Koronavírus: támadják a kormányt a szlovák gazdák, sztrájkkészültséget hirdettek

Koronavírus: támadják a kormányt a szlovák gazdák, sztrájkkészültséget hirdettek

agrarszektor.hu
Elveszítették a türelmüket a szlovákiai gazdák, és a szaktárca járványidőszak alatt hozott sorozatos elhibázott lépéseire hivatkozva sztrájkkészültséget hirdetett a legnagyobb érdekvédelmi szervezetük. Azt mondják, az ágazatban tarthatatlanná vált a helyzet, az állam pedig alábecsüli őket és figyelmen kívül hagyja a kéréseiket. A szlovákiai kórházak és a rendelőintézetek is elégedetlenek, szerintük ugyanis az egészségügyi minisztérium nem ura a járványhelyzetnek. Világos szabályok lefektetését és azok betartását követelik a koronavírus-fertőzöttek ellátásában, különben káosz lesz, ha tetőzik a második hullám.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A szlovákiai egészségügyi szakszervezetek és a Munkáltatói Szervezetek Szövetsége közösen bírálta az egészségügyi minisztériumot - írja az Infostart. A problémák között a védőfelszerelések hiányát, a pandémiaterv be nem tartását, az intézkedések kaotikus bevezetését említették, továbbá azt, hogy az egészségügyi alkalmazottak nem kapták meg az ígért jutalmat. Marián Petko, a Szlovák Kórházszövetség elnöke szerint az egyik alapvető gond, hogy nem tartják be a járványtervet. Az ugyanis egyértelműen kimondja, hogy a fertőzötteket infektológiai osztályon kell elhelyezni, hiszen csak ott van megfelelő felszerelés. Az országban 11 kórházban van ilyen osztály. Az utóbbi hetekben azonban többször előfordult, hogy a fertőzötteket nem tudták az infektológián elhelyezni, így más osztályra kerültek. A Denník N napilap információi szerint a 11 infektológiai osztály fele már 75 százalékra megtelt.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A tárca cáfolta azt az állítást, miszerint nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű védőfelszerelés. "A kórházak bebiztosították magukat, ha még többre lesz szükség, az Állami Tartalékalappal együttműködve tudunk segíteni" - közölte a tárca szóvivője, hozzátéve: a félmillió megrendelt antigénteszt egy részét is az egészségügyi alkalmazottaknak szánják. A minisztérium arról is tájékoztatott, hogy az első vonalban dolgozó egészségügyi alkalmazottak jutalmazására már elkülönítették a pénzt.

A szlovákiai gazdák ugyancsak elégedetlenek. Olyannyira, hogy a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamarába tömörülő állattenyésztők, zöldség- és gyümölcstermesztők, szőlősgazdák, ill. más élelmiszertermelők képviselői sztrájkkészültséget hirdettek. Azt mondják, az ágazatban tarthatatlanná vált a helyzet, az állam pedig alábecsüli őket és figyelmen kívül hagyja a kéréseiket.

Jana Holéciová, a kamara szóvivője szerint az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy a hétfőn bemutatott reformgyűjtemény egyáltalán nem tér ki a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban elengedhetetlenül szükséges újításokra. "Világos választ várunk arra a kérdésre, hogy szüksége van-e egyáltalán ránk az országnak, vagy továbbra is bűnösöknek leszünk kikiáltva. Olyan embereknek, akik csak felveszik az állami támogatást és tönkreteszik ezt az országot. Nem vagyunk senki ellen, de küzdeni szeretnénk a szebb és fenntarthatóbb államért, hogy a kis, a családi és a nagy mezőgazdasági vállalatok az élelmiszertermelőkkel együtt etetni tudják ezt az országot" - fogalmazott a szóvivő. Ján Mièovský földművelésügyi miniszter megérti, hogy az ágazatban nagy az elégedetlenség. A kedélyek lecsillapításának érdekében azt mondta, hogy a tárca az újjáépítési terv végső fázisán dolgozik.

A szlovákiai mezőgazdaság helyzete a koronavírus-járvány idején tovább romlott, az ágazat azonban már tavaly is problémákkal küszködött. A földművelésügyi tárca legújabb jelentése szerint a mezőgazdasági cégek összesített adózás előtti nyeresége tavaly csaknem 20 százalékkal, 83 millió euróra esett vissza. A most közzétett jelentés is elismeri, hogy a szlovák agrárium számára az uniós támogatások jelentik a lélegeztetőgépet, az uniós pénzek nélkül ugyanis az ágazat cégeinek a többsége veszteséges lenne.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?