Egyelőre lekerült a napirendről a sokak által várt megállapodás

Egyelőre lekerült a napirendről a sokak által várt megállapodás

agrarszektor.hu
Ausztrália elutasította az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodásra vonatkozó javaslatait, és a megállapodás megkötésére most már csak évek múlva kerülhet sor - közölték hétfőn ausztrál kormányminiszterek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ausztrália legnagyobb mezőgazdasági ágazati csoportja megköszönte a kormánynak, hogy nem volt hajlandó "a busz alá dobni az ausztrál gazdákat" egy olyan megállapodás aláírásával, amely szerintük nem engedett volna elegendő terméket az EU-ba. Mint ismeretes, a két fél között 2018 óta folynak a tárgyalások: Ausztrália az uniós vámok eltörlésével és a kvóták bővítésével szeretné fellendíteni a mezőgazdasági exportot, Európa pedig valószínűleg nagyobb hozzáférést szeretne kapni Ausztrália kritikus jelentőségű ásványkincseihez - írta meg a Reuters.

Don Farrell ausztrál kereskedelmi miniszter az uniós kollégájával, Valdis Dombrovskival a hétvégén a japán Oszakában tartott találkozót követően elmondta, hogy nem történt előrelépés. Az ausztrál tárcavezető egy nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy azzal a szándékkal érkezett Oszakába, hogy véglegesítsék a szabadkereskedelmi megállapodást, ám nem sikerült előrelépést elérniük.

A tárgyalások folytatódnak, és bízom benne, hogy egy napon olyan megállapodást írunk alá, amely mind Ausztrália, mind európai barátaink számára előnyös

- tette hozzá Don Farrell.

Murray Watt ausztrál mezőgazdasági miniszter szerint az EU - a világ egyik legnagyobb piaca - csak kissé módosította a három hónappal ezelőtt előterjesztett javaslatát. A miniszter az ABC rádiónak elmondta, hogy

egyszerűen nem láttuk, hogy az EU eléggé megemelte volna az ajánlatát olyan dolgokra, mint a marhahús, a juh, a tejtermékek, a cukor, ahhoz, hogy úgy gondoljuk, hogy ez az alku Ausztrália nemzeti érdekeit szolgálja.

Az ausztrál mezőgazdasági miniszter szerint várhatóan időbe fog telni, amíg az ausztrál kormány és az EU vezetése képes lesz tárgyalni a megállapodásról, mivel az EU-ban közelednek a választások. Murray Watt szerint az országok és régiók számára mindig sokkal nehezebb az ilyen jellegű kereskedelmi megállapodásokról tárgyalni a választások előestéjén.

Az ausztrál mezőgazdasági csoportok rendes megállapodást akarnak

Az ausztrál mezőgazdasági csoportok nyomást gyakoroltak a kormányra, hogy ne írjon alá egy "ócska megállapodást", amely hátrányos helyzetbe hozná tagjaikat az új-zélandi, kanadai és dél-amerikai versenytársakkal szemben, akiknek nagyobb hozzáférésük van az uniós piacokhoz. Az EU tavaly kereskedelmi megállapodást írt alá Új-Zélanddal, amely csökkentette az uniós exporttermékek - többek között a ruházati cikkek, vegyi anyagok és autók - vámjait, és több új-zélandi marhahúst, vajat és sajtot engedett be az EU-ba.

Kiábrándító, hogy az európaiak nem voltak hajlandóak valami kereskedelmileg értelmes dolgot letenni az asztalra

- mondta David Jochinke, a Nemzeti Gazdaszövetség elnöke egy nyilatkozatban, amelyben megköszönte Farrellnek, hogy elutasította az EU feltételeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?