Koronavírus: íme az uniós tagállamok gazdaságvédelmi agrárintézkedései

Koronavírus: íme az uniós tagállamok gazdaságvédelmi agrárintézkedései

agrarszektor.hu
A COVID-19 világjárvány jelentős gazdasági és társadalmi kihívásokat hozott, amelyek leküzdése szükségessé teszi, hogy mind a tagállamokban, mind az egész EU-ban rendkívüli intézkedések legyenek. Az alábbiakban - a COPA-COGECA által összegyűjtött - az egyes tagállamok kifejezetten a mezőgazdasági ágazat kihívásainak kezelésére irányulóan hozott intézkedései közül igyekszünk bemutatni néhányat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ausztria

A kormány rendkívüli segélyalapot hozott létre 1 milliárd euró összeggel a vállalkozók támogatására, amelyből a gazdálkodók is igényelhetnek támogatást gazdaságonként 3 hónapig legfeljebb 6.000 euró mértékig. Az első lépésben 500 vagy 1000 euró összegeket fizetnek ki azonnal az érvényes kérelem után; a támogatás fennmaradó része később kerül kifizetésre.

Egyes gazdaságok támogatást kérhetnek a mezőgazdaságból és erdészetből származó jövedelem (jövedelem-kiesés és magasabb költségek miatti) elvesztésének részleges pótlására. Ezek a következők:

  • bor és almabor "Buschenschank-ok" (egyfajta vidéki borozók)
  • gazdaságok a szőlő-, gyümölcs-, kerti- és zöldségtermesztésben, valamint karácsonyfa-termesztésben, amelyeknek magasabb külső munkaerőköltségeket kell viselniük a növények ültetése, karbantartása és betakarítása során;
  • olyan gazdaságok, amelyek magánszobákat vagy nyaraló apartmanokat adnak bérbe a mezőgazdasági és erdészeti másodlagos vállalkozás részeként (nyaralás a farmon);
  • olyan gazdaságok, amelyek közvetlenül értékesítenek mezőgazdasági termékeket éttermek, iskolák és a közétkeztetés részére, valamint kertészeti termékeket közvetlenül nagy- és kiskereskedők részére; 
  • mezőgazdasági és erdészeti oktatási tevékenységeket kínáló gazdaságok.
Online agrárkonferenciát szervez május 28-án a Portfolio gazdasági portál a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásairól. Az eseményen megtudhatja, milyen állapotban kerül ki a magyar agrárium a világjárvány miatti sokkból, és milyen támogatási, szabályozási, piaci változások történtek, illetve várhatók az ágazatban. Ha naprakészen szeretne tájékozódni a kialakult rendkívüli helyzetr?l, vegyen részt online agrárkonferenciánkon május 28-án!

Németország

A határok az idénymunka szorítása miatt megnyíltak a munkavállalók számára, valamint kijelölésre került egy külön határellenőrző pont az élő állatok Lengyelországba és onnan történő szállításához. A német gazdaszövetség fellépésének köszönhetően a kormány engedélyezte 80000 idénymunkás számára (40000 áprilisi és 40000 májusi érkezéssel), hogy Németországban gazdaságokban dolgozzanak. A mezőgazdasági minisztérium hivatalos listát tett közzé, amelyben kijelöl minden kritikus infrastruktúrát.

A Landwirtschaftliche Rentenbank a Német Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztériummal együtt likviditásvédelmi programot hirdetett meg az agrárszektor számára, amely az elsődleges mezőgazdasági termeléssel foglalkozó valamennyi vállalkozásra vonatkozik, beleértve a szőlőtermesztést, a kertészetet, az erdőgazdálkodást, a halászatot és az akvakultúrát. A program a következőket tartalmazza:

  • 90%-os szövetségi garancia legfeljebb 6 évre, 
  • legalább 10000 eurós kölcsönök legfeljebb a 2019-es éves bérköltség, vagy a 2019-es évi forgalom 25%-a erejéig.

Portugália

A földművelésügyi minisztérium intézkedései magában foglalják a piaci helyzet folyamatos nyomon követését egy speciális "kapcsolattartó csoport" révén, amely konzultációt folytat a mezőgazdasági szövetségekkel és a különféle mezőgazdasági ágazatokat képviselő testületekkel a legsürgetőbb kérdések felmérése és a szükséges válaszok felgyorsítása érdekében. Ennek eredményeként többek között a következő intézkedéseket tették:

  • elindult az "Alimente quem o Alimenta" (Tápláld azt, aki táplál téged) kampány, amelynek célja a helyi termékek fogyasztásának és a helyi piacok használatának előmozdítása;
  • zöldség és gyümölcstermelői szervezetek részére előlegek juttatása és támogatás a piaci veszteség csökkentésére;
  • támogatás nyújtása a bor és a borászati termékek promóciójához, valamint a melléktermékek lepárlásához;
  • a támogatásokhoz és pályázatokhoz kapcsolódó szankciók ideiglenes megszüntetése, a pályázatok határidejének meghosszabbítása, a helyi ellenőrzésekkel kapcsolatos kötelezettségek rugalmasabbá tétele.

A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban jelentkező problémák szinte minden EU-tagországban hasonló képet mutatnak. A COPA-COGECA tagszervezetetek kéréseinek a válságkezeléssel kapcsolatban (már meghozott, valamint szorgalmazott intézkedések) közös pontja, hogy aktív egyensúlykezelési politika részeként szükségesnek tartják az alábbi intézkedések alkalmazását az ágazat stabilitása érdekében:

  • a magántárolási támogatás működtetése, a termelés korlátozása állami támogatás felvásárlási rendszer formájában;
  • a piaci árak stabilizálására hozott intézkedések meghozatala;
  • támogatás forgótőkével az új befektetéshez, a meglévők működtetéséhez;
  • rugalmas megközelítés a meglévő KAP-szabályok és a rendkívüli támogatási intézkedések tekintetében;
  • nagyobb rugalmasság a zöldítésre vonatkozó szabályokban a költségek csökkentése érdekében;
  • az EU-n kívüli import korlátozása, védőzáradék a kereskedelmi megállapodások keretében a harmadik országokból származó termékek esetében.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?