Döntött az EU: hamarosan jöhet az új-zélandi élelmiszer Európába?

Döntött az EU: hamarosan jöhet az új-zélandi élelmiszer Európába?

agrarszektor.hu
Jóváhagyta az EU és Új-Zéland közötti Szabadkereskedelmi Megállapodást (FTA) az Európai Parlament. Az FTA hatálybalépésével 100 százalékban megszünteti az új-zélandi vámokat az EU exportjára, és hét év után eltörli az új-zélandi kereskedelemre kivetett uniós vámok 98,5 százalékát.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Új-Zélanddal 2018-ban kezdődtek a tárgyalások, és 12 tárgyalási forduló után 2022. június 30-án politikai megállapodás született. Új-Zéland az EU fontos partnere a Csendes-óceáni térségben, és politikailag is jelentős szerepet tölt be a többoldalú fórumokon is. Ez a megállapodás illeszkedik az EU tágabb stratégiájához, amely a hasonló gondolkodású országokkal való kapcsolatok megerősítésére irányul - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A szerdán 524 igen szavazattal, 85 nem szavazattal és 21 tartózkodás mellett jóváhagyott megállapodás védi az uniós oltalom alatt álló termékeket. Az ügylet az érzékeny mezőgazdasági termékek, például a marhahús és számos tejtermék európai gyártóit is védi. Az EP-képviselők „arany standard” megállapodásnak minősítik, ez az EU első szabadkereskedelmi megállapodása, amely végrehajtható kötelezettségvállalásokat tartalmaz a Párizsi Megállapodás és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) alapvető normái mellett.

A megállapodás a hatályba lépést követően már az első naptól fogva eltörli az összes Új-Zélandra irányuló uniós áruexport vámját. Az új-zélandi áruk 91%-a az első napon vámmentesen kerül az EU-ba, hét év után pedig 97%-ra emelkedik. Egyes új-zélandi exporttermékek, például a kivi, az alma, a hagyma, a bor, a hal, a kagyló és a tintahal azonnali teljes EU-vámtörlésre kerül sor. Az EU egyes érzékeny mezőgazdasági ágazatainak védelme érdekében vámkontingensek vonatkoznak majd az új-zélandi termékekre, például a juhhúsra, a marhahúsra, a vajra, a sajtokra és a tejporra.

Mi lesz a földrajzi jelzésekkel?

A megállapodás az első naptól kezdve eltörli a vámokat az olyan kulcsfontosságú uniós exporttermékekre, mint a sertéshús, a bor és a pezsgő, a csokoládé, a cukros édességek és a kekszek. A megállapodás védi az EU-borok és szeszes italok teljes listáját (közel 2000 név), mint például a Prosecco, a Lengyel Vodka és a Tokaji, valamint 163 legismertebb hagyományos EU-terméket (földrajzi jelzések, földrajzi jelzések), mint például a feta, az Istarski pršut. sonka, Lübecker Marcipán, Elia Kalamatas olajbogyó. Az érzékeny termékek uniós gyártóinak védelme érdekében számos tejterméket, marha- és juhhúst csak korlátozott mennyiségben importálnak nulla vagy alacsonyabb vámtarifával Új-Zélandról (ezekről az intézkedésekről korábbi cikkeinkben is beszámoltunk). Az új-zélandi borok földrajzi jelzései, mint például a Marlborough és a Central Otago, oltalom alatt állnak az EU piacán.

A megállapodás szövege a Tanács honlapján érhető el. Következő lépésként a tagállamok várhatóan hétfőn adják meg hivatalos jóváhagyásukat. Amint a megállapodást Új-Zéland ratifikálja, az hatályba léphet. Erre valószínűleg 2024. közepén kerül majd sor.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?