Koronavírus: fontos segítség érkezett az idénymunkást kereső magyar termelők számára

Koronavírus: fontos segítség érkezett az idénymunkást kereső magyar termelők számára

agrarszektor.hu
A "KELL EGY B TERV" mozgalom közvetítésével egymásra találhatnak a munkájukat vesztett emberek és a munkaerőhiánnyal küzdő vállalkozások. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara segítette ezt a kezdeményezést: mezőgazdasági idénymunkát igénylő tagjait figyelmét hívta fel erre a lehetőségre.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése igen rossz pillanatban érte a hazai mezőgazdaságot, hiszen a kertészeti ágazat egyes területein éppen a betakarítások, szüretek kezdete a tavaszi-kora nyári időszak - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Mindez azt is jelentette, hogy a rendszeresen Magyarországra járó külföldi mezőgazdasági idénymunkások, az országhatárok lezárása miatt, nem tudtak munkába állni. A szabadföldi szamóca betakarításánál, a június második feléig tartó szezonban, például 13 ezer mezőgazdasági idénymunkásra van szükség, míg a nyár elejétől október végéig, az alma- és szőlőszüretig folyamatosan érő zöldségek és gyümölcsök betakarítása mintegy 60-70 ezer fő foglalkoztatását igényli.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezzel együtt - sajnálatosan - más szektorokban (rendezvény-, konferenciaszervezés, vendéglátás, szórakoztatás, turisztikai) több dolgozó munkaviszonya is megszűnt, akik viszont új lehetőségeket keresnek. Számukra, akár ideiglenesen is, a mezőgazdasági idénymunka egy reális alternatívát jelent. Ezt a kereslet-kínálati rést felismerve jött létre a "KELL EGY B TERV" mozgalom (www.kellegybterv.hu), amely afféle közvetítő szerepre vállalkozott: a munkát adók és a munkát vállalók egy regisztrációs adatlap kitöltésével jelentkezhetnek a platformra. Ha pedig az igények kölcsönösen találkoznak, a felek meg is egyezhetnek az átmeneti foglalkoztatásban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara segítette ezt a kezdeményezést: idénymunkát igénylő tagjait figyelmét hívta fel erre a lehetőségre.

EZ IS ÉRDEKELHET

A platformon több, mint 22 ezer regisztrált tag - munkaadó és munkavállaló egyaránt - van már. Ebből mintegy négyezren érdeklődtek a mezőgazdasági munkalehetőségek iránt (beleértve az idénymunkát is). A visszajelzések alapján - a B TERV közvetítésével - eddig közel háromezren találtak már valamilyen átmeneti munkát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 22. 15:32