Elfajult a helyzet a lengyel-ukrán határon: egyre keményebb a tüntetés

Elfajult a helyzet a lengyel-ukrán határon: egyre keményebb a tüntetés

MTI
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök csütörtökön telefonon beszélt lengyel kollégájával, Donald Tuskkal a két ország határán kialakult helyzetről.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Smihal közösségi oldalain arról tájékoztatott, hogy Tuskkal elsősorban azt az esetet vitatták meg, amikor "lengyel gazdák gabonát öntöttek ki lezárt ukrán teherautókból, amelyeknek Lengyelországon kellett volna áthaladniuk".

Felhívtam a figyelmet az útra kiszórt ukrán gabonával történt incidens elfogadhatatlanságára. A radikális retorika ebben az ügyben elfogadhatatlan

- hangsúlyozta a miniszterelnök. Smihal felkérte lengyel kollégáját, hogy a két kormány közötti párbeszéd útján találjanak olyan megoldást, amely támogatja az ukrán gazdákat, egyszersmind nem károsítja a lengyel gazdákat. Azt mondta, hogy a határon zajló eseményekkel párhuzamosan nő az Oroszországból és más külső országokból az EU-ba irányuló import volumene, beleértve a gabonát is.

Ukrajnának és Lengyelországnak össze kell fognia, hogy megakadályozza az orosz termékek európai piacra kerülését. Egységesnek kell lennünk a közös kihívásokkal és az Európa biztonságát veszélyeztető ellenségekkel szemben

- hangoztatta a miniszterelnök.

Ukrán fuvarozók közben csütörtök délelőtt tiltakozó akciót indítottak a Dorohusk-Jahodin lengyel-ukrán határátkelőnél. A demonstráció szervezői elmondták, hogy egyes lengyel fuvarozókat készülnek feltartóztatni, olyanokat, akik soron kívül próbálnak átjutni az ellenőrző ponton. A Szuszpilne ukrán közszolgálati televízió beszámolója szerint 15 ukrán kamion és körülbelül húsz ukrán személygépkocsi érkezett a határra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vitalij Kocenko, a Nyugati régió fuvarozói elnevezésű civil szervezet vezetője szavai szerint a lengyel oldalon tüntetők óránként egy autót - és kizárólag lengyel szállítót - engednek át. Elmondta, hogy az ukrán fuvarozók tiltakozásának időtartama a határ lengyel oldalán kialakult helyzettől függ. Kiemelte, hogy a jahodini ellenőrző pontnál a menetrend szerinti buszok áthaladását nem akadályozzák. Az ukrán fuvarozók azért választották tiltakozásuk helyszínéül ezt a határátkelőt, mert ott történt az az eddigi legkirívóbb incidens, amikor lengyel gazdák ukrán gabonát öntöttek ki az útra.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?