Mi folyik a magyar boltokban? Annyira drága a zöldség, sokan meg sem tudják venni

agrarszektor.hu
Drasztikusan kilőttek a zöldségárak Magyarországon, aminek következtében rengeteg embernek komoly számolgatásba kell kezdenie, ha zöldséggel szeretné változatosabbá tenni az étrendjét. A szakemberek szerint az év hátralevő részében már nem várható az árak további emelkedése, igaz, a csökkenésre se nagyon lehet számítani.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Sokaknak egyre nehezebb megvásárolni a zöldségféléket a magas áruk miatt. Jó hír, hogy az év hátralévő részében már nem várható az zöldségárak drámai emelkedése, de az árak csökkenésre sem lehet számítani - írta meg a Népszava. Például a paradicsom fajtától függően 650-980 forintba is kerülhet a piacokon. A szakemberek szerint árcsökkenésre nem lehet számítani, hiszen az étkezési paradicsomot szinte kizárólag üvegházakban, valamint fólia alatt termesztik. Viszont a gyenge forint, illetve a kőolajárak emelkedése miatt, mind a fóliák, mind az energiahordozók ára egy év alatt 25-30%-kal emelkedtek. Az üzemanyag-árrobbanás a szállítási költségeket is növelte, így a zöldségágazat termelési költségei jelentős mértékben nőttek az elmúlt hónapokban.

Természetesen ezek a hatások a több zöldség esetében is érvényesültek. Bár az étkezési paprika már jócskán leadott a tavaszi-nyári 1000 forintos árából, de azért többnyire még mindig 600 forint felett kínálják kilóját a fővárosi piacokon. A magyar konyha egyik alapfűszernövénye, a vöröshagyma is tartja az átlagosan 400 forint körüli árát. Várhatóan télen sem drágul majd, mert szerte Európában jó volt a hagymatermés.

Jelenleg a zöldbab számít a tehetősek csemegéjének kilónként 1200-1400 forintos árával. Zöldborsót nem túl sokáig kínáltak a piacokon, s akkor is aranyáron. Ennek oka, hogy a korábbi években megszokott hektáronkénti 6 tonnás termés helyett, idén csak 5,2-5,3 tonna termett. Hiába kedvezett a borsónak a hűvösebb április-május, a júniusi tartós kánikula megtizedelte a még a betakarítatlan termést. Ráadásul a borsótermés kisebb része kerül friss áruként a piacokra, a nagyját a konzerv- illetve a hűtőipar vásárolja föl.

A fogyasztói árakat nem a termelők szabják meg, ők a sor elején vannak - mondta Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldségalosztályának elnöke. Nehéz év lesz az idei is, hiszen több súlyos gonddal kellett a termelőknek szembesülniük, ezek közül az egyik a munkaerőhiány: a nettó 1500 forintos órabérért sem tolonganak az idénymunkások a gazdáknál. Növeli a gondokat, hogy főleg a hajtatott termelésben, üvegházban, fóliában az sem mindegy, hogy milyen a munka minősége. Például egy tő paradicsomnak egy év alatt legalább 8 ezer forintot hasznot kell termelnie. Ha letörik a növénycsúcs, már feleződik a haszon - mondta a szakember.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt végleg vagy ideiglenesen utcára kerültek egy része a mezőgazdaságban igyekezett jövedelemhez jutni. Idén az újrainduló gazdaság sok kényszer-napszámost elszipkázott a zöldségágazatból is. Éppen emiatt lesznek olyan termelők, akik jövőre akár egyharmaddal is csökkentik a beültetett területüket. Az elkövetkező évek megrostálhatják a termelői kört, csak a korszerű gazdaságoknak van esélye a talpon maradásra.

Ha mindez nem lett volna elég, a gazdák feje fájhatott az ázsiai márvány-, illetve vándorpoloska invázió miatt is - ez pedig a növényvédelmi kiadásokat növelte. Összességében az inflációval is számolva nagyjából 7-8%-kal emelkedik idén a zöldségágazat termelési költsége. Hogy mindezek ellenére a zöldségárak az év hátralévő időszakában inkább stagnálni fognak, az annak tudható be, hogy a 80-85 ezer hektár zöldségtermő terület mintegy 70-75%-a öntözött és ez ad bizonyos termelési biztonságot - mondta Ledó Ferenc.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?