Minden második szem szőlő már Kínában terem

Minden második szem szőlő már Kínában terem

agrarszektor.hu
Negyedik éve növekszik a világ csemegeszőlő-termelése, a bővülés azonban nem egyenletes, a jelentős tényezőnek számító országok között érdemi átrendeződések zajlanak. A nagy termelőnek számító India stagnál, míg Chilében és az USA-ban is csökken a szőlő mennyisége. Növelni tudta azonban termelését az EU, nyolcadik éve bővül a perui kibocsátás, és egyre dinamikusabb szereplő Kína, amely mára a világ csemegeszőlő termelésének 46 százalékát adja.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kedvező termesztési feltételek Kínában és Törökországban ellensúlyozzák a chilei és indiai veszteségeket. Az export várhatóan változatlanul 3,7 millió tonna marad, a nagyobb kínai és perui exportkínálattal ellensúlyozva a chilei és dél-afrikai csökkenést – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Amerikai Egyesült Államok agrártárcájának adataira hivatkozva.

Kína majdnem a világtermelés felét adja

A nagyobb kínálat várhatóan 390 ezer tonnára növeli az exportot, főként az ázsiai piacokra, különösen Thaiföldre és Vietnamba. A behozatal várhatóan változatlanul 180 ezer tonna marad.

A 3 éve tartó exportemelkedés után az előrejelzések szerint a kivitel 39 ezer tonnával 225 ezer tonnára csökken a magasabb kínálat ellenére. Ez az ukrán kereslet gyengülésére vezethető vissza, valamint az Oroszországgal és Szaúd-Arábiával folytatott kereskedelem növekedésére. A nagyobb termelés és a csökkent export várhatóan ismét 2 millió tonna fölé emeli a fogyasztást.

India stagnál

A mazsola iránti növekvő belföldi kereslet szintén a mazsola előállítás felé tereli a csemegeszőlőt, ami tovább csökkenti az exportkínálatot. Az export várhatóan 20 000 tonnával 255 000 tonnára csökken a következő évben a termelés csökkenése miatt, ez különösen Bangladest fogja érinteni, ami India egyik legjelentősebb felvevő piaca.

Az Unió újra növeli termelését, az USA csökken

Az EU termelése várhatóan két év veszteség után újra fellendül, az új magnélküli fajták termőre fordulása miatt Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában, így 161 ezer tonnával 1,6 millióra növelve a termelést. A becslések szerint a fogyasztás 2 millió tonna fölé emelkedik a nagyobb kínálat, továbbá a magas fuvardíjak és szállítási költségek miatt az export 170 ezer tonna marad.

Az amerikai termelés a becslések szerint 811 ezer tonnára zsugorodik, ami a negyedik egymást követő évben jelent csökkenést, mivel a nem megfelelő vízellátottság továbbra is hatással van a termelésre, a fagy pedig a terméshozamra. A csökkentett kínálat várhatóan enyhén, 247 ezer tonnára csökkenti a kivitel mennyiségét, beleértve a legfontosabb piacokra, mint Kanada és Mexikó felé irányuló exportot is.

Mindezt a nagyobb mértékű perui termelés és a május-áprilisi forgalmazási időszak elején Chiléből érkezett megnövekedett szállítmányok okoznak. Az Egyesült Államok exporthányada a termelésből 30 százalékra csökkent (az átlagos 35 százalékról, ami 2017/18 és 2021/22 között volt jellemző), ami a magasabb importtal együtt a fogyasztás növekedését eredményezte 1,3 millió tonnás rekorddal.

Peru termelése lassan egy évtizede bővül

A perui termelés várhatóan a nyolcadik egymást követő évben emelkedik, a jó termőhelyi feltételek és az új telepítésekből származó nagyobb hozamok, több mint 50 ezer tonnával 766 ezer tonnára növelik a kínálatot. A termeléssel összhangban az export a becslések szerint közel 60 ezer tonnával 595 ezer tonnára emelkedik a növekvő exportnak köszönhetően Észak-Amerikába, különösen az Egyesült Államokba irányuló kivitel miatt.

A chilei termelés az előrejelzések szerint ugyanakkor közel 70 ezer tonnával 725 ezer tonnára csökken a kedvezőtlen termesztési körülmények és az kisebb termőterület miatt. Egyes termelők a régebbi fajtákat új, nagyobb hozamú fajtákra cserélik, míg más régiókban az csemegeszőlő helyére jövedelmezőbb növényeket telepítenek, többek között cseresznyét és diót, ami ellensúlyozza a nagyobb hozamú ültetvényekből származó nyereséget.

Ausztrália termelése várhatóan 200 ezer tonnára emelkedik, az előrejelzések szerint az export a COVID-19 okozta kétéves csökkenés után 20 ezer tonnával 130 ezer tonnára bővül, a javuló szállítási logisztika miatt, különösen a Kínába irányuló szállítmányok esetében. Ugyanakkor a hűvösebb és csapadékosabb időjárás miatti késői szezonkezdet várhatóan korlátozza a szezon végére teljesen beérő mennyiségeket, ezáltal akadályozva a nagyobb fellendülést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?