Kemény döntést hoztak az ausztrál borászok, de lehet, ez is kevés lesz

Kemény döntést hoztak az ausztrál borászok, de lehet, ez is kevés lesz

agrarszektor.hu
Már több millió szőlőtőkét vágtak ki Ausztráliában, és további tízmilliókat kell elpusztítani ahhoz, hogy megfékezzék a túltermelést, amely lenyomta a szőlő árát, és veszélyezteti a termelők és a borászok megélhetését. Vannak azonban olyan hangok is, akik szerint az ausztrál kormánynak kellene segítséget nyújtania a nehéz helyzetbe került termelők számára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A világszerte csökkenő borfogyasztás különösen súlyosan érinti Ausztráliát, mivel a kereslet az ország legnagyobb termékét jelentő olcsóbb vörösborok iránt csökken a leggyorsabban. A helyzetet súlyosbítja, hogy Kínában is csökken a kereslet, pedig az ausztrál borok hosszú évekig erre a folyamatosan növekvő piacra támaszkodtak - írta meg a Reuters. A világ ötödik legnagyobb borexportőre a legfrissebb adatok szerint 2023 közepén több mint 2 milliárd liter, azaz körülbelül két év termésének megfelelő mennyiséget tárolt, és ennek egy része romlik, mivel a tulajdonosok minden áron igyekeznek megszabadulni tőle.

Csak egy bizonyos határig lehet úgy termeszteni, hogy közben pénzt veszít rajta az ember - mondta James Cremasco, egy negyedik generációs termelő, miközben végignézte, ahogy a kotrógépek kivágják a nagyapja által ültetett szőlősorokat az ország délkeleti részén található Griffith városának közelében. Ausztrália borszőlőtermelésének mintegy kétharmadát öntözött belterületi területeken termesztik, például Griffithben, amelynek tájképét az 1950-es évek körül érkezett olasz bevándorlók által hozott szőlőtermesztési technikák alakították ki.

Miközben az olyan nagy bortermelők, mint a Treasury Wines és a Carlyle Group Accolade Wines a drágább palackokra koncentrálnak, amelyek jobban fogynak, a Griffith környéki területek küszködnek, a szüreteletlen szőlő a tőkéken fonnyad el. A közelben, ameddig a szem ellát, 1,1 millió szőlőtő maradványai láthatóak, amelyek egykor Ausztrália egyik legnagyobb szőlőültetvényét alkották. Andrew Calabria, a Calabria Wines harmadik generációs szőlőbirtokos és borásza szerint

ez olyan érzés, mintha egy korszak érne véget. Nagyon nehéz a termelőknek úgy kinézni a hátsó ablakon, hogy csak egy halom földet látnak a szőlőtőkék helyett, amelyek már generációk óta ott voltak.

Rég volt már ilyen alacsonyan a szőlő ára

A helyzetet a vörösbor szenvedte meg a leginkább. Az olyan régiókban, mint Griffith, a szőlő ára tavaly átlagosan 304 ausztrál dollárra (72,6 ezer forint) esett tonnánként. Ez évtizedek óta a legalacsonyabb ár, kevesebb, mint a fele a 2020-as 659 ausztrál dolláros (157,3 ezer forint/tonnás) árnak - derül ki a Wine Australia ágazati szervezet adataiból.

A kormány, amely idén is alacsonyabb árakat prognosztizál, azt mondta, hogy felismeri a termelők előtt álló jelentős kihívásokat, és elkötelezett az ágazat támogatása mellett, bár sok termelő szerint többet is tehetne.
James Cremasco elmondta, hogy a vörös szőlője egy részét alig több mint 100 dollárért (23,9 ezer forintért) adták el tonnánként. A piac kiegyensúlyozása és az árak emelése érdekében az olyan területeken, mint Griffith, a szőlőtőkék akár negyedét is ki kellene vágni, mondta el Jeremy Cass, a Riverina Winegrape Growers, az ottani gazdák csoportjának vezetője.

Más régiókban is hasonló lépésre kényszerültek a termelők

Egy nyugat-ausztráliai borász szerint, ha Ausztráliában a szőlőültetvények felét kitépnék, az sem oldaná meg a túlkínálatot. Mégis, sok termelő van, aki nem hajlandó kitépni a szőlőt, és inkább pénzt veszít, miközben reménykedik a piac megfordulásában. Ez azonban felemészti a megtakarításaikat - mutatott rá Tim Mableson, a KPMG borászati elemzője, akinek a becslése szerint országszerte 20 ezer hektárnyi szőlőt kellene kivágni.

Nincs mit tenni vele

Az egészségügyi aggályok arra késztetik a fogyasztókat világszerte, hogy kevesebb alkoholt fogyasszanak, és ha mégis bort isznak, akkor drágább palackokat választanak. Ausztrália mellett Chile, Franciaország és az Egyesült Államok is a túlkínálattal küszködő nagy bortermelők közé tartozik, és még az olyan kiváló területeken is, mint Bordeaux, több ezer hektárnyi szőlőt irtanak ki.

Amikor Kína 2020-ban egy politikai vita során blokkolta az importot, Ausztrália elvesztette a legnagyobb értékű borexportpiacát. Az ország pedig, Európával ellentétben pedig nem nyújt pénzügyi támogatást a gazdáknak, hogy segítse őket a szőlőültetvények és a felesleges borok megsemmisítésében. Bár Kína várhatóan ebben a hónapban ismét engedélyezni fogja a behozatalt, ez nem fogja megszüntetni a borkínálatot, mivel a kereslet ott sokkal nagyobb mértékben csökkent, mint máshol.

A Wine Australia szerint a 2023 decemberéig tartó évben a literenként 10 dollár alatti áron értékesített bor - amelynek nagy része Griffithhez hasonló területeken termesztett szőlőből készült - az ausztrál borexport értékének kétharmadát tette ki, 1,9 milliárd ausztrál dollár értékben.

Néhány terület jobban teljesít, például Tasmánia és a Victoria állambeli Yarra Valley, ahol több fehérbort és könnyedebb, drágább vörösborokat készítenek, amelyek egyre népszerűbbek. De Griffith-szerte fémtartályok csoportjai állnak, amelyek mindegyike több ezer liternyi bort tartalmaz. Mindenki megpróbálja kiüríteni a bort - mondta Bill Calabria, Andrew apja, hozzátéve, hogy a borászatok "szinte elajándékozzák", hogy helyet csináljanak a következő évjáratnak.

Sokan inkább a citrusfélék és a diófák termesztése felé fordulnak

James Cremasco nagyobb nyereséget remél a kivágott szőlők helyére ültetett szilvafáktól, míg a GoFARM nevű vállalat több mint 600 hektáron mandulát ültetett a közelben, szintén a szőlőtőkék helyett. A borász szerint nem lesz következő generációja a családi szőlőtermelőknek, mert mindenhol nagyvállalatok lesznek, és az összes helyi fiatal srác nekik fog dolgozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?