Tovább csökkentek az élelmiszerárak: itt vannak a legfrissebb számok

Tovább csökkentek az élelmiszerárak: itt vannak a legfrissebb számok

agrarszektor.hu
Már második hónapja csökken az alapvető élelmiszer-alapanyagok nemzetközi ára, jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A gabonafélék, növényi olajok és tejtermékek húzták le a nemzetközi FAO árindexet. Tovább emelkedett a cukor árindexe, és a húsárak esetében is növekedés volt tapasztalható. Kérdés csak az, hogy a 12 hónapig tartó emelkedés után meddig fognak csökkenni az élelmiszerárak?

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A FAO élelmiszerár indexe - amely a globális kereskedelem legjelentősebb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi - 1,2%-kal zárt alacsonyabb átlagon júliusban, ami azonban még ezzel is 31%-kal szárnyalja túl az egy évvel ezelőtti értéket. Az esés a gabona-, növényi olajok és a tejtermékek árcsökkenését tükrözi.

A gabonafélék árindexe 3%-kal mérséklődött a múlt hónapban, ezen belül is a kukorica 6%-os áresése vitte a prímet a jobb argentin és amerikai termelési kilátások miatt, szemet hunyva a kedvezőtlen brazíliai termelési helyzet fölött. Az alacsonyabb importkeresletnek köszönhetően olcsóbb lett a többi szemestermény is, mint az árpa és cirok. A búza jegyzése (hétéves csúcsot döntve) 1,8%-kal volt magasabban júliusban, részben a csapadékhiányos észak-amerikai időjárás miatt. Eközben a rizs nemzetközi ára kétéves mélységbe zuhant a valutaárfolyam-mozgás és a magas szállítmányozási költségek és a logisztikai problémák okozta értékesítési nehézségek folyományaként. Az északi féltekén a nyári szezon beköszönte és az alacsony piaci aktivitás hozzájárultak a tejtermékek 2,8%-os árcsökkenéséhez, élen a sovány tejporral, amit a vaj, teljes tejpor és sajtok ára követ.

A FAO növényiolaj-árindex 1,4%-os csökkenésével öthavi mélypontra ért, ahogy a szója-, repce- és napraforgóolaj alacsonyabb ára ellensúlyozta a pálmaolaj drágulását. A kisebb volumenű bioüzemanyag termelés Argentínában a szójaolajra hatott, míg a repce és a napraforgó piacát a rekordnagyságú 2021-2022-es készletek befolyásolták.

Ezzel szemben a cukor árindexe 1,7%-os növekedésével folytatta a három hónapja tartó emelkedését. Az okok között megtaláljuk az üzemanyag drágulást és a fagyok gerjesztette bizonytalanságot a legnagyobb termelő ország Brazíliában, míg a jó termés Indiában épp tompította az árerősödést.

A húsárak esetében visszafogott növekedést regisztráltak az észak-ázsiai importkereslet és az alacsonyabb termelésnövekedés generálta baromfihús drágulás miatt. Erősödött a szarvasmarha ára a megnövekedett kínai kereslet és a nagyobb termelők alacsonyabb készletei okán. A sertéshús ára csökkent a visszafogottabb kínai importnak köszönhetően.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?