Itt az EU nagy terve: így vennék fel a harcot a klímaválság ellen a mezőgazdaságban

Itt az EU nagy terve: így vennék fel a harcot a klímaválság ellen a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Az éghajlatváltozást már az egész világon lehet tapasztalni, így az élet minden területén változásokra lesz szükség ahhoz, hogy ezt az állapotot enyhíteni lehessen. Nem kivétel ezalól a mezőgazdaság sem. Az elkövetkezendő években komoly hangsúlyt fognak fektetni az ökológiai termesztés fejlesztésére, melynek segítségével a biodiverzitást is támogatni tudják.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A mezőgazdaság az üvegházhatású gázok mintegy 10%-át termeli az EU-ban, valamint az éghajlatváltozás hatásainak is az élvonalában áll - írja a Reuters. Az extrém hőhullámok és az egyre hosszabb ideig tartó aszályok pedig csökkentik egyes növényfajok termését is. A kémiai növényvédő szereket, a szintetikus műtrágyákat és a génmódosított szervezeteket korlátozó organikus termőföldeket az elmúlt évtizedben több mint 60%-kal bővítették az EU-ban. A Bizottság felvázolta a bővítés felgyorsításáról és az ökológiai termékek iránti keresletről szóló terveit, melynek többek között az a célja, hogy 2050-re megszüntessék a nettó kibocsátást - ez azt jelenti, hogy a mesterséges üvegházhatású gázokat szinte a nullára csökkentenék. 

Ezen kívül a mezőgazdasági területek 25 százalékán ökológiai gazdálkodás valósulna meg, amelyek védenék a méheket is és a biológiai sokféleséget is. A Bizottság szerint a mesterséges műtrágyáknak és az állatállomány metánkibocsátásának is komoly szerepe van a klímaválságban, előbbi miatt is fontos lenne például az ökológiai gazdálkodásba vont területek nagyságának növelése. 

Idén az EU mintegy 49 millió eurót költ az ökológiai termékek népszerűsítésére, ami a 27%-át teszi ki annak a költségvetésnek, melyet a mezőgazdasági termékek külföldi és belföldi promóciójára lehet fordítani. A Bizottság közölte azt is, hogy az EU az átalakuló mezőgazdasági támogatási programja keretein belül 2023 és 2027 között mintegy 38-58 milliárd eurót kínál a gazdák számára, hogy az ökológiai rendszereket és a termelést is segítsék. A Copa-Cogeca arról ír egyik közleményében, hogy további rendelkezésekre és termékinnovációkra lenne szükség annak érdekében, hogy a termelők távol tudják tartani a kártevőket és a gyomnövényeket.

Az EU kötelező fenntarthatósági követelményeket dolgoz ki az élelmiszerek beszerzését illetően, melyekkel bevonhatják a biotermékeket az iskolai menzába és az étkezdékbe is. Az olyan intézkedések, mint például a növényvédő szerekre vonatkozó csökkentett adó eltörlése, olcsóbbá tehetik majd a bioélelmiszereket.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?