Megdöbbentő hatással van a globális élelmiszerárakra a koronavírus-járvány

Megdöbbentő hatással van a globális élelmiszerárakra a koronavírus-járvány

agrarszektor.hu
Február óta folyamatosan csökken a legfontosabb élelmiszercikkek ára a COVID-19 járvány gazdasági és szállítmányozási hatásai generálta jelentős kereslet-visszaesés hatására. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) globális élelmiszerár-indexe, ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszercikkeinek havi árváltozását követi, 3,4%-kal volt alacsonyabb áprilisban, mint az azt megelőző hónapban, és mintegy 10%-kal januárhoz képest.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A cukor ára 13 éve nem látott mélységbe zuhant (-14,6% március óta). A nyersolaj árának bezuhanása lenyomta a cukornád iránti keresletet a bioetanol piacon, ami túlkínálatot generált az étkezési cukor exportpiacán. Mindeközben a számos országban bevezetett kijárási korlátozások a keresleti oldalt gyengítették, tudhattuk meg a FAO közleményéből.

A növényi olajok árindexe 5,2%-kal csökkent, főleg a pálma-, szója- és repceolaj alacsonyabb jegyzése miatt. A bioüzemanyagok iránti kereslet mérséklődése itt is éreztette hatását, csak úgy, mint a vártnál nagyobb pálmaolaj-kibocsátás Malajziában és szójatermés az Amerikai Egyesült Államokban. A 3,6%-ot csökkenő FAO tejtermék-árindex a vaj és tejpor árának kétszámjegyű visszaesésének következménye, amit azok az északi féltekén jellemző exportpiaci túltelítettség, készletbőség, gyenge kereslet és eltűnő éttermi eladások okoztak.

A húsfélék ára 2,7%-ot mérséklődött. A kínai import magára találása kevés volt a globális keresletcsökkenés kiellensúlyozására. A nagy hústermelő országok logisztikai nehézségekkel küzdöttek, amin csak tovább rontott a vendéglátóipari kereslet visszaesése.

A járvány a hús keresleti és kínálati piacát egyaránt sújtja, mivel az éttermek bezárása, a háztartások jövedelem-csökkenése és a feldolgozó szektor munkaerőhiánya kihatnak a jelentős hústermelő országok 'just-in-time' termelési rendszerére

- mondta a FAO vezető közgazdásza, Upali Galketi Aratchilage.

Valamelyest olcsóbbak lettek a gabonafélék is, ám a búza és rizs nemzetközi piaci ára jelentősen megugrott, a kukoricáé ellenben nagyot zuhant. A rizs 7,2%-os árnövekedése főleg Vietnám időszakos exportkorlátozásainak tudható be, amiket azóta fel is oldottak, míg a búza 2,5%-os drágulásáért az oroszországi exportkvóták gyors feltöltése lehet felelős. A szemestermények ezzel szemben 10%-kal lettek olcsóbbak a keresleti piac (állati takarmány és bioüzemanyag) zsugorodása okán.

Az e havi FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésben először jelent meg a 2021-es szezonra vonatkozó becslés. A búza termelése (762,6 millió tonna) nagyjából marad az idei szinten ahogy az Európai Unió, Észak-Afrika, Ukrajna és az Egyesült Államok kisebb kibocsátását kipótolja Ausztrália, Kazahsztán, Oroszország és India bőséges termése. A búzafelhasználás 2020-2021-ben stabil marad, várhatóan eltolódik az étkezési felhasználás javára szemben a takarmányozási és ipari célú felhasználással. A termelési szezon végére a búzakészletek 274,5 millió tonnára nőhetnek a kínai tartalékok jelentős növekménye hatására - míg a világ többi része akár 5%-os készletcsökkenést is regisztrálhat. Erősnek látszik a szezon a kukorica esetében is, különösen Argentínában, Brazíliában, Dél-Afrikában, ahol az aratás hamarosan elkezdődik.

A FAO változatlanul hagyta a globális gabonatermelésére vonatkozó előrejelzését (2 720 millió tonna), de ezzel együtt 24,7 millió tonnával csökkentette a felhasználás várható mennyiségét a koronavírus hatása miatt a gazdasági növekedésre, az energiapiacokra és az állati takarmány-keresletre. Visszaszorul a kukoricafelhasználás mértéke Kínában és az USA-ban. Szintén visszavettek a rizs-felhasználás korábbi becsléséből főként a mérsékelt nigériai fogyasztás miatt. Ennek ellenére a rizsfogyasztás új rekordod dönthet idén az ázsiai kontinens növekvő étvágyának köszönhetően. A búzafogyasztás mintegy 1,2%-kal bővülhet az előző szezonhoz képest. Az alacsonyabb fogyasztás növekvő készleteket hoz a 2020-as szezon végére, leginkább kukoricában fogunk bővelkedni, amiből rekord mennyiségű 428 millió tonna fog rendelkezésre állni. A gabonakereskedelem 2,8%-os bővülésével eléri a 422 millió tonnát, köszönhetően a cirok és a búza népszerűségének. A Fekete-tenger térségében bevezetett búzaexport-korlátozások javát már feloldották vagy nem befolyásolják a nemzetközi kereskedelmet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?