2023. december 11. hétfő Árpád
Őrület, ami a magyar szőlővel történik: lerántották a leplet a felvásárlási árakról

Őrület, ami a magyar szőlővel történik: lerántották a leplet a felvásárlási árakról

Tóth Enikő
Tavaly az extrém aszály, idén a csapadék. Nincs egyszerű dolga a szőlőtermesztőknek, és a szakemberek szerint idén sem lesz meg az álomhatár a termésmennyiségben. De hogyan fognak alakulni a szőlő felvásárlási árak?

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az extrém időjárási körülmények indokolhatnák a magasabb felvásárlási árakat, azonban azok kihirdetésére még várnunk kell. A Hegyközségek Nemzeti Tanács (HNT) még nem készítette el az idei évre vonatkozó szőlőárak előrejelzését. Az árprognózist figyelembe véve meg kell határozniuk a felvásárlási árakat a szőlőtermesztőknek, borászatoknak és felvásárlóknak, akik 10 tonna feletti mennyiségben értékesítenek vagy vásárolnak fel borszőlőt.

Sajnos összességében elmondható, hogy több éve változatlanul alacsony a szőlő nettó felvásárlási ára. Termelékenysége nem jövedelmező a gazdálkodóknak, hiszen a befektetett tőke és munka nem térül meg számukra. A szüret előtt állva, előzetes adatok alapján jelenleg az látszik, hogy a szőlő felvásárlási ára kilónként nettó 94-112 forint közé tehető majd. A magasabb árak a különlegesebb fajtákra értendőek, mint a Rajnai rizling, Cserszegi fűszeres, Zöldveltelini. A legkimagaslóbb, kilogrammonként akár nettó 165 forintos árat pedig az Irsai Olivér fajtára várják. Az értékesítési piacon az látszik, hogy főleg a fehérborokra van igény, de megemlítve a Cabernet sauvignon és a Kékfankos fajták esetében is az átlagos, kilogrammonként nettó 100 forintos ár várható. A gazdálkodók bizakodóak, reménykednek benne, hogy árak hosszú idő után végre emelkednek és munkájuk gyümölcse kellő megbecsülésre kerül

- nyilatkozta az Agrárszektornak Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei elnöke.

Idén nem várható kiemelkedően jó szőlőtermés

Egy Egri borvidéken gazdálkodó szőlész szerint az idei csapadékos időszak nem tett jót a termésnek. Elárulta, saját területén 15-20 százalék kevesebb terméshozamra számít. Szerinte a felvásárlási árak idén stagnálnak, a védőár a tavalyival megegyező lesz.

Úgy gondolom maximum 5-10 százalékot fognak emelkedni idén a felvásárlási árak, ami nagyon elkeserítő, mert cserébe a termelési költségek szinte duplájára emelkedtek. Ha az üzemanyag árakat nem vesszük figyelembe, a növényvédőszer, az idénymunkások bére és az egyéb kiadások megsokszorozódtak

- árulta el az egri szőlész.

A termelői áraknak reálisan átlagosan 10-20 százalékkal kellene meghaladnia a tavalyiakat, de természetesen borvidékektől és szőlőfajtáktól, valamint a szőlő minőségétől függően komoly különbségek is adódhatnak. A tavalyi évben a csemegeszőlő felvásárlási ára kilogrammonként 131-200 forint, míg a borszőlőé kilónként 112-200 forintos áron mozgott. Jelenleg már találkozni értékesítési hirdetésekkel, 200 forinttól egészen a 600 forintos árakkal lehet találkozni.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Sóki Tamás

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33