Elegük van a spanyol gazdáknak: traktorokkal vonultak be Madridba

Elegük van a spanyol gazdáknak: traktorokkal vonultak be Madridba

MTI
Az Európai Bizottság madridi irodája elé vonultak hétfőn a spanyol gazdák, 180 fokos fordulatot követelve a közösségi agrárpolitikában. Spanyolországban már három hete zajlanak a tiltakozások, a kormány közzé is tett egy 18 pontos intézkedéscsomagot.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A három legnagyobb spanyol agrárszakszervezet az Asaja, a COAG és az UPA által meghirdetett megmozduláson a szervezők szerint mintegy 20 ezren gyűltek össze a fővárosban. A hivatalos becslések ötezerre teszik a résztvevők számát. Az "A vidék támogatást, tiszteletet és elismerést követel!" jelmondattal beharangozott eseményre 100 traktor kapott behajtási engedélyt Madridba, a termelők és állattenyésztők különbuszokkal érkeztek az ország különböző részeiből. A tüntetők az agrárminisztérium épületéttől dudálva, dobolva, követeléseiket hangosbemondón ismertetve haladtak a belvárost átszelő sugárúton a mintegy három és fél kilométerre található uniós képviselethez. Rendőrök biztosították az útvonalat, amelynek környékén a forgalmat lezárták és elterelték.

A közös agrárpolitika tönkreteszi a szektort, mert kevesebb pénzzel, több papírmunkával, több kötelezettséggel és több tiltással jár

- hangsúlyozta Pedro Barato, az Asaja érdekképviselet elnöke a sajtónak nyilatkozva.

Miguel Padilla, a COAG főtitkára kijelentette: az európai agrárpolitika "túl messzire ment", a termelők számára lehetetlen megfelelni egy ennyire nagy bürokráciának. Nem lehet, hogy Európa nem érti, hogy ugyanazokkal a feltételekkel kell játszani az uniós termelők és a kívülről érkező termékek esetében - tette hozzá.

Spanyolországban három hete zajlanak folyamatosan kisebb-nagyobb tiltakozóakciók. Luis Planas agrárminiszter a múlt héten ismertette a kormány 18 pontos intézkedéscsomagját, amelyben ígéretet tett arra, hogy javítják az agrárbiztosításokat, egyszerűsítik a bürokráciát, fenntartják az üzemanyag-kedvezményt és szigorúbb árkövetést alkalmaznak az élelmiszerellátási láncban. Az agrárszakszervezetek előrelépésnek nevezték a kormány javaslatait, de nem tartják őket elegendőnek, így a megmozdulások folytatása mellett döntöttek.

Luis Planas az uniós agrárminiszterek brüsszeli tanácskozására érkezve újságíróknak arról beszélt, hogy európai szintű vidékpaktumot fog javasolni, amelynek célja a mezőgazdasági támogatások kedvezményezettjeit sújtó új adminisztratív terhek egyszerűsítése, az egyes környezetvédelmi követelmények rugalmasabbá tétele, valamint a külső országokból származó behozatal fokozottabb ellenőrzése. Véleménye szerint a változtatásokat még az európai parlamenti választások előtt el kell fogadni, így az ehhez szükséges jogalkotási folyamatokat fel kell gyorsítani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?