Nem kell méregdrágán megvenned a szőlőt: mutatjuk, hol szerezd be jó áron

Nem kell méregdrágán megvenned a szőlőt: mutatjuk, hol szerezd be jó áron

agrarszektor.hu
A friss hazai szőlő megjelenése a boltokban, piacokon szeptemberben már megszokott, akárcsak az, hogy elkezdődött a tanév. A gyümölcsök egy ideje elég borsos áron kaphatóak szezonjukban is, nincs ez máshogy a szőlővel sem. Szerencsére egyre több helyen szedhetünk magunknak a boltihoz képest sokkal olcsóbban az őszi csemegézni valóból.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Augusztus közepétől piacra kerültek a belföldön termett, korai érésű csemegeszőlő-fajták - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség és Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb). A kínálatban a Csabagyöngye, a Szőlőskertek királynője muskotály és a Saszlák jelennek meg először. Ezeket követik a középérésű fajták, amelyekből a Pölöskei muskotály, az Attila, a Pannónia kincse a legnépszerűbb, a későiek közül pedig a Hamburgi muskotály, az Afuz Ali, a Moldova. A nemzeti fajtajegyzékben jelenleg 43 államilag minősített csemegeszőlő-fajta és 2 csemegeszőlő klón található, de számos borszőlő-besorolásút is árulnak étkezési szőlőként - írja a HelloVidék. Belföldi termelésből évetne 10-12 ezer tonna étkezési szőlő kerül forgalomba, a behozatal főképp Olaszországból, kisebb része Argentinából, Brazíliából, Chiléből, Dél-Afrikából és Peruból származik. Az import 2018 és 2021 között 7100 tonnáról 14 400 tonnára nőtt.

Magyarország mind a 19 megyéjében termesztenek szőlőt. Közülük kiemelkedik Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Heves, Veszprém és Zala megye. A világ szőlőtermelő régiójában a legnagyobb mérvű területcsökkenés az elmúlt másfél-két évtizedben Európában következett be. Magyarország szőlőtermesztése, a szőlő- és borágazat napjainkban is igen jelentős, annak ellenére, hogy 2003 óta 15,1%-kal csökkent a szőlő-termőterületünk. Ez a visszaesés elsősorban a fehér szőlőfajták ültetvényeinek területében következett be, amely 18,6%-kal, de a kékszőlőfajták termőterülete is 5,8%-kal csökkent.

A KSH adatai szerint 1990-hez képest közel a felére csökkent a betakarított szőlőmennyiség - kertben és lugason termelt mennyiséggel együtt - Magyarországon. Akkor még 863 ezer tonnát szüreteltek, 2021-ben mindössze 438 ezer tonnát. Eddig a legrosszabb a 2010-es év volt, akkor mindössze 295 ezer tonna szőlőt szüreteltek itthon. A termésmennyiség csökkenésének oka a negatív időjárási hatások mellett az alacsony felvásárlói ár, ami miatt sokan zöldszüretre kényszerültek, de idén a tőkék védelmében is sokan meghozták ezt a döntést.

Egyre többen keresik a szedd magad akciókat

A boltokban és a piacokon még mindig sokba kerül a szőlő, így nem is csoda, hogy egyre többen keresik az olcsóbb, alternatív megoldásokat. Ezekre tökéletesek a szedd magad akciók, ahol a bolti és piaci ár töredékéért vásárolhatunk jó minőségű szőlőt. Szeptemberben, a 36. héten a csemegeszőlő kilóára a vidéki fogyasztói piacokon Debrecenben és Szegeden 800-900 forint között mozog átlagosan fajtától függően, a budapesti fogyasztói piacokon pedig 980-1180 forintos átlagáron kapható az AKI PÁIR árinformációs rendszere szerint.

Kelbertné Szikora Beáta, a Zöld levelecske _anno 1942 nevű szőlőbirtok társtulajdonosa férjével műveli évtizedek óta a Villányi borvidéken, Siklóson található, két hektárnyi ültetvényüket. 

Bár idén úgy tűnhetett, hogy sok eső esett, de a talajmenti szárazságon ez a szőlő esetében errefelé mégsem enyhített, az aszály ugyanis évek óta hatalmas problémát jelent ezen a vidéken. Annyi nem esett, hogy ezt kompenzálni tudta volna. Ugyanakkor a betegségek megtizedelték helyenként a szőlőket, aki nem vette észre és kezelte idejében a veszélyt, már két nap késlekedés után lemondhatott az egész terméséről. Baranyában nem kényeztetett el minket az időjárás, ráadásul a rendelet szerint ha 30 napig nem esik folyamatosan, csak akkor jelenthető be kárigénylés aszálykárra, ha egy-két nap közben pár csepp esik, ugrott ez a lehetőség.

Az aszály tehát továbbra is rémként magasodik a szőlőtermesztők feje fölött, még ha sok helyen nem is lett rosszabb az idei termés a tavalyinál. Volt olyan gazdálkodó, akinek alig egy-két fürt szőlője lett a több hektáros ültetvényen.

Én régi motoros vagyok ebben, de még sosem láttam peronoszpórás fürtöt, idén sajnos ehhez is volt szerencsém, rengeteg tőke elszáradt. Mi védekeztünk permetezéssel, és ha a nettó bevételt nézném, nem lenne annyi, mint a munkára ráfordított pénz és energia, de a saját befektetett energiánkat és időnket soha nem számoljuk bele ebbe persze. De alapvetően nincs okom panaszra, a termés nagyjából annyi lesz, mint tavaly, a minősége pedig remek. Idén még csak most kezdtük a szüretet, hiába terveztük korábbra. A borszőlőnket 200 forintért veszik a szedd magad keretében most, tavaly 170-ért adtuk, és többnyire előre leszedjük a vevőinknek, akik bejelentkeznek előre, és visszatérő vásárlók.

Rengeteg termést elvittek a betegségek

A csemegeszőlő termése is jó lett, de hozzáteszem, csak azért élték túl a tőkéink az aszályos éveket, mert a férjem minden egyes tőkét megtrágyázott. Mi ugyanis nem fóliázzuk és öntözzük a szőlőt, de ez az istállótrágyázás megmentette a kényes csemegeszőlőt. Kiváló minőségű az idei termés, a nagyszeműt 1300-1400 forintért tudom eladni a piacon, többnyire Pécsett és Mohácson a Kosár Közösségen keresztül. Multikban sajnos nem állnak szóba velünk, kistermelőkkel, inkább árulják a többhetes chilei meg spanyol szőlőt a mi friss, kiváló minőségű árunk helyett.

A törökbálinti őstermelő, Heffner László szőlőbirtokát idén megfelezte a lisztharmat.

Háromfajta borszőlőm van, amit a szedd magad keretében is értékesítek, de idén a szokásos 80-100 mázsa termésnek a fele lesz meg csak a csapadékos időjárás miatt. Megtettünk mindent, permeteztünk is, de a lisztharmat elkapta a szőlőt. Általában 2-3 mázsát vesznek tőlem szőlőt, sokan megfőzik otthon bornak, de fogyasztásra is tökéletes ez a szőlő, a cukortartalma magasabb kicsit, mint a csemegeszőlőé. Ha leszedik, 200 forintért adjuk, ha mi szedjük le, 230 forintért. Ha valaki vesz 100 kiló szőlőt, abből tud készíteni 50-70 liter mustbort.

Országosan itt találhatóak a Szedd magad/Vedd magad szőlő akciók.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?