Koronavírus: fontos segítség érkezett az idénymunkást kereső magyar termelők számára

agrarszektor.hu
A "KELL EGY B TERV" mozgalom közvetítésével egymásra találhatnak a munkájukat vesztett emberek és a munkaerőhiánnyal küzdő vállalkozások. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara segítette ezt a kezdeményezést: mezőgazdasági idénymunkát igénylő tagjait figyelmét hívta fel erre a lehetőségre.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése igen rossz pillanatban érte a hazai mezőgazdaságot, hiszen a kertészeti ágazat egyes területein éppen a betakarítások, szüretek kezdete a tavaszi-kora nyári időszak - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Mindez azt is jelentette, hogy a rendszeresen Magyarországra járó külföldi mezőgazdasági idénymunkások, az országhatárok lezárása miatt, nem tudtak munkába állni. A szabadföldi szamóca betakarításánál, a június második feléig tartó szezonban, például 13 ezer mezőgazdasági idénymunkásra van szükség, míg a nyár elejétől október végéig, az alma- és szőlőszüretig folyamatosan érő zöldségek és gyümölcsök betakarítása mintegy 60-70 ezer fő foglalkoztatását igényli.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezzel együtt - sajnálatosan - más szektorokban (rendezvény-, konferenciaszervezés, vendéglátás, szórakoztatás, turisztikai) több dolgozó munkaviszonya is megszűnt, akik viszont új lehetőségeket keresnek. Számukra, akár ideiglenesen is, a mezőgazdasági idénymunka egy reális alternatívát jelent. Ezt a kereslet-kínálati rést felismerve jött létre a "KELL EGY B TERV" mozgalom (www.kellegybterv.hu), amely afféle közvetítő szerepre vállalkozott: a munkát adók és a munkát vállalók egy regisztrációs adatlap kitöltésével jelentkezhetnek a platformra. Ha pedig az igények kölcsönösen találkoznak, a felek meg is egyezhetnek az átmeneti foglalkoztatásban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara segítette ezt a kezdeményezést: idénymunkát igénylő tagjait figyelmét hívta fel erre a lehetőségre.

EZ IS ÉRDEKELHET

A platformon több, mint 22 ezer regisztrált tag - munkaadó és munkavállaló egyaránt - van már. Ebből mintegy négyezren érdeklődtek a mezőgazdasági munkalehetőségek iránt (beleértve az idénymunkát is). A visszajelzések alapján - a B TERV közvetítésével - eddig közel háromezren találtak már valamilyen átmeneti munkát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?