Döntöttek a britek: így módosították az importellenőrzések ütemezését

agrarszektor.hu
Az Egyesült Királyság kormánya 2021. március 11-én bejelentést tett az importellenőrzések ütemezésének módosításáról, ami további 6 hónap - bizonyos intézkedések esetében 9 hónap - felkészülési időt biztosít a vállalkozásoknak.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az Egyesült Királyság és az EU között az áruk teljes mozgását ellenőrzik. Annak érdekében, hogy a vállalatok jobban fel tudjanak készülni az új helyzetre, a szigetország 2021. július 1-ig három szakaszban tervezte bevezetni az új határellenőrzést - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A brit kormány felülvizsgálta ezeket az időkereteket és a következő módosításokról döntött:

2021. október 1-ig halasztva

  • Az állati eredetű termékekre (POAO), egyes állati melléktermékekre (ABP) és a nem állati eredetű, magas kockázatú élelmiszerekre (HRFNAO) vonatkozó előzetes bejelentési követelmények 2021. október 1-ig nem szükségesek, illetve exportbizonyítványra sincs szükség eddig az időpontig az állati eredetű termékekre és egyes állati melléktermékekre vonatkozóan.

2022. január 1-ig halasztva

  • Az előző pontban felsorolt termékek esetében a fizikai SPS ellenőrzést 2022. január 1-jén fogják bevezetni, amelyre kizárólag a kijelölt határállomásokon kerülhet sor.
  • A magas kockázati besorolású növények SPS fizikai ellenőrzésére is a fentiek vonatkoznak (2022. január 1-jét követően a kijelölt határállomásokon).
  • Az alacsony kockázati besorolású növények és növényi termékek esetében előzetes bejelentési követelményekre és okmányellenőrzésekre lesz szükség, ideértve a növényegészségügyi bizonyítványokat is, de ezeket csak 2022. január 1-jétől vezetik be.
  • A Nagy-Brittaniába irányuló árukra vonatkozóan vámáru-nyilatkozatokra továbbra is szükség lesz, de a halasztott bevallási rendszer alkalmazásának lehetőségét, beleértve az áruk bevitelét követő hat hónapig tartó kiegészítő nyilatkozatok benyújtását 2022. január 1-ig meghosszabbították.
  • A Nagy-Britanniába való bevitelre vonatkozó biztonsági és védelmi nyilatkozatok benyújtására nem lesz szükség 2022. január 1-ig.

2022. márciusáig halasztva

  • Az élő állatok, valamint az alacsony kockázati besorolású növények és növényi termékek határállomásokon történő ellenőrzését 2022. márciusától fogják bevezetni.

A szabályozással kapcsolatos további részletek ezen az oldalon olvashatóak. A tájékoztatás felkerült a Nébih tematikus aloldalára is, ahol a Hivatal hatáskörébe tartozó szakterületeket érintő változásokról folyamatos tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?