Megtudtuk: így állnak most az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodásai

Megtudtuk: így állnak most az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodásai

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság több állammal, államszövetséggel egyezett meg az egyes áruk kölcsönös kereskedelméről.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mercosur

A holland parlament június 3-án elutasította az EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodást - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Korábban Ausztria és most Hollandia elutasítása is azon alapul, hogy a gazdálkodók tartanak az egyezmény következtében beáramló olcsó cukortól és hústól, valamint nem bíznak abban, hogy a Mercosur-országok betartják az európai termelők számára kötelező állatjóléti és környezetvédelmi előírásokat.

Vietnám

Vietnám hétfőn ratifikálta az EU-val kötött szabadkereskedelmi megállapodást, amely a tervek szerint az elkövetkező hónapokban lép hatályba.

Ukrajna

Az Ukrajna által a múlt héten bejelentett uniós műtrágyákra vonatkozó importkorlátozás nyomán a lengyel, a litván és a bolgár műtrágyagyártók levélben szólították fel Phil Hogan uniós kereskedelmi biztost, hogy tegyen meg mindent a korlátozás bevezetése ellen. A három évre szóló korlátozások - amelyekről Ukrajna előzetesen értesítette a WTO-t - várhatóan június 25-én lépnek életbe, bár egyelőre tartanak az egyeztetések. Ukrajna a WTO azon szabályára hivatkozik, amely szerint a dömpingellenes intézkedésként joga van védővámok bevezetésére. Az Európai Bizottság a WTO-n belüli tárgyalással szeretne megoldást találni a korlátozásra.

Brexit

Az Egyesült Királysággal a szabadkereskedelmi megállapodás az év végéig hatályos lesz, amely 24 hónappal meghosszabbítható, ha az Egyesült Királyság a Brexit utáni helyzetről megállapodik az Európai Bizottsággal. Az Egyesült Királyság június 12-én hivatalosan közölte az EB-al, hogy nem kívánja 2020. december 31-éhez képest meghosszabbítani az átmeneti időszakot. Bejelentette továbbá, hogy három lépésben vezeti be a vámszabályokat: 

  • 2021. január 1-től egyes termékeket, mint például a dohány és alkohol, ellenőriznek, de a vámárunyilatkozatokra és ezzel a vám megfizetésére is 6 hónap türelmi időt kapnak a vállalatok,
  • 2021. áprilistól szükséges az állati eredetű termékek dokumentációjának bejelentése és a növényegészségügyi dokumentáció benyújtása, 
  • 2021. júniustól alkalmazzák a vámszabályokat a maguk teljességében.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?