Gazdatüntetések kora: világszerte elégedetlenek a termelők

Gazdatüntetések kora: világszerte elégedetlenek a termelők

agrarszektor.hu
A gazdatüntetés lehet 2024-es év egyik kulcsszava, miután egyre több országban kezdenek tiltakozásba a mezőgazdasági termelők. A megmozdulások már nem korlátozódnak Európára, Ázsiából, valamint Észak- és Dél-Amerikából is érkeztek már hírek a gazdák demonstrációjáról, amelyek egyes esetekben meglepően el tudtak durvulni. A termelők az élelmiszerellátás, az éghajlatváltozás, és a pénz hármas témakörében vívják a harcukat a termelők, akik tiltakozása minden bizonnyal globális kampánytémává válik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyre hangosabban, egyre látványosabban követelik az európai mezőgazdasági termelők, hogy hallgassák meg őket is, vegyék figyelembe a sérelmeiket. Ezek között a szárnyaló költségek, a növekvő bürokrácia, az olcsó importtermékek, kényszerű zöldítés csak néhány tételt jelentenek - olvasható a Világgazdaság oldalán. Sok európai országban, így Franciaországban Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Belgiumban, Görögországban, Litvániában, Máltán és Romániában is voltak tüntetések. A  magyar gazdák az olcsó importáru miatt vonultak Záhonyba, míg lengyel társaik is az ukrán gabonaimport ellen léptek fel. Németországban a múlt hónapban egy hétre lezárták az autópályákat, hogy megakadályozzák a dízel üzemanyagok támogatásának csökkentését, a francia tüntetők blokádjaikkal már a spanyol áruk uniós piacokra való kijutását is megnehezítették, míg az olaszok traktorokkal szerettek volna bevonulni Rómába, ám ez utóbbi végül nem sikerült nekik.

Nemcsak Európára korlátozódnak a demonstárciók

Nemcsak Európára jellemzőek a gazdatüntetések. Az Egyesült Államokban a gazdálkodók arra panaszkodnak, hogy a nagy cégek letörik az árakat. Indiában országos sztrájk, és blokád fenyeget, Narendra Modi miniszterelnök készpénzzel és támogatásokkal próbálja enyhíteni a helyzetet.

Meg lehet élni mobiltelefon és elektromos autók nélkül, de a farmerek által termelt élelmiszer nélkülözhetetlen, így oda kell rájuk figyelni 

- összegezte a helyzetet Chris Hegadorn , a párizsi Sciences Po globális élelmiszer-politikai adjunktusa.

Ezt minden bizonnyal a politikai vezetők is tudják. Az elmúlt hetekben a gazdák értek el eredményeket, megváltozott az Európai Bizottság gondolkodása az erőltetett zöldítésről, és visszaléptek az eddig tervezett ütemű károsanyagkibocsátás-csökkentéstől.

Nem Európa az egyetlen, ahol nem bírtak az agrárszektorral. Új-Zélandon a gazdálkodóbarát Nemzeti Párt új kormánya azt javasolta, hogy 2030-ig halasszák el a világ első mezőgazdasági kibocsátási adóját. A nitrogénszennyezés visszaszorítására irányuló tervek Hollandiában bénító tiltakozásokhoz vezettek, de még Brazíliában is azon dolgoznak a gazdák, hogy megakadályozzák az aktuális kormányzat környezetvédelmi programját. Bolíviában pedig, bár szintén komoly tüntetések voltak, végül megállapodással zárultak a megmozdulások.

Kapcsolódó cikkeink:
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?