Szőlőtermelők, figyelem: ezt csak november 2. és 30. között lehet elintézni

Szőlőtermelők, figyelem: ezt csak november 2. és 30. között lehet elintézni

agrarszektor.hu
Módosult a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához igényelhető támogatásról szóló 57/2020. (XI. 13.) AM rendelet, amely alapján a borszőlő-termelők novemberben ismét egyéni tervet nyújthatnak be a támogatással elvégezni kívánt szerkezetátalakítási tevékenységeikre.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatása az egyik legfontosabb borpiacszervezési intézkedés, amelynek segítségével az EU csatlakozás óta a hazai borszőlőültetvények több, mint fele újult meg és ezzel hozzájárult a magyar szőlőtermesztés minőségének javulásához - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A rendelet értelmében 2023. november 2. és 30. között lehet benyújtani az egyéni terveket, kizárólag elektronikus úton. A benyújtás feltételeiről a Kincstár külön közleményt tesz közzé. A határidőben benyújtott egyéni terveket a Kincstár a benyújtást követő év március 31. napjáig bírálja el. Az egyéni terv szerint befejezett tevékenységre vonatkozó kifizetési kérelem az elektronikus űrlapkitöltő felületen nyújtható be április 1. és július 1. között a Kincstár honlapján közzétett külön közleményben foglaltaknak megfelelően.

Támogatható tevékenységek:

  • a fajtaváltás
  • az ültetvény áttelepítése
  • a szőlőültetvény termesztéstechnológiai módszereinek javítása.

A támogatás összege és intenzitása

A Kincstár az egyéni terveket 50 millió EUR összeg erejéig hagyja jóvá. A szőlőültetvény termesztés-technológiai módszereinek javítása tevékenységre a jóváhagyható összeg legfeljebb 10%-a fordítható. A támogatás a végrehajtott tevékenység költségeihez való hozzájárulásból, valamint fajtaváltás és ültetvény-áttelepítés esetén a bevételkiesést ellentételező pénzbeli kompenzációból áll. 2023/2024 borpiaci évben a támogatás mértéke a Rendelet 1. mellékletében meghatározott költségátalányok és kompenzáció

a) 75%-a, ha a szerkezetátalakítással érintett terület világörökségi területen fekszik,

b) 60%-a, ha az intézkedéssel érintett terület nem világörökségi területen fekszik, azonban az intézkedéssel érintett terület fekvése szerinti földrajzi árujelző (OEM vagy OFJ) szerkezetátalakítási tervének megfelel

c) 50%-a, ha az egyéni terv egyetlen szerkezetátalakítási tervnek sem felel meg.

A támogatási összegeket intézkedésenként és elvégzett műveletenként részletesen a Rendelet 4-6. melléklete tartalmazza. A támogatott hektáronkénti költségátalány mértéke a végrehajtott műveletektől, a tőszámtól, a felhasznált szaporítóanyag típusától, az ültetvény lejtésétől, termesztéstechnológiától függően kb. 5000-16 000 EUR/ha támogatási összeg között alakul.

A jelenlegi rendeletmódosítás rendezi az őstermelők családi gazdaságának tagja által benyújtott egyéni tervek esetét. A jogosultsági és elsőbbségi kritériumok teljesítését az őstermelők családi gazdaságának egyéni tervben megjelölt bármely tagja teljesítheti. Módosultak továbbá a jóváhagyott egyéni terv módosításának feltételei. Akkor szükséges bejelenteni a módosítást, ha a jóváhagyott egyéni tervhez képest változik

a) a műveletek végrehajtásának borpiaci éve,

b) a telepítéshez felhasználni kívánt szaporítóanyag fajtája vagy típusa,

c) a kialakítani kívánt művelésmód vagy

d) az alkalmazott sor- és tőtávolság olyan módon, hogy a változtatásból eredő hektáronkénti tőszám az egyéni tervben jóváhagyott és a Rendelet 2. mellékletében meghatározott minimális hektáronkénti tőszámokhoz tartozó pontértékek változását eredményezi.

A támogatás igénylése, illetve a kifizetési kérelem benyújtása a 2025. október 15-ig teljes mértékben végrehajtott tevékenységek esetében lehetséges. Új elem, hogy a kifizetési kérelemhez a tevékenységek számláinak és azok kifizetését igazoló bizonylatok másolatát is be kell nyújtani.

Az egyéni tervek benyújtásával kapcsolatban az alábbiakra hívja fel a figyelemet az Agrárkamara: a támogatási kérelem részét képező újratelepítési engedélyek kiadása az ültetvény helye szerint illetékes hegybírónál történik. A támogatás egyes eseteiben helyszíni szemlét is el kell végeznie a hegybírónak, amelynek hosszabb lehet az időigénye. Ezért javasolják, hogy a kérelmek benyújtását ne hagyja senki az utolsó pillanatra. A HNT tájékoztatása alapján a hegybírók az engedélyeket és a helyszíni szemle jegyzőkönyvét jellemzően 5 munkanapon belül tudják kiállítani, de a határidő a beérkezett kérelmek számával egyidejűleg változhat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?