2023. december 11. hétfő Árpád
Ennyi volt: nincs megállapodás a szabadkereskedelmi egyezményről

Ennyi volt: nincs megállapodás a szabadkereskedelmi egyezményről

agrarszektor.hu
Az Ausztrália és az Európai Unió közötti kereskedelmi megállapodásról szóló utolsó esélyes tárgyalások meghiúsultak - közölte vasárnap Don Farrell ausztrál kereskedelmi miniszter a Politico szerint. 

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Sajnos nem sikerült előrelépést elérnünk

- mondta Farrell a Canberra és Brüsszel közötti informális megbeszéléseket követően egy videónyilatkozatban. "A tárgyalások folytatódnak, és bízom benne, hogy egy napon olyan megállapodást írunk alá, amely mind Ausztrália, mind európai barátaink számára előnyös".

Sokadik felvonás

Ausztrália júliusban színpadias kivonulást hajtott végre, kifogásolva, hogy az előterjesztett ajánlat nem nyitja meg kellőképpen az EU piacát mezőgazdasági termékei előtt. Az ausztrál kereskedelmi miniszter a hétvégén arra figyelmeztetett, hogy kész lenne ismét kilépni, ha a brüsszeli ajánlat "nem lenne elég jó" Ausztrália számára.

A marhahús, a cukor és a juhhús nagy európai piacára való jobb bejutás elengedhetetlen Ausztrália nagy mezőgazdasági ágazata számára. Brüsszel számára a megállapodás jobb hozzáférést biztosítana Ausztrália hatalmas stratégiai ásványkincs-tartalékaihoz.

Farrell várhatóan hétfőn találkozik Valdis Dombrovskis uniós kereskedelmi vezetővel. Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos szintén Japánban tartózkodik, hogy részt vegyen a tárgyalásokon. Az Európai Bizottság egyelőre nem reagált a fejleményekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33