Itt vannak az új szőlőfajták, amik letarolhatják egész Európát

Itt vannak az új szőlőfajták, amik letarolhatják egész Európát

agrarszektor.hu
Az előrejelzések szerint az idei szezonban nőni fog a csemegeszőlő globális termesztése. Bár Chilében és Indiában vannak veszteségek, a kínai és törökországi termés a jelek szerint ellensúlyozni fogja ezeket. Az Európai Unióban ugyanakkor csökkenés várható, mind az exportban, mind pedig az importban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 2022/23-as szezonban a csemegeszőlő globális termelése az előrejelzések szerint 4,5%-kal (1,2 millió tonnával) 27,4 millió tonnára nő. A kedvező termesztési feltételek növelik a termelést Kínában és Törökországban, ellensúlyozva a chilei és indiai veszteségeket - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Chile világelső csemegeszőlő exportőr pozícióját várhatóan 2023-ban Peru fogja átvenni. A magasabb globális kínálat ellenére a globális behozatal várhatóan enyhén 3,5 millió tonnára csökken az EU és Kína várható keresletcsökkenése miatt.

Peru lehet idén a világ legnagyobb csemegeszőlő exportőre

Peru termelése a várakozások szerint éves szinten 7%-kal, 53 ezer tonnával nő, és a 2022/2023-as szezonban eléri a 766 ezer tonnát a 2022/2023-as szezonban. A kedvező időjárási viszonyok, a bőséges vízellátás és a csemegeszőlő iránti növekvő kereslet a növekedés motorja és a termőterületek bővülése. A decemberi második export előrejelzés alapján a perui csemegeszőlő kivitel 73 millió láda (8,2 kg) lenne a 2021-2022-es szezon 64,4 millió (8,2 kg) ládájával szemben.  A 2022. szeptember eleji első előrejelzéshez képest a növekedés 2%, 585 ezer tonnára emelkedik, ami éves szinten 8%-os növekedést jelent. Az idei szezonban elsősorban az olyan fajtákra összpontosítanak, mint az Allison, Sweet Globe, Crimson és Sweet Celebration. Az Amerikai Egyesült Államok, az EU és Mexikó bővülő piaci jelenléte volt a perui exportnövekedés katalizátora. A 2022/2023-as szezonban az ország folytatja az exportpiacok bővítésére irányuló erőfeszítéseit, beleértve Japánt is, amely az Egyesült Államok harmadik legnagyobb piaca.

Lassú csökkenő termelési pályára állt Chile

A tavalyi fellendülést követően a chilei csemegeszőlő termelés várhatóan 56 ezer tonnával 737 ezer tonnára csökken, mivel az ország lassú csökkenő termelési pályára állt. A chilei termelőknek az elmúlt tíz évben számos kihívással kellett szembenézniük, többek között a kártékony árvizekkel, fagyokkal és aszályokkal. Ezek a kihívások nemcsak a csemegeszőlő termelést csökkentették, hanem a termőterület csökkenését is eredményezték, mivel a termelők egyes területeken jövedelmezőbb növényekre tértek át, beleértve a legjelentősebb termőterületeket is. Valparaisóban, Chile vezető csemegeszőlő termelőterületén a dió és a citrusfélék váltották fel a csemegeszőlő területének egy részét, míg a második legnagyobb termelői régióban, O'Higginsben a dió és a cseresznye vette át a terület egy részét.

A chilei ASOEX (Chilei Exportőrök Szövetsége) csemegeszőlő bizottságának negyedik előrejelzésében 1,2%-os növekedést mutat az ágazat által tavaly decemberben közzétett harmadik előrejelzéshez képest. A bizottság 67,7 millió láda (8,2 kg), 555 483 tonna mennyiségre számít. Meg kell jegyezni, hogy bár az új becslés magasabb a decemberi előrejelzésnél, az előző szezonhoz (2021-2022) képest 8,9%-os csökkenést mutat. Ez a csökkenés elsősorban a fajtaátalakulással magyarázható.

Az új fajták 36,7 ládát, míg a hagyományos fajták, köztük a Red Globe 31 millió ládát tesz ki az exportban. Az új előrejelzés továbbra is azt mutatja, hogy az kivitel több mint 50%-át az új fajták adják, különösen a fehér és a piros fajták. Az új fehér fajták száma meghaladja a 13 millió ládát, a kék fajtáké a 4 milliót, a piros fajtáké pedig a 18 millió ládát. Az új fehér fajták közül kiemelkedik az Arra 15, a Timpson, a Sweet Globe, az Autumncrisp, a Blanc Seedless és a Cotton Candy. A kék fajták közül kiemelkedik a Sweet Favors, a Sable Seedless, a Sweet Sapphire, a Maylen és a Midnight Beauty. Az új piros fajták közül a következők emelkednek ki: Timco, Allison, Sweet Celebration, Scarlotta Seedless, Arra 29, Jack Salute, Candy Hearts és Ralli Seedless.

Az Egyesült Államokban idén végre emelkedés várható a termelésben

A 2022/23-as szezonban az amerikai csemegeszőlő-termelés az előrejelzések szerint 24 ezer tonnával 850 ezer tonnára emelkedik, miután három egymást követő évben csökkent a termelés. A megnövekedett előrejelzés csak enyhe fellendülést jelentene az Egyesült Államok csemegeszőlő-termelésében, mivel az aszályok és a fagyok akadályozzák a legerőteljesebben a fellendülést. A kaliforniai csemegeszőlő-termelők továbbra is munkaerő- és vízellátottsági problémákkal küzdenek, amelyek a 2021/22-es szezonban a termelés csökkenésének kulcstényezői voltak. A víz- és munkaerő-problémák mellett Kaliforniában 2022-ben viharos termesztési szezon volt az intenzív hőség miatt, ami kihívást jelentő termesztési feltételekhez és magasabb nyersanyag árakhoz vezetett, ami alacsonyabb nyereséget eredményezett. Az USDA 2022. augusztusi jelentése szerint az Egyesült Államok csemegeszőlő exportja a tavalyi évhez képest 255 ezer tonna marad az előrejelzések szerint, a legfontosabb piacokra irányuló tartós szállítmányok mellett. A behozatal az előrejelzések szerint 32 ezer tonnával 745 ezer tonnára emelkedik, mivel a nagyobb perui és chilei kínálat az előrejelzések szerint május-április környékén - a 2022/23-as szezon kezdetén - növeli a behozatalt.

Az Európai Uióban a termelés nőni fog, az export viszont csökkenni

Az EU termelése az előrejelzések szerint 14%-kal, 1,6 millióra emelkedik a következő időszakban. Ez főként az Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában termőre forduló új magnélküli fajtákkal telepített ültetvényeknek tulajdonítható. A nagyobb kínálat ellenére az EU exportja az előrejelzések szerint 13 ezer tonnával, vagyis összesen 160 ezer tonnára csökken, mivel a magas fuvardíjak és szállítási költségek az EU-n belüli kereskedelmet fokozzák. A behozatal az előrejelzések szerint 77 ezer tonnával, 520 ezer tonnára fog csökkenni, mivel mérséklődik a csemegeszőlő iránti kereslet.

Dél-Afrikában csökkenő termés várható idén

A dél-afrikai csemegeszőlő-ágazat a 2022/2023-as szezonban exportra ellenőrzött mennyiségei körülbelül 8,1%-kal csökkennek az első (2022. október végén közzétett) előrejelzéshez képest. Várhatóan a teljes termésmennyiség körülbelül 15,1%-kal lesz alacsonyabb a 2021/2022-es szezonban mért adatoknál. A jelenlegi prognózis alapján körülbelül 66 millió láda (4,5 kg) kerül exportra.

Mexikó jelentős csökkentést hajt végre a csemegeszőlő-ültetvények területét illetően

Az előrejelzések szerint Mexikó éves szinten 8%-kal csökkenti a csemegeszőlő-ültetvények területét, mivel a gazdák nehezen jutnak finanszírozáshoz az új csemegeszőlőfajtákra való átálláshoz és a hatékony felhasználást szolgáló technológia beépítéséhez. Az aszály és az éghajlatváltozással kapcsolatos problémák kezelése érdekében a vízszabályozás kritikus kihívássá vált a mexikói termelők számára. A ráfordítási költségek is növekedtek. Ezért a gazdák fontolóra veszik a jövedelmezőbb kertészeti kultúrákra, például paradicsomra, paprikára, tökre, spárgára és görögdinnyére való átállás lehetőségét. Emiatt a 2022/2023-as gazdasági évre vonatkozó mexikói termelési előrejelzés 347 ezer tonna, ami 3%-kal alacsonyabb az előző évinél. A mexikói csemegeszőlő export azonban az előrejelzés szerint az előző évhez képest változatlanul 196 ezer tonna marad, mind a termelés, mind a fogyasztás alacsonyabbra prognosztizált. Mexikó csemegeszőlő-termelésének nagy részét az USA-ba exportálják (99%), kis mennyiséget Japánba (1%).

Kína termelésén érezhető lesz a jó termesztési feltételek hatása

Kína termelése várhatóan 620 ezerrel 12,6 millió tonnára nő, mivel a jó termesztési feltételek javítják a terméshozamot és a minőséget. A csemegeszőlő ültetvények területe várhatóan nem változik, miközben a termelés egy része a hagyományos csemegeszőlő termő területekről a déli tartományokba helyeződnek át. A nagyobb kínálat miatt az export várhatóan fellendül, 24 ezer tonnával 375 ezer tonnára, különösen Vietnamba és Thaiföldre. Az előrejelzések szerint az import tovább csökken, 11 ezer tonnával 170 ezer tonnára, mivel a jobb termelési gyakorlatok, az újabb fajták és a termesztési technológiák bevezetése növeli a termelést és javítja a minőséget, csökkentve ezzel az importkeresletet.

Kiheverte Törökország csemegeszőlő termelése a tavalyi fagyot

Törökország termelése az előrejelzések szerint a tavalyi fagykárokat követően helyreáll, és a kedvező termesztési körülményeknek köszönhetően 20%-kal 2,2 millió tonnára emelkedik. Az előrejelzések szerint az export a negyedik egymást követő évben növekedni fog, mivel a nagyobb kínálat és a folyamatos tengerentúli kereslet várhatóan 270 ezer tonnás rekord közeli exportra emeli a kivitelt.

India termelése nem változott, az exportban azonban csökkenés várható

India termelése az előrejelzések szerint kissé változatlanul 2,9 millió tonna marad, mivel szeptemberben és októberben másodszor egymás után túlzottan sok eső esett, ami késleltetett metszést és rövidebb betakarítási időszakot eredményezett. Az átlagon felüli hőmérséklettel kombinálva a gyengébb minőségű gyümölcsök nagyobb mennyisége várható. Az elégtelen hűtőlánc-infrastruktúra, valamint a hazai és külföldi kereslet is arra készteti a termelőket, hogy a csemegeszőlőt egyre inkább mazsola készítésre fordítsák, ami tovább csökkenti a friss fogyasztásra szánt készleteket. Az export várhatóan enyhén, 270 ezer tonnára csökken a csemegeszőlő csökkent rendelkezésre állása miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?