Tovább csökkentek az élelmiszerárak: itt vannak a legfrissebb számok

agrarszektor.hu
Már második hónapja csökken az alapvető élelmiszer-alapanyagok nemzetközi ára, jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A gabonafélék, növényi olajok és tejtermékek húzták le a nemzetközi FAO árindexet. Tovább emelkedett a cukor árindexe, és a húsárak esetében is növekedés volt tapasztalható. Kérdés csak az, hogy a 12 hónapig tartó emelkedés után meddig fognak csökkenni az élelmiszerárak?

A FAO élelmiszerár indexe - amely a globális kereskedelem legjelentősebb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi - 1,2%-kal zárt alacsonyabb átlagon júliusban, ami azonban még ezzel is 31%-kal szárnyalja túl az egy évvel ezelőtti értéket. Az esés a gabona-, növényi olajok és a tejtermékek árcsökkenését tükrözi.

A gabonafélék árindexe 3%-kal mérséklődött a múlt hónapban, ezen belül is a kukorica 6%-os áresése vitte a prímet a jobb argentin és amerikai termelési kilátások miatt, szemet hunyva a kedvezőtlen brazíliai termelési helyzet fölött. Az alacsonyabb importkeresletnek köszönhetően olcsóbb lett a többi szemestermény is, mint az árpa és cirok. A búza jegyzése (hétéves csúcsot döntve) 1,8%-kal volt magasabban júliusban, részben a csapadékhiányos észak-amerikai időjárás miatt. Eközben a rizs nemzetközi ára kétéves mélységbe zuhant a valutaárfolyam-mozgás és a magas szállítmányozási költségek és a logisztikai problémák okozta értékesítési nehézségek folyományaként. Az északi féltekén a nyári szezon beköszönte és az alacsony piaci aktivitás hozzájárultak a tejtermékek 2,8%-os árcsökkenéséhez, élen a sovány tejporral, amit a vaj, teljes tejpor és sajtok ára követ.

A FAO növényiolaj-árindex 1,4%-os csökkenésével öthavi mélypontra ért, ahogy a szója-, repce- és napraforgóolaj alacsonyabb ára ellensúlyozta a pálmaolaj drágulását. A kisebb volumenű bioüzemanyag termelés Argentínában a szójaolajra hatott, míg a repce és a napraforgó piacát a rekordnagyságú 2021-2022-es készletek befolyásolták.

Ezzel szemben a cukor árindexe 1,7%-os növekedésével folytatta a három hónapja tartó emelkedését. Az okok között megtaláljuk az üzemanyag drágulást és a fagyok gerjesztette bizonytalanságot a legnagyobb termelő ország Brazíliában, míg a jó termés Indiában épp tompította az árerősödést.

A húsárak esetében visszafogott növekedést regisztráltak az észak-ázsiai importkereslet és az alacsonyabb termelésnövekedés generálta baromfihús drágulás miatt. Erősödött a szarvasmarha ára a megnövekedett kínai kereslet és a nagyobb termelők alacsonyabb készletei okán. A sertéshús ára csökkent a visszafogottabb kínai importnak köszönhetően.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?