Koronavírus-válság: rendkívüli intézkedésekkel segítené a mezőgazdaságot az unió

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság újabb, a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart segítő intézkedéseket fogadott el, annak érdekében, hogy támogatást nyújtson azoknak a piacoknak, amelyeket a koronavírus-válság a legnagyobb mértékben sújt. Ilyen például a magántárolási támogatás bevezetése bizonyos termékekre, egyes piactámogató intézkedések rugalmasabb kezelése, emellett a tej-, virág- és burgonyaágazat lehetőséget kap arra, hogy önszerveződő, helyi szintű piacvédelmi intézkedéseket fogadjon el.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Újabb rendkívüli intézkedéseket fogadott el az Európai Bizottság, hogy további támogatást nyújtson azoknak a mezőgazdasági és élelmiszerpiacoknak, amelyeket a legnagyobb mértékben sújt a koronavírus-válság - írja a Magyar Nemzet. Ezek közé tartozik a magántárolási támogatás a tej- és húsipari termékekre, amelyeket legalább két-három, legfeljebb öt-hat hónapra ideiglenesen kivonhatnak a piacról.

Rugalmasabban kezeli a piactámogató intézkedések végrehajtását a bizottság a bor, a gyümölcs- és zöldség, az étkezési olajbogyó és az olívaolaj, a méhészeti termékek, valamint az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramoknál. Ezzel korlátozva a rendelkezésre álló kínálatot a piaci egyensúly helyreállítása érdekében. A rugalmas végrehajtásnak köszönhetően a források elosztását a válságkezelésnek lehet alárendelni.

A tej-, virág- és burgonyaágazat pedig lehetőséget kap rá, hogy önszerveződő, helyi szintű piacvédelmi intézkedéseket fogadjon el. Ezt legfeljebb fél évre tehetik meg, köszönhetően annak, hogy az unió engedélyezi ezekben az ágazatokban az eltérést a versenyszabályoktól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?