Egyre zavarosabbá válnak az élelmiszerárak a jövőben: ezt jó lesz megszokni

Egyre zavarosabbá válnak az élelmiszerárak a jövőben: ezt jó lesz megszokni

Szászi Zoltán
Az élelmiszerárak globálisan egyre kaotikusabbá válnak. A klímaváltozással küzdő európai és magyar élelmiszeripar pedig egy új kifejezést kell megtanuljon, ez pedig a hőséginfláció.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az élelmiszerinfláció az utóbbi évek egy központi problémája mind itthon, mind más európai országokban. Azonban idén nyáron az élelmiszerek drágulása egy újabb löketet kapott, ugyanis a szokatlan nyári hőhullámok megrengették az európai élelmiszeripart. A jelenséget a nemzetközi sajtó „heatflation” (vagyis „hőség-infláció”) néven emlegeti, és mostanra a makroökonómiai számok is mutatják, nem csak a lakosság szenved a perzselő nyári forróságtól Európában, hanem a gazdák gondja is alaposan meggyűlt a rekord hőséggel. Egy idei jelentés szerint ezek a tendenciák a következő években is folytatódni fognak. 2060-ra a globális felmelegedés önmagában 0,6-3,2 százalék közötti értékben fogja közvetlenül feljebb vinni az élelmiszerárakat. Ez a jelenség az, amit ma hőséginflációnak hívunk.

Az európai gazdák szenvednek

A brit Big Issue beszámolója szerint az Egyesült Királyság élelmiszerinflációja, ami márciusban 19,2 százalékon tetőzött, nyár elejére lassan elindult visszafelé. Azonban a lap által megkérdezett szakértők szerint a hőség miatti terméskimaradás újabb löketet adott a március óta mérséklődő drágulásnak. A Bank of England prognózisa szerint pedig a brit élelmiszerdrágulás idén nem valószínű, hogy 10% alá csökkenjen. A hőhullámok és az időszakos esőzések a szigetországban helyenként már készlethiányokhoz is vezettek. Mindeközben, Európa más országaiban is keserves küzdelem megy a hőséggel. A lapnak az olasz Coldiretti kertészeti szövetség azt nyilatkozta, hogy náluk a körtetermesztés körülbelül negyven százalékára esett vissza idén. Összességében Európa körtetermése 14 százalékkal csökkent.

Spanyolországban minden korábbinál nagyobb hőség van idén nyáron. A Euronews jelentése szerint Valenciában augusztus 10-én dőlt meg a történelmi hőségrekord, 46,8 fokot mértek a hőmérők a városban. A mediterrán országban egy hét alatt több, mint 1300 hektár terület égett le erdő- és bozóttüzekben, és az országban az év eleje óta már 71 ezer hektár terület vált a tüzek áldozatává.

A legnagyobb spanyol gazdaszervezet sajtónyilatkozata pedig arról számolt be már áprilisban, hogy forró, száraz idő miatt az országban 3,5 millió hektáron veszett el a termés. A Big Issue-nak nyilatkozó Cedric Porter agrártanácsadó úgy kommentálta a helyzetet, hogy bár Spanyolország Európa éléskamrája a kontinens egyik vezető zöldségtermesztőjeként, az idei hőség súlyosan érintette a spanyol gazdákat. A locsoláshoz használt víztározók ugyanis már a nyár elején sok helyen negyed kapacitáson voltak, és a negyven fokos melegnél pedig már elkerülhetetlen, hogy minden haszonnövény elkezdjen szenvedni.

Nem túl rózsás a helyzet a világpiacon

A New York Times a napokban számolt be róla, hogy az ukrajnai háború mellett a hőség és több ország piacvédelmi intézkedései is megjósolhatatlanná tették nyárra az élelmiszerárakat. A rizs ára az ázsiai piacokon június vége óta 25 százalékkal emelkedett, mivel a legnagyobb exportországokban, mint India vagy Indonézia, hatalmas szárazságok vitték el a termést. A lap szerint Európában összességében 30 százalékkal, az Egyesült Államokban 23 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak 2020 óta.

Ez pedig közvetett hatásokat is eredményez. Egyrészt, a világ agrárgazdasága egyre jobban ki lesz téve a sokkoknak. Dennis Voznesenski, a Rabobank ausztráliai szakértője azt nyilatkozta a lapnak, hogy a globális élelmiszerárakban „ez most az új valóság, volatilitás és megjósolhatatlanság.” Másrészt, a volatilis élelmiszerárakra a nagy gazdaságok protekcionista lépésekkel válaszolnak, és ez további problémákat jelenthet a globális élelmiszerárakra tekintettel. India idén nyáron 20 százalékos exportadót vetett ki a rizs kivitelére, de az export ennek ellenére is növekedett. A FAO beszámolója alapján ez hozzájárult ahhoz, hogy a rizs éves áremelkedése a világpiacon 19,7 százalékos éves növekedést mutatott, így az index tizenkét éves rekordot döntött meg.

A hőség miatti drágulás egy másik ikonikus példája az agráriumban az olívaolaj. A Washington Post augusztus elején számolt be róla, hogy többek között a legnagyobb európai termelőket, Spanyolországot és Olaszországot érő terméskiesés miatt az egész világpiacon elkezdett feljebb menni az olívaolaj ára, és bár 2001 és 2019 között a tonnánkénti ár általában 3 és 6 ezer dollár között mozgott, a hetekben elérte a 8500 dolláros árat, ami az elmúlt húsz év átlagánál 125 százalékkal magasabb.

Mi lesz a magyar élelmiszerárakkal?

Egyelőre kérdéses, hogy idehaza mennyire fogják a nyári hőségrekordok érinteni a fokozatosan lassuló élelmiszerinflációt. A magyar élelmiszerek drágulása 2022 decemberére érte el a 44%-ot a World Bank adatai szerint, ami a szervezet decemberi összesítése szerint akkor hazánk a tizedik volt a világon élelmiszerinflációban. A KSH legfrissebb adatai szerint egyelőre júliusra 23,1 százalékra csökkent az élelmiszerek drágulása, júniushoz képest pedig 1 százalékkal csökkentek az élelmiszerárak. Egyes szakemberek szerint decemberre van esély arra, hogy 5-8 százalék közöttire mérséklődjön a magyar élelmiszerinfláció. Ezt a mérséklődést az energiaárak, illetve a sokkal alacsonyabb gabonaárak hajtják.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mindenesetre, a gabonaellátmány itthon idén biztosítottnak tűnik. A szántóföldi növények terén Nagy István agrárminiszter tájékoztatása szerint gyakorlatilag befejeződött idén az aratás, bár a kedvezőtlen körülmények és a nagy mennyiségű eső miatt még körülbelül 30 ezer hektár őszi búza vár betakarításra. Az őszi árpa termésátlaga 5,5 tonna/hektár volt idén, ami alacsonyabb a várakozásoknál, a tritikálé termésátlaga 4,7 tonna/hektár, a tavaszi árpa betakarítása szintén a végén jár, 4,4 tonna/hektár értékkel, a rozs 3,3 tonna/hektár termésátlagot ért el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?