Őrület, ami a magyar szőlővel történik: lerántották a leplet a felvásárlási árakról

Őrület, ami a magyar szőlővel történik: lerántották a leplet a felvásárlási árakról

Tóth Enikő
Tavaly az extrém aszály, idén a csapadék. Nincs egyszerű dolga a szőlőtermesztőknek, és a szakemberek szerint idén sem lesz meg az álomhatár a termésmennyiségben. De hogyan fognak alakulni a szőlő felvásárlási árak?

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az extrém időjárási körülmények indokolhatnák a magasabb felvásárlási árakat, azonban azok kihirdetésére még várnunk kell. A Hegyközségek Nemzeti Tanács (HNT) még nem készítette el az idei évre vonatkozó szőlőárak előrejelzését. Az árprognózist figyelembe véve meg kell határozniuk a felvásárlási árakat a szőlőtermesztőknek, borászatoknak és felvásárlóknak, akik 10 tonna feletti mennyiségben értékesítenek vagy vásárolnak fel borszőlőt.

Sajnos összességében elmondható, hogy több éve változatlanul alacsony a szőlő nettó felvásárlási ára. Termelékenysége nem jövedelmező a gazdálkodóknak, hiszen a befektetett tőke és munka nem térül meg számukra. A szüret előtt állva, előzetes adatok alapján jelenleg az látszik, hogy a szőlő felvásárlási ára kilónként nettó 94-112 forint közé tehető majd. A magasabb árak a különlegesebb fajtákra értendőek, mint a Rajnai rizling, Cserszegi fűszeres, Zöldveltelini. A legkimagaslóbb, kilogrammonként akár nettó 165 forintos árat pedig az Irsai Olivér fajtára várják. Az értékesítési piacon az látszik, hogy főleg a fehérborokra van igény, de megemlítve a Cabernet sauvignon és a Kékfankos fajták esetében is az átlagos, kilogrammonként nettó 100 forintos ár várható. A gazdálkodók bizakodóak, reménykednek benne, hogy árak hosszú idő után végre emelkednek és munkájuk gyümölcse kellő megbecsülésre kerül

- nyilatkozta az Agrárszektornak Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei elnöke.

Idén nem várható kiemelkedően jó szőlőtermés

Egy Egri borvidéken gazdálkodó szőlész szerint az idei csapadékos időszak nem tett jót a termésnek. Elárulta, saját területén 15-20 százalék kevesebb terméshozamra számít. Szerinte a felvásárlási árak idén stagnálnak, a védőár a tavalyival megegyező lesz.

Úgy gondolom maximum 5-10 százalékot fognak emelkedni idén a felvásárlási árak, ami nagyon elkeserítő, mert cserébe a termelési költségek szinte duplájára emelkedtek. Ha az üzemanyag árakat nem vesszük figyelembe, a növényvédőszer, az idénymunkások bére és az egyéb kiadások megsokszorozódtak

- árulta el az egri szőlész.

A termelői áraknak reálisan átlagosan 10-20 százalékkal kellene meghaladnia a tavalyiakat, de természetesen borvidékektől és szőlőfajtáktól, valamint a szőlő minőségétől függően komoly különbségek is adódhatnak. A tavalyi évben a csemegeszőlő felvásárlási ára kilogrammonként 131-200 forint, míg a borszőlőé kilónként 112-200 forintos áron mozgott. Jelenleg már találkozni értékesítési hirdetésekkel, 200 forinttól egészen a 600 forintos árakkal lehet találkozni.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Sóki Tamás

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?