Nagyot csalódtak az olasz termelők: nem ezt várták a csemegeszőlőtől idén

Nagyot csalódtak az olasz termelők: nem ezt várták a csemegeszőlőtől idén

agrarszektor.hu
Lassan véget ér Olaszországban a csemegeszőlő exportjának szezonja. Noha a skandináv és balti országokban még lenne kereslet a gyümölcsre, annak eltarthatósága már nem teszi kifizetődővé a szállításokat. Az idei szezonban, bár kiváló minőségű gyümölcs termett, annak jó része a pincékben végezte, és az árak is jóval alacsonyabbak voltak, mint az előző évben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hamarosan véget ér Olaszország számára a csemegeszőlő export, mivel az eltarthatósági idő már nem teszi lehetővé, hogy a cégek a legtávolabbi európai piacokra szállítsák a termést - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Claudio D'Alba, a gyümölcsöket és zöldségeket az egész európai kontinensre exportáló pugliai Plantis Group vezérigazgatója elmondta, hogy körülbelül 1-1,5 hét múlva be kell fejezniük a szezont, annak ellenére, hogy Skandinávia és a balti országok továbbra is keresnék az olasz csemegeszőlőt. A szakember ugyanakkor rámutatott, hogy 4-5 napba telik, amíg a gyümölcs eléri ezeket a célállomásokat, és a polcon tarthatósági idő már nem olyan, mint egy hónappal ezelőtt, különösen, ha a piros vagy kék fajtákról van szó.

Claudio D'Alba beszélt arról is, hogy az időjárás is befolyásolta a minőséget, mivel a hőmérséklet magas volt, magas páratartalommal az éjszaka folyamán. A mennyiségek nem rosszak, de nem lehet bízni az eltarthatóságban. A kimenő mennyiségek racionalizálásával a vállalat igyekszik minden ügyfele kedvében járni, és el akarja kerülni a reklamációkat, ezért a lehető legjobb minőséget akarják szállítani. A szakember elmondta, hogy az első tengerentúli csemegeszőlő szállítmányok azonban már elkezdtek beérkezni, bár egyelőre nincs nagy érdeklődés irántuk, mivel az értékesítési árak még mindig nagyon magasak. Az európai vásárlóknak azonban hamarosan választaniuk kell: vagy Dél-Amerikából veszik a jobb minőségű, de többe kerülő gyümölcsöt, vagy továbbra is az olaszt választják, amelynek rövidebb az eltarthatósága, de az ára is alacsonyabb.

Ez egy nehéz szezon volt a lánc minden szereplője számára, nem csak a termelőknek. Egy ilyen nemzetközi gazdasági környezetben, amelyet a bizonytalanság és a takarékosságra való hajlam jellemez, nem volt könnyű megtalálni a megfelelő értékesítési csatornákat és kielégítő árajánlatokat kapni. Az értékesítés kezdettől fogva lassú volt, az árak 10-15%-kal alacsonyabbak voltak, mint az előző szezonban. Ami elszomorít bennünket, az az a tény, hogy a minőség idén kiváló volt, mind a fürtök és a csemegeszőlő méretét, mind a cukortartalmat tekintve, a termés nagy része azonban a pincékbe került

- jelentette ki Claudio D'Alba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?