Jót tesz az agráriumnak a liberalizáció?

Jót tesz az agráriumnak a liberalizáció?

agrarszektor.hu
Egy friss tanulmány szerint új kereskedelmi lehetőségek nyílhatnak az uniós agrár-élelmiszeripari exportőrök számára a szabadkereskedelmi egyezményeknek köszönhetően - állítja az Európai Bizottság. A preferenciális kereskedelmi kapcsolatokban való részvétel ugyanis diverzifikálja az importforrásokat, ezáltal javítja az uniós élelmiszer-ellátási láncok ellenállóképességét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mint kiderült, 2022-ben az EU pozitív agrár-kereskedelmi egyenlege elérte az 58 milliárd eurót. Az EU agrár-élelmiszeripari kereskedelmének diverzifikációjáról szóló, nemrégiben készült jelentés rámutatott, hogy az EU, mint a világ első számú exportőre és az agrár-élelmiszeripari termékek egyik legnagyobb importőre lehetővé teszi a kiegyensúlyozott és kedvező kereskedelmi kapcsolatok kialakítását harmadik országokkal - áll az Európai Bizottság témával foglalkozó sajtóközleményében.

Várhatóan kereskedelmi lehetőségek nyílnak az EU agrár-élelmiszeripari alapanyagai, például a tejtermékek (+780 millió EUR), a bor és egyéb italok (+654 millió EUR), valamint a feldolgozott agrár-élelmiszeripari termékek (+1,3 milliárd EUR) számára.

Javuló mérleget várnak

A tanulmányban vizsgált tíz kereskedelmi megállapodás hatálybalépését követően az uniós behozatal értéke 2032-ben várhatóan 3,1-4,1 milliárd euróval lesz magasabb, mint a megállapodások nélkül. Ez az export és az import kiegyensúlyozott növekedését eredményezné, aminek következtében az EU teljes kereskedelmi mérlege enyhén javulna.

Ez a következtetés igazolja a jelenlegi uniós megközelítést, amely szerint az érzékeny ágazatokat gondosan kalibrált vámkontingensekkel (TRQ-k) szisztematikusan védik. A közlemény leszögezi:

A Bizottság tanulmánya első alkalommal vizsgálja az Egyesült Királyság által nemrégiben Ausztráliával, Új-Zélanddal és a Csendes-óceánon túli partnerségről szóló átfogó és progresszív megállapodás (CPTPP) tagországaival kötött kereskedelmi megállapodásoknak az uniós mezőgazdaságra gyakorolt hatását is. A tanulmány szerint ezek a kereskedelmi partnerek az Egyesült Királyság piacán bizonyos részt vesznek majd el az uniós termelőktől.

Mindazonáltal bizonyos hatások várhatóak az olyan ágazatokban, mint a marhahús, a bor és egyéb italok (és a dohány), a feldolgozott élelmiszerek, a tejtermékek és a juhhús. A hatályba lépő tíz kereskedelmi megállapodás általános pozitív hatása azonban ellensúlyozná az Egyesült Királyság kereskedelmi menetrendjéből eredő piaci veszteségeket. Ez mutatja az exportpiacok és az importforrások diverzifikálásának fontosságát.

Régóta vita tárgya

A ma közzétett tanulmány a 2016-os, a közelgő kereskedelmi megállapodásoknak az uniós mezőgazdaságra gyakorolt kumulatív gazdasági hatásáról szóló első tanulmány második frissítése. Az első frissített változatot 2021-ben tették közzé. Célja, hogy a liberalizációs erőfeszítések mértékétől függően két különböző forgatókönyv értékelésével értékes betekintést nyújtson a politikai döntéshozók és a tárgyaló felek számára az uniós kereskedelmi menetrend és az uniós mezőgazdaság közötti kapcsolatról, ám nem helyettesíti az egyes kereskedelmi megállapodásokról folytatott tárgyalásokhoz készített szélesebb körű és részletesebb hatásvizsgálatokat - teszi hozzá a közlemény.

Az alkalmazott modell a 2014-es, a 2022-es és a 2032-es vámtarifára támaszkodik. A több évvel ezelőtt hatályba lépett kereskedelmi megállapodásokat (pl. Svájccal, Ukrajnával, Kolumbiával, Peruval, Ecuadorral, Dél-Koreával, Kanadával, Japánnal vagy Vietnammal), valamint az Ukrajnával 2022-re vonatkozó autonóm kereskedelmi intézkedéseket figyelembe vették az alaphelyzetben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?