Valami történik a báránypiacon: nem várt fordulatot vettek a felvásárlási árak

agrarszektor.hu
Az európai bárányárak az elmúlt héten stabilizálódtak, ami annak köszönhető, hogy a jelek szerint a kereslet és a kínálat között fellépő kiegyensúlyozatlanság enyhülni kezdett az elmúlt időszakban.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A szokásos húsvéti időszakra jellemző keresletnövekedés ebben az évben nem valósult meg az európai báránypiacon, mivel a legtöbb országban jelentős korlátozásokat vezettek be a humán koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében, és ezen intézkedések keretében a szállodák és éttermek bezártak, a szokásos értékesítési lehetőségek erőteljesen beszűkültek - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Habár a piaci viszonyok továbbra is nehezek, az európai bárányárakban stabilizálódás indult meg, azonban a jelenlegi árak továbbra is jóval a korlátozások bevezetése előtti szint alatt vannak.

A közelgő Ramadan előtti vásárlások elősegíthetik azonban a további emelkedést, ugyanakkor Románia, a Közel-Kelet egyik legjelentősebb élőbárány-beszállítója, a legutóbbi hétre nem jelentett be árakat. Az Egyesült Királyságbeli árak esetében is enyhe rendeződés volt tapasztalható a több hetes erőteljes áresést követően, mely főként a készletek csökkenésének köszönhető, és ez is támogatást fog nyújtani az EU-27 piacának.

Az április 12-ével záruló 15. héten a nehézbárányok EU-átlagára 562,6 EUR/100 kg volt, ez az előző heti árakhoz viszonyítva 0,3%-os növekedést jelent, és nagyjából megegyezik a tavalyi év azonos időszakában rögzített árral. Az árak hétről-hétre szignifikánsan magasabbak voltak a Németországban (+ 4,1%), Olaszországban (+ 3,6%) és Belgiumban (+ 3,6%).

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?