Argentína túl zöldnek találja az EU-val kötendő szabadkereskedelmi egyezményt

Argentína túl zöldnek találja az EU-val kötendő szabadkereskedelmi egyezményt

MTI
Argentína a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) tagállamainak csúcstalálkozója előtt a gazdasági közösség és az Európai Unió (EU) között kötendő szabadkereskedelmi megállapodás kiigazítását követelte. A megállapodás lehetőséget nyújt a termelés fokozására, a munkahelyteremtésre és a befektetések idecsalogatására - hangsúlyozta Santiago Cafiero, az argentin diplomácia vezetője a Mercosur (Brazília, Argentína, Uruguay, Paraguay) külügyminiszteri találkozóján az argentin Puerto Iguazúban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Módosítani kell a szövegeken ahhoz, hogy a megállapodás valóban létrejöjjön és mindkét félnek jó eredményeket hozzon - tette hozzá. Cafiero szerint egyebek között módosításra szorul, hogy a jelenlegi tervezetben az EU a vámmentességek és exportkvóták tekintetében lényegesen jobb helyzetbe kerül, mint a dél-amerikai gazdasági közösség.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szabadkereskedelmi megállapodás kérdésében 2019 óta nem történt előrelépés, lényegében az amazonasi erdőirtás körüli uniós aggályok miatt. Az egyezséggel a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete jönne létre a vámok leépítésével és kereskedelem fokozásával mintegy 780 millió ember számára.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke júniusban, latin-amerikai körútján kifejezte reményét, hogy még az idén véglegesíteni tudják majd az egyezményt. Luiz Inácio Lula da Silva brazil államfő azonban élesen bírálta az EU szigorúbb környezetvédelmi szabványok iránti követeléseit, amelyek szerinte veszélybe sodorják a megállapodást. A Mercosur-tagállamok keddi csúcstalálkozóján Brazília veszi át a gazdasági blokk elnökségét.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?