Lépett az unió: így stabilizálnák a burgonyapiac működését

Lépett az unió: így stabilizálnák a burgonyapiac működését

agrarszektor.hu
Megjelent az Európai Bizottság (EU) 2020/593 számú végrehajtási rendelete a burgonyaágazatban a piac stabilizálására irányuló intézkedésekről szóló megállapodások és határozatok engedélyezéséről.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A burgonyaágazat (mint friss burgonya, állati takarmány és feldolgozott élelmiszer) jelenlegi, EU szinten is megvizsgált helyzetét mérlegelve, és tekintettel a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésének szabályaira, hozta meg a Bizottság az alábbi rendelkezéseket. A rendelet vonatkozik a mezőgazdasági termelőkre, a mezőgazdasági termelők társulásaira, az ilyen társulások társulásaira, az elismert termelői szervezetekre, az elismert termelői szervezetek társulásaira, valamint az elismert szakmaközi szervezetekre (továbbiakban érintettek), olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Az 1. cikkben megfogalmazottak szerint - a 1308/2013/EU rendelet 152. cikke (1a) bekezdésének, 209. cikke (1) bekezdésének és 210. cikke (1) bekezdésének sérelme nélkül - az érintettek számára a rendelet hatálybalépésétől kezdődő 6 hónapban engedélyezett, hogy megállapodásokat kössenek és közös határozatokat hozzanak a feldolgozásra szánt burgonya tekintetében a termékek forgalomból történő kivonására és ingyenes szétosztására, átalakítására és feldolgozására, tárolására, a közös promóciókra és a termelés ideiglenes tervezésére vonatkozóan.

A 2. cikk szerint tagállami intézkedéseket szükséges tenni annak érdekében, hogy az 1. cikkben tett megállapodások a belső burgonyapiaci működés stabilizálását jelentsék, és ne annak alá ásását. Az intézkedés hatálya az Unió területe.
Az érintettek a megállapodások megkötése után kötelesek tájékoztatni a tagállam illetékes hatóságait, megjelölve a következőket: az érintett termelés becsült mennyisége, illetve a végrehajtás várható időtartama. Az érintettek a hat hónapos időszak végétől számított legfeljebb 25 napon belül szintén tájékoztatják az illetékes hatóságot a termelt burgonyának a megállapodások vagy határozatok által ténylegesen érintett mennyiségéről.

Összhangban az (EU) 2017/1185 bizottsági végrehajtási rendelettel a tagállamok minden hónap vége után legkésőbb 5 nappal értesítik a Bizottságot azokról a megállapodásokról, amelyekről adott időszak alatt tájékoztatást kaptak, illetve a hat hónapos időszak után legkésőbb 30 nappal áttekintést nyújtanak a Bizottságnak a végrehajtott megállapodásokról és határozatokról. A rendelet a kihirdetést követő napon lépett hatályba.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?