Eldurvult a tüntetés Brüsszelben: már autógumikat égetnek a dühös gazdák

Eldurvult a tüntetés Brüsszelben: már autógumikat égetnek a dühös gazdák

agrarszektor.hu
A gazdák hétfőn Brüsszelben gumiabroncsokat gyújtottak fel, hogy tiltakozásul uniós fellépést követeljenek az olcsó áruházi áraktól a szabadkereskedelmi megállapodásokig terjedő kérdésekben, miközben a mezőgazdasági miniszterek az ágazat válságáról tárgyaltak. Bár a követelések régiónként eltérhetnek egymástól, a tiltakozások gyökere a tisztességes megélhetés és a jövedelem iránti igény.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több mint 100 traktor parkolt az Európai Unió intézményeinek székhelye körül, elzárva Brüsszel egyes részeit, nem messze attól a kordonnal lezárt területtől, ahol a miniszterek üléseztek. A tiltakozó gazdák már gumiabroncsokat is égettek, de azokat a rohamrendőrök vízágyúval eloltották - írta meg a Reuters. Mint ismeretes, a gazdák Európa-szerte tüntetnek már hetek óta, határozott fellépést követelve a döntéshozóktól az ágazatra nehezedő nyomás miatt. Ez a tiltakozók szerint az olcsó szupermarketáraktól kezdve az olcsó importon át a helyi termelőket alulmúló olcsó importig és a szigorú uniós környezetvédelmi szabályokig terjed.

A termelők helyi sérelmei azonban eltérőek. Morgan Ody, a La Via Campesina mezőgazdasági szervezet főkoordinátora azonban azt mondta, hogy a tüntetés a legtöbb gazdálkodó számára a jövedelmekről szól. Mint fogalmazott, arról van szó, hogy a gazdák szegények, és hogy szeretnék, ha biztosítva lenne számukra a tisztességes megélhetés. A franciaországi Bretagne-ból származó gazdálkodó arra szólította fel az EU-t, hogy állapítson meg minimális támogatási árakat, és lépjen ki az olcsóbb külföldi termékek behozatalát lehetővé tevő szabadkereskedelmi megállapodásokból.

Nem vagyunk a klímapolitika ellen. De tudjuk, hogy az átálláshoz magasabb termékárakra van szükségünk, mert a környezetbarát termelés többe kerül

- mondta Morgan Ody.

A szabadkereskedelmi megállapodások és a Green Deal ellen tüntetnek

A mezőgazdasági miniszterek a gazdákra nehezedő nyomás enyhítését célzó új uniós javaslatokat vitattak meg, amelyek többek között a mezőgazdasági ellenőrzések csökkentését és a kis gazdaságok bizonyos környezetvédelmi előírások alóli mentesítésének lehetőségét tartalmazzák. David Clarinval belga mezőgazdasági miniszter szerint

a gazdákat meg kell fizetni azért, amit tesznek. A Zöld Megállapodásnak vannak olyan elemei, amelyeket a gazdáktól megkövetelnek, és amelyekért nem kapnak díjazást. Ez a probléma lényege.

A feldühödött gazdák hetek óta tartó tiltakozására válaszul az EU máris gyengítette a Green Deal zászlóshajó környezetvédelmi politikájának egyes részeit, és törölte a 2040-es éghajlat-változási menetrendből a mezőgazdasági kibocsátások csökkentésére vonatkozó célkitűzést is. Az EU emellett visszavonta a növényvédő szerek csökkentésére irányuló törvényt, és elhalasztotta azt a célt, hogy a gazdáknak a biológiai sokféleség javítása érdekében bizonyos földterületeket parlagon kell hagyniuk.

Sokat kell változtatnunk a KAP-on, mert ezt a zöld alkut és a zöld célokat szinte lehetetlen elérni

- mondta Armands Krauze lett mezőgazdasági miniszter az EU közös agrárpolitikájára (KAP) utalva.

Nem azt mondom, hogy nem tudjuk megvalósítani a (zöld) átállást, de figyelembe kell venni a valós helyi viszonyokat is

- közölte Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter.

A gazdák követelései között szerepel a szabadkereskedelmi megállapodások megszüntetése is, amelyek a gazdák szerint olcsóbb importhoz vezettek olyan országokból, ahol a termelőknek az uniós előírásoknál kevésbé szigorú környezetvédelmi előírásokkal kell szembenézniük. A hétfői tüntetés helyszínén felállított színpadon egy "Stop EU Mercosur" feliratú tábla állt, utalva a dél-amerikai Mercosur-csoporttal kötendő kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?