2023. március 28. kedd Gedeon, Johanna

Fellépést sürget a munkaerőhiány miatt az európai zöldség- és gyümölcságazat

agrarszektor.hu
Az európai zöldség- és gyümölcstermelők és -beszállítók jelentést tettek közzé a koronavírus ágazatra gyakorolt hatásáról, rámutatva az idénymunkások mobilitásának fokozásának szükségességére, és felszólítottak az új uniós előírások, például az új ökológiai jogszabályokban előírtak elhalasztására.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A vírusok hatását vizsgáló jelentésben a friss termékekkel foglalkozó egyesület, a Freshfel Europe arra törekedett, hogy felvázolja a pandémia május elejéig látható hatását a friss termékek rövid-, közép- és hosszú távú fogyasztói ellátására - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A jelentés a munkaerő elérhetőségére és védelmére, az új logisztikai korlátokra, a piaci teljesítményre, valamint az ellátási lánc gazdasági hatásaira és hozzáadott költségeire gyakorolt hatást vizsgálja.

Philippe Binard, a Freshfel Europe vezetője elmondta, hogy az ágazat a válság idején folyamatosan kínált friss, biztonságos és egészséges termékeket a fogyasztók számára. De hozzátette, hogy további támogatásra lesz szükség az ágazat számára, hogy megőrizze versenyképességét az elkövetkező hónapokban, és biztosítsa a fogyasztók számára a friss zöldség- és gyümölcsellátást egész évben és azt követően is.

A munkaerőt illetően a jelentés szerint a rövid távú hatások:

 • korlátozott a betakarítási, ültetési és előkészítési munkák kapacitása;
 • a munkavállalók mozgásának korlátozása a távolságtartási intézkedések eredményeként;
 • fokozott verseny a munkavállalók számára az ellátási láncban és más ágazatokban;
 • a termelés lelassulása a távolságtartási követelmények miatt;
 • a beérkező idénymunkások egészségének és tartózkodásuk folyamatos biztonságának biztosítása érdekében az európai szintű harmonizált iránymutatások és intézkedések hiánya; és
 • a munkavállalók védelméhez szükséges anyagok korlátozott rendelkezésre állása, ideértve a kéztisztítókat, a kézmosókat és a maszkokat.

A jelentés megjegyzi, hogy noha sok EU-tagállam részben visszavonta az idénymunkások belépésének lehetővé tételére vonatkozó eredeti szigorú korlátozásait, a jelenlegi intézkedések továbbra is korlátozzák az elegendő számú munkavállaló toborzását a betakarítási munkákra Európában. Németország 80 ezer munkavállaló belépését engedélyezte, miközben 300 ezer munkavállalóra volna szüksége. Spanyolországhoz és Olaszországhoz hasonlóan Hollandiában nagyjából 125 ezer munkavállalóra, Belgiumra pedig mintegy 50 ezer munkavállalóra lenne szükség.

Hollandiában a zöldség-gyümölcs termelő vállalkozások helyzetét jelenleg a virágágazatból érkező munkavállalók segítik, amely majdnem teljesen megbénult. Amint a virágüzlet folytatódik és a friss zöldség-gyümölcs termelés Hollandiában nyári csúcsra szökik, nagyon nagy szükség lesz további idénymunkásokra más tagállamokból 

 - állítja a jelentés.

A jelentés több javaslatot tesz a politikai döntéshozók számára:

 • az idénymunkások mobilitására vonatkozó útmutatások hatékony végrehajtása;
 • "zöld sávok" megvalósítása az idénymunkások számára;
 • pénzügyi támogatás a távolságtartási intézkedések fenntartásához (például a munkavállalók egyéni elhelyezése);
 • kivételes rugalmasság a munkaidő beosztásában;
 • a "kapcsolódó szolgáltatások" alapvető tevékenységként történő kezelése (például a csomagolóanyag ellátás);
 • további kompenzáció és jövőbeli biztonság a folyamatos gazdasági stabilitás biztosítása érdekében; és
 • további rugalmasság az adminisztratív eljárásokban (például az ellenőrzések egyszerűsítése).

A jelentés azt is felveti, hogy az Európai Unió politikai tervezését a jelenlegi kihívások figyelembe vételével és a világjárvány hatásainak fényében kell folytatni. Ez magában foglalja az új uniós szintű szabványok és követelmények (például az új ökológiai jogszabályok) rövid távú elhalasztását is. A teljes angol nyelvű elemzés ide kattintva megtekinthető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?