Koronavírus-válság: rendkívüli intézkedésekkel segítené a mezőgazdaságot az unió

Koronavírus-válság: rendkívüli intézkedésekkel segítené a mezőgazdaságot az unió

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság újabb, a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart segítő intézkedéseket fogadott el, annak érdekében, hogy támogatást nyújtson azoknak a piacoknak, amelyeket a koronavírus-válság a legnagyobb mértékben sújt. Ilyen például a magántárolási támogatás bevezetése bizonyos termékekre, egyes piactámogató intézkedések rugalmasabb kezelése, emellett a tej-, virág- és burgonyaágazat lehetőséget kap arra, hogy önszerveződő, helyi szintű piacvédelmi intézkedéseket fogadjon el.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Újabb rendkívüli intézkedéseket fogadott el az Európai Bizottság, hogy további támogatást nyújtson azoknak a mezőgazdasági és élelmiszerpiacoknak, amelyeket a legnagyobb mértékben sújt a koronavírus-válság - írja a Magyar Nemzet. Ezek közé tartozik a magántárolási támogatás a tej- és húsipari termékekre, amelyeket legalább két-három, legfeljebb öt-hat hónapra ideiglenesen kivonhatnak a piacról.

Rugalmasabban kezeli a piactámogató intézkedések végrehajtását a bizottság a bor, a gyümölcs- és zöldség, az étkezési olajbogyó és az olívaolaj, a méhészeti termékek, valamint az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramoknál. Ezzel korlátozva a rendelkezésre álló kínálatot a piaci egyensúly helyreállítása érdekében. A rugalmas végrehajtásnak köszönhetően a források elosztását a válságkezelésnek lehet alárendelni.

A tej-, virág- és burgonyaágazat pedig lehetőséget kap rá, hogy önszerveződő, helyi szintű piacvédelmi intézkedéseket fogadjon el. Ezt legfeljebb fél évre tehetik meg, köszönhetően annak, hogy az unió engedélyezi ezekben az ágazatokban az eltérést a versenyszabályoktól.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?