermelés növelésére, amihez keletfríz juhokat használtak. A norvég fehér juh mind a mai napig nagy genetikai diverzitást mutat, de a termelési értékei született bárányszám, születési báránysúly, választott báránysúly (vágóbárány súlya) igen egységes.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége
A tanulmány szerzői: Egerszegi István, Klein Renáta, Pálfyné Vass Nóra, Milisits-Németh Tímea, Hubai Boglárka, Minárovics Máté, Oláh János

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Majd a mázsa megmondja! (x)

KWS repcehibridek: piacvezető stabilitás, modern genetika és kiemelkedő terméseredmények 2025-ben is.

EZT OLVASTAD MÁR?