Itt a britek legújabb dobása: így pótolnák a hiányzó mezőgazdasági idénymunkásokat

Itt a britek legújabb dobása: így pótolnák a hiányzó mezőgazdasági idénymunkásokat

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági munkavállalók hiánya egyre nagyobb gondot okoz a termelők számára mióta az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból. Most azonban egy új agrár-technológiai vállalat egy nem mindennapi ötlettel állt elő a munkaerőhiány enyhítésére: önvezető minitraktorokat vezetnének be a mezőgazdaságba.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az idénymunkások hiánya több országban is problémát okoz, a koronavírus-járvány pedig csak tovább rontotta a helyzetet. A 2019-ben alakult cég célja azonban az, hogy enyhítse ezt a nyomás azáltal, hogy országszerte kiépíti az önvezető farmok flottáját - írja a FarmingUK.

Ez a nyomás valószínűleg nem változik, ezért inkább robotokat használtunk a feladatokhoz

- mondta a vállalat alapítója, Ben Green, aki akkor látta meg a munkaerő-problémát, mikor korábban gyümölcsfelszedő robotokkal dolgozott együtt. Kitért arra is, hogy a Brexit korlátozta a külföldről érkező idénymunkások számát, a munkaerőhiány pedig folyamatos volt. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a robotokat nem a munkaerő pótlására, hanem azok kiegészítésére szolgálnának. 

Például, nem fizetnél valakinek csak azért, hogy egész nap álljon a földeken és az odatévedő varjakat elijessze. Egy mobilrobot viszont alkalmas erre a feladatra és nem kerül semmibe

- fejtette ki Green. Sőt, még a percíziós permetezésben is részt tudnának venni, hiszen a robotok zöldségek között is tudnának menni, egy kamerának köszönhetően pedig azonosítani is tudnák a gyomokat, amiket egy fúvóka segítségével le is fújnának.

A vegyszerhasználatot is egy fenntarthatóbb szintre lehetne emelni. Ez pedig azért is izgalmas számunkra, mert lehetővé tennénk egy új gondolkodásmódot, hogy hogyan lehet megközelíteni ezeket a mindig áthidalhatatlannak tűnő akadályokat  

- folytatta Green. Az első prototípus április végére készülhet el, 3 év múlva pedig már piacra is dobnák, az ára körülbelül 10 ezer font, tehát több mint 4 millió forint lesz. A robotokkal egyéb dolgokat is terveznek még, többek között azt is, hogy az állatok ellésénél is segítségre legyenek. Képesek lesznek azonosítani, ha egy állat vajúdik, és üzenetet küldhetnek a gazdáknak, ha segítségre lenne szükség.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?