Egyre durvább a belga gazdatüntetés: ki kellett menekíteni a minisztert

Egyre durvább a belga gazdatüntetés: ki kellett menekíteni a minisztert

MTI
Belgiumban a gazdák lezárták a Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat, a tengeri kikötő és Brüsszel közötti autópálya kijáratait, valamint a mellékutakat traktorok torlaszolják el - tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap január 30-án.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az országos tüntetést szervező szakszervezet, a Fiatal Gazdák Szövetségének (FJA) tájékoztatása szerint azt tervezik, hogy legalább 36 órára megakadályozzák a bejutást az ország második legnagyobb északi-tengeri kikötőjébe. Közölték, a kikötőt azért tették elérhetetlenné, mert a gazdák rovására kap gazdasági támogatást, illetve, a károsanyag-kibocsátásról szóló uniós irányelv szerint "negyvenszer többet bocsáthat ki", mint a gazdálkodók.

A napilap internetes oldalán arról számolt be, hogy Céline Tellier zöldpárti vallon környezetvédelmi miniszter a régió fővárosa, Namur közelében fekvő Daussoulx autópálya-csomópontjánál kialakult traktoros blokádnál félórás megbeszélést folytatott a megmozdulást szervező szakszervezet képviselőivel. A találkozón számos témát vitattak meg, többek között az új növényegészségügyi előírásokat és a gazdák számára nem elégséges termelői árak problémáját. A válaszokkal elégedetlen gazdák és miniszteri kíséret között dulakodás tört ki, Céline Tellier-t ezért a helyszínről ki kellett menekíteni - írták.

Nem akarjuk többé azt hallani, hogy majd megvizsgáljuk, hogy majd meglátjuk

- idézte a tüntetés résztvevőit a hírportál.

A szervezők közölték: az országos megmozdulás időtartama a politikai döntésektől függ. A gazdálkodók mindaddig folytatják a megmozdulást, amíg a kormányzat konkrét intézkedéseket nem terjeszt elő az aggodalmak kezelésére. Alexander De Croo belga miniszterelnök kedden találkozik a mezőgazdasági termelők szervezeteivel Brüsszelben.

A belga gazdálkodók a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívják fel a figyelmet. A forgalomlassítással is járó megmozdulás Belgiumban már péntek este elkezdődött kisebb vidéki városok közelében. Vasárnap este a vallóniai Mons közelében a résztvevők autógumikat és szalmabálákat égettek, traktorjaikkal pedig akadályozták a Brüsszelt Párizzsal összekötő autópálya forgalmát.

Hétfő reggel óta a mezőgazdasági termelők megmozdulása jelentős zavarokat okoz főként az ország déli részének útjain, különösen a daussoulx-i autópálya-csomópontnál és az autópályák brüsszeli bejáratainál. A belga főváros vezetése azt ajánlja az autósoknak, hogy ne induljanak gépkocsival Brüsszelbe. A gazdák a belga főváros uniós negyedének egyes útjainak forgalmát lassítják traktorjaikkal.

A hét eleje óta mind Olaszországban, mind pedig Franciaországban új erőre kaptak a tüntetések. A gazdák egyre látványosabb megmozdulásokkal (útlezárások és forgalomlassítások) jelzik, hogy elégedetlenek a jelenlegi helyzetükkel és érdemi megoldást akarnak a problémáikra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 13:37