Itt a britek legújabb dobása: így pótolnák a hiányzó mezőgazdasági idénymunkásokat

Itt a britek legújabb dobása: így pótolnák a hiányzó mezőgazdasági idénymunkásokat

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági munkavállalók hiánya egyre nagyobb gondot okoz a termelők számára mióta az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból. Most azonban egy új agrár-technológiai vállalat egy nem mindennapi ötlettel állt elő a munkaerőhiány enyhítésére: önvezető minitraktorokat vezetnének be a mezőgazdaságba.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az idénymunkások hiánya több országban is problémát okoz, a koronavírus-járvány pedig csak tovább rontotta a helyzetet. A 2019-ben alakult cég célja azonban az, hogy enyhítse ezt a nyomás azáltal, hogy országszerte kiépíti az önvezető farmok flottáját - írja a FarmingUK.

Ez a nyomás valószínűleg nem változik, ezért inkább robotokat használtunk a feladatokhoz

- mondta a vállalat alapítója, Ben Green, aki akkor látta meg a munkaerő-problémát, mikor korábban gyümölcsfelszedő robotokkal dolgozott együtt. Kitért arra is, hogy a Brexit korlátozta a külföldről érkező idénymunkások számát, a munkaerőhiány pedig folyamatos volt. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a robotokat nem a munkaerő pótlására, hanem azok kiegészítésére szolgálnának. 

Például, nem fizetnél valakinek csak azért, hogy egész nap álljon a földeken és az odatévedő varjakat elijessze. Egy mobilrobot viszont alkalmas erre a feladatra és nem kerül semmibe

- fejtette ki Green. Sőt, még a percíziós permetezésben is részt tudnának venni, hiszen a robotok zöldségek között is tudnának menni, egy kamerának köszönhetően pedig azonosítani is tudnák a gyomokat, amiket egy fúvóka segítségével le is fújnának.

A vegyszerhasználatot is egy fenntarthatóbb szintre lehetne emelni. Ez pedig azért is izgalmas számunkra, mert lehetővé tennénk egy új gondolkodásmódot, hogy hogyan lehet megközelíteni ezeket a mindig áthidalhatatlannak tűnő akadályokat  

- folytatta Green. Az első prototípus április végére készülhet el, 3 év múlva pedig már piacra is dobnák, az ára körülbelül 10 ezer font, tehát több mint 4 millió forint lesz. A robotokkal egyéb dolgokat is terveznek még, többek között azt is, hogy az állatok ellésénél is segítségre legyenek. Képesek lesznek azonosítani, ha egy állat vajúdik, és üzenetet küldhetnek a gazdáknak, ha segítségre lenne szükség.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 21. 16:01