Ezt kell most tudni a csemegeszőlőről: érdekes hírek érkeztek

Ezt kell most tudni a csemegeszőlőről: érdekes hírek érkeztek

agrarszektor.hu
Ahogy a déli féltekén megkezdődik a csemegeszőlőszezon, a globális csemegeszőlő piac érdekes szezon elé néz. Például a gazdag csemegeszőlő terméséről ismert Olaszország kedvezőtlen időjárási körülmények és betegségek miatt jelentős - a korábbi évekhez képest akár 30%-kal alacsonyabb - terméscsökkenéssel küzd. Ugyanakkor az új piacokon, például Japánban való terjeszkedés az ágazat rugalmasságát és alkalmazkodóképességét jelzi.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hollandiában a csemegeszőlő ellátás a dél-európai országokban a hőség okozta problémák miatt kihívásokkal néz szembe, ami a jó minőségű gyümölcs elérhetőségének jelentős csökkenéséhez vezet. A kereslet azonban továbbra is magas, így a megfelelő minőségű gyümölcs 30-40%-os csökkenése ellenére viszonylag stabil a piac. Németországban ezzel ellentétes forgatókönyv tapasztalható, ahol a csemegeszőlő fajták kibővült választéka kielégíti a fogyasztói igényeket. A gazdag csemegeszőlő terméséről ismert Olaszország kedvezőtlen időjárási körülmények és betegségek miatt jelentős - a korábbi évekhez képest akár 30%-kal alacsonyabb - terméscsökkenéssel küzd. A termelés csökkenése ellenére a piaci dinamika stabilizálta az árakat, ami pozitív kilátásokat kínál a termelők számára. Spanyolországban a csemegeszőlő szüretet eddig nem befolyásolták a hőhullámok és a szokásosnál kisebb versenyt jelent az Olaszországból és Egyiptomból érkező termés. Portugália kiemelkedik erős export lehetőségekkel, a csemegeszőlő export várhatóan 40%-kal fog növekedni. A korai szüret, a melegebb időjárás és a növekvő kereslet hozzájárult az ígéretes szezonhoz. Dél-Afrika a kedvező téli körülményeket követően gyümölcsöző csemegeszőlő szezonra számít, bár az egyiptomi csemegeszőlő importban minőségi aggályok merültek fel. Észak-Amerika csemegeszőlő ellátása, különösen Kaliforniában, csúcsponton van, a kiskereskedők kihasználják ezt a minőségi időszakot. Peruban az olyan kihívások ellenére, mint az időjárási anomáliák és a szállítási zavarok, az ország vezető csemegeszőlő exportőrré vált. Az új piacokon, például Japánban való terjeszkedés az ágazat rugalmasságát és alkalmazkodóképességét jelzi - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hollandia

A dél-európai országokban tapasztalható hőség érezteti hatását a csemegeszőlő piacon, így az olasz csemegeszőlő esetében is.

A hőség miatt sok az égett és a gyengébb minőségű gyümölcs a piacon. A jó minőségű csemegeszőlő kínálata 30-40%-kal alacsonyabb, mint tavaly. Így elég sok olyan gyümölcs kerül a piacra, amely nem alkalmas a szupermarketek vagy a minőségibb termékeket kereső vásárlók számára. Lassan érkezik az utolsó Victoria szállítmány, aztán áttérünk az olasz csemegeszőlőre, ez a szezon akár november végéig is eltarthat. A kereslet is sokkal nagyobb, mint tavaly. A 35%-kal kevesebb csemegeszőlő szintén nem okoz még pánikot a piacon. Az Italia magnélküli csemegeszőlő ára 4,5 kg-ért 12 euró körül van. A Victoria és a Palieri fajták 2 euró körül érhetőek el kilogrammonként

- állította egy holland importőr.

Németország

A csemegeszőlő fajták igen széles választéka található a német piacon, mivel a kínálat ismét nőtt. Különösen az olasz tételek erősödtek: az Italia és a Palieri fajták jelenléte nyilvánvalóan nőtt, míg a Black Magic és a Victoria teret veszítettek. Általánosságban elmondható, hogy a kereslet nagyon kielégítő volt. Eközben a spanyol, francia és egyiptomi tételek szortiment bővítésként voltak jelen a piacon. Az első török Sultana szállítmány is megérkezett a német kereskedelembe. A kereslet meglehetősen pozitív volt, különösen a magnélküli csemegeszőlő volt a legnépszerűbb. Összességében a törökországi hőhullám miatt a kereskedők jelentős termés- és mennyiségi veszteségekkel számolnak.

Franciaország

A francia csemegeszőlő szezon most kezdődött. A Muscat fajta vezeti a szezont, amely idén kiváló minőséget és mennyiséget hozott. A délnyugat-franciaországi Moissac-ból származó Chasselas (Saszla) a tervezettnél valamivel korábban érik. Általánosságban a 2023-as szezont illetően "a termelők nagyon optimisták a minőséget illetően: ez egy jó szezon lesz" - mondta egy piaci szereplő. Az olasz Italia fajta jelenleg szintén a francia piacon van. Ami a kereskedelmet illeti, a keresletet illetően vannak kisebb aggodalmak, a szakemberek remélik, hogy a piac jobb lesz, mint a csonthéjasoké.

Olaszország

A szicíliai csemegeszőlő szezon félidőnél tart. A 2023-as szezon szokatlan volt, különösen a termelés szempontjából: a szokásosnál mintegy két héttel később kezdődött. Általában májusban kezdődik az üvegházi termeléssel és decemberben ér véget a kései fajtákkal. Idén azonban nagy a kockázata, hogy a termelés még az ősz vége előtt véget ér és legalább 30%-kal csökken. Ez minden bizonnyal alul becsült érték a tavalyi év azonos időszakához képest. A tendencia a többi fajtánál is hasonló lesz. Ha a tavalyi év a magas termésmennyiség és a nem túl jó minőség éve volt, akkor az idei a fiziológiai pihenés éve volt a növények számára, amelyek két évnyi aszálytól és magas hőmérséklettől szenvedtek, valamint kevesebb gyümölcsöt termeltek. Ezenkívül néhány parcellán, különösen azokon, amelyek nem voltak lefedve, a májusi és júniusi esőzések miatt lisztharmat fertőzés lépett fel, ami további hiányt okozott. Az első fázisban a piacot károsította a korai szüret, ami a gyümölcs értékét is befolyásolta. Ezt követően, mivel az ültetvényeken nem volt gyümölcs, a piac az ár tekintetében is kiegyensúlyozódott. A jelenlegi szezonban az árak sokkal jobbak, mint tavaly, az átlagos termelői árak 1,00 és 1,10 €/kg között mozognak, néhány esetben ennél magasabbak. A fogyasztás azonban eddig alacsony volt. Szerencsére ezt ellensúlyozza a termékhiány, ami egyensúlyban tartja az árakat. Az apuliai csemegeszőlő 2023-as szezonjában a lisztharmat terjedése miatt a termelés mintegy 30%-os visszaesése várható, ami a termelési költségek legalább 20-30%-os növekedését vonja maga után. A jelenlegi szezont azonban az teszi szokatlanná, hogy a magnélküli fajták értékesítési árai nem kielégítőek, pedig a magnélküli csemegeszőlő vásárlási szokásainak európai szintű változása miatt magasabbra számítottak. Az egyik termelő így számolt be az eddigi helyzetről:

Míg tavaly a Victoria csemegeszőlőt 0,60-0,70 €/kg áron adták el helyben, idén akár 1,20 €/kg-os csúcsárakat is elértek. A magnélküli fajtákat 1,00 €/kg alatti áron jegyzik. Ez egy bizarr kereskedelmi helyzet, amely zavart okoz és elgondolkodtató.

Apuliában az elmúlt két évben a magvas csemegeszőlő fajták ültetvényeinek nem kevesebb, mint 50%-át kivágták, ami a régóta várt és nagyon szükséges fajtaújítást eredményezte. A jelenlegi szezonban tehát kétszeresen csökkent a termelés: egyrészt a kedvezőtlen időjárási viszonyok, másrészt a tavalyi kivágások miatt, ami váratlan hiányt okozott a kínálati oldalon, így az árak emelkedését eredményezte. A Red Globe megerősíti pozícióját a csemegeszőlészeti ágazatban. Bár nem magnélküli fajtáról van szó, mégis nemzetközi csemegeszőlő fajta, amelyet világszerte jól ismernek és értékelnek. Könnyen termeszthető, ami szintén előny. A szezon ígéretesnek tűnik a fajta számára, a jelenlegi eladási árak háromszor magasabbak, mint tavaly.

Spanyolország

A spanyol csemegeszőlő szezon mintegy 12 nappal a tervezettnél korábban kezdődött június végén a legkorábbi fajtákkal. A termést egyelőre nem érintik a hőhullámok. A nemzetközi piacokon jó a kereslet, valamint az olasz konkurencia még nem igazán érzékelhető a szüret késése miatt. Egyelőre - a tavalyi szezontól eltérően - nagyobb mennyiségek várhatók, a termést 240 000 tonna körülire becsülik, jobb minőségű gyümölcsökkel. Egy murciai termelő és exportőr szerint az értékesítés normálisan alakul és megfelelő a kereslet. Más években az egyiptomi csemegeszőlővel való verseny megnehezítette a dolgokat a szezon elején az alacsony árak miatt, de ebben a szezonban nem ez a helyzet.

Egyiptom nem volt annyira jelen a piacon, a szezonja is előrébb volt, és a szűkösebb mennyiségek a szokásosnál magasabb árakat generáltak, majdnem a spanyol csemegeszőlő áraival azonos szinten.

Az elmúlt években Spanyolországban jelentősen nőtt a csemegeszőlő fogyasztás, különösen a magnélküli fajtáké, annak ellenére, hogy Spanyolországban hagyományosan magos csemegeszőlőt fogyasztanak. A spanyol szupermarketek polcaira egész évben csemegeszőlőt szállító importnak köszönhetően e gyümölcs fogyasztása exponenciálisan nőtt. A spanyol piac egyre érdekesebbé válik a magnélküli csemegeszőlő számára. Ami a távoli célállomásokra irányuló exportot illeti, az idei évre jobbak a kilátások, mivel az exportőrök az előző évhez képest rugalmasabb és megfizethetőbb tengeri tranzitforgalommal tudnak számolni. A spanyol exportőrök bíznak abban, hogy sikerül jó szezont folytatniuk az ázsiai piacokon, Kanadában, az Egyesült Államokban és Dél-Afrikában.

Portugália

Idén a tervezettnél egy héttel korábban kezdődött a szüret a fehér csemegeszőlővel. A portugál piacon a kereslet nagyobb volt, mint tavaly. A Hollandiával, Belgiummal és Angliával folytatott exportszezon két hete kezdődött, jelenleg már Lengyelországot is bevonták. A Midnight Beauty és a Sweet Celebration fajták eddig a sztárok ezeken a piacokon. Idén 40%-os növekedést várnak az exportszámok tekintetében. Portugáliában a tél a szokásosnál kevésbé volt hideg, a tavasz pedig meleg, ami az idei szezon korábbi kezdetét eredményezte. Ez azonban nem befolyásolta drasztikusan a szüretet vagy a csemegeszőlő minőségét.

Dél-Afrika

Hónapokkal a dél-afrikai csemegeszőlő szezon kezdete előtt Limpopo tartományban már rügyeznek az első tőkék. Nyugati-fokföldön a csemegeszőlő termesztők elégedettek a téllel: sok eső és hó esett. Dél-Afrika jelenleg importálja hazai piacára a csemegeszőlőt, méghozzá spanyol fehér magnélküli fajtákat melynek kilogrammonkénti ára 70 dél-afrikai rand (3,5 euró) fölött van.

Az utolsó Crimson Egyiptomból érkezik, a spanyol szezonunk pedig most kezdődött. Túl korai nyilatkozni, még csak fehér magnélküli fajtákat kaptunk, amelyek minősége kissé ingadozó volt. Ellenben várjuk, hogy a spanyol szezon igazán beinduljon a pirossal és a feketével.

Észak-Amerika

A kaliforniai csemegeszőlő a szezon legkedvezőbb időszakához érkezik.

A kiskereskedők agresszív és nagyszabású csemegeszőlő akciókat terveznek, mert a kaliforniai csemegeszőlő ilyenkor ragyog igazán, és a figyelem középpontjában áll. Néhány gyümölcs, mint például a cseresznye, a szezonja végéhez közeledik, így a kiskereskedők felkészültek erre.

 - mondta egy termelő-szállító. Míg Kaliforniában május végén kezdődik és januárig tart, a csúcs július közepén kezdődik és december nagy részében tart. Még nem tudni, hogy az elkövetkező időjárási anomáliák, mint például trópusi viharok milyen hatással lesznek a termelésre.

Gyakorlatilag az összes termesztési régióban jelentős mennyiségű eső esett. Valószínűleg lesz némi hatása, és napokig vagy egy hétig tart, amíg teljes mértékben értékelni tudjuk

- mondta, megjegyezve, hogy az eső károsíthatja az érett gyümölcsöt, továbbá egyes termelők megelőző intézkedéseket alkalmaznak termésük védelme érdekében. Ezeknek a készleteknek a kielégítése jó keresletet jelent. A kiskereskedők azt mondják, hogy a csemegeszőlő eladások emelkedtek, ez pedig az árképzést valamivel jobbá teszi a tavalyinál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?