Súlyosabb hatása lehet az európai gazdatüntetéseknek, mint hittük volna

Súlyosabb hatása lehet az európai gazdatüntetéseknek, mint hittük volna

agrarszektor.hu
Cselekvésre kényszerítették az európai uniós döntéshozókat a gazdák. Az év eleje óta tartozó tüntetések hatására a döntéshozók csökkentették a természet védelmére vonatkozó szabályokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabonaimportot, és megszüntették a növényvédő szerek használatát korlátozó új jogszabályokat. Ennek elsődleges oka az lehetett, hogy a gazdák tiltakozásai megértésre és támogatásra találtak a tagállamok lakossága körében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lengyelországtól Portugáliáig figyelemre méltó engedményeket értek el a gazdák a tüntetéseikkel: praktikusan átformálták az EU zöld politikáját hónapokkal az európai parlamenti választások előtt. A környezetvédők és az elemzők szerint a politikai visszalépések jól mutatják a gazdák jelentős politikai befolyását, mivel a nagyobb pártok igyekeznek megakadályozni, hogy a szélsőségesebb és nacionalistább pártok profitáljanak a megmozdulásokból és a vidéki térségekben tapasztalható, egyre növekvő elégedetlenségből - írta meg a Reuters. A múlt héten a gazdák ismét blokád alá vették az Európai Unió brüsszeli székhelyét körülvevő utcákat, és trágyát szórtak szét, hogy tiltakozzanak az alacsony jövedelmek, az olcsó élelmiszer-import és a túlzott bürokrácia ellen. Mindeközben a tagállamok mezőgazdaságért felelős miniszterei támogatták a több tízmilliárd eurós mezőgazdasági támogatások folyósításához kapcsolódó zöld szabályok gyengítését célzó új módosításokat. És bár a legutóbbi, 2019-es európai választásokon a zöldek nagyot nyertek, az idei évben más tendenciák figyelhetőek meg.

Az idei választások a dühös gazdák évének választásai lesznek

- mondta Franc Bogovic, az Európai Parlament szlovén törvényhozója, aki maga is gazdálkodó.

A gazdák megnyugtatásáért folytatott küzdelem az uniós politika kulcsfontosságú pilléreire is hatással volt. Emellett pedig nyomást gyakorolt a blokkra a zöld megállapodás és a szabadkereskedelmi megállapodások miatt.

Mi lesz így a természet védelmével?

Virginijus Sinkevicius, az EU környezetvédelmi biztosa a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy "katasztrofális" csapás érheti az Európai Unió hitelességét, amikor a tagállamok elutasították a természet védelmét célzó, mérföldkőnek számító törvény jóváhagyását, így nem világos, hogy a politika elfogadására sor kerül-e majd. A választások előtt más zöld intézkedések is függőben vannak. Az uniós országok a múlt héten arra kérték az Európai Bizottságot, hogy mérsékelje és esetleg halassza el az erdőirtás elleni új politikát, amely szerintük kárt okozhat a helyi gazdáknak.

Franciaországban a szenátorok márciusban az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás ratifikálása ellen szavaztak, ami az EU piacnyitási és versenyélénkítési hajlandóságának egyik jelképe volt. És bár az EU kiterjesztette a vámmentes hozzáférést az ukrán élelmiszertermelők számára, a múlt hónapban a gazdák tiltakozására válaszul megállapodott abban, hogy vámokat vet ki, ha a behozatal meghalad egy bizonyos szintet.

Egyes mezőgazdasági csoportok elismerik, hogy a politikai döntéshozók tiltakozásokra adott válasza valószínűleg a júniusi választásokhoz kapcsolódik, de szerintük a zöld szabályok gyengítése nem az, amit szeretnének. Ahogy Leonardo van den Berg holland gazdálkodó, a La Via Campesina mezőgazdasági szövetség képviselője fogalmazott,

a tisztességes árakra vonatkozó követeléseinket valójában nem teljesítették.

Óriási az elégedetlenség vidéken

A mezőgazdasági termelők az EU munkavállalóinak 4,2%-át teszik ki, és az unió bruttó hazai termékének mindössze 1,4%-át állítják elő. Tiltakozásuk azonban visszhangra talált vidéken, ahol a távoli döntéshozókkal szembeni elégedetlenség és a kulturális identitás kérdései mélyen gyökereznek. Az EU Régiók Bizottsága által megrendelt, a múlt hónapban közzétett jelentés szerint az euroszkeptikus szavazók száma sok vidéki területen magas, ahol a migráció és a gazdasági lehetőségek csökkenése miatti aggodalmak a populista pártokat erősítik.

Az Elabe januári felmérése szerint a franciák 87%-a támogatta a gazdák ügyét. Lengyelországban a Piac- és Társadalomkutató Intézet felmérése szerint 10-ből közel nyolc ember támogatta a gazdák követeléseit. A szélsőjobboldal Franciaországban és máshol is a gazdatüntetéseket a városi elit és a nehéz helyzetben lévő vidéki emberek közötti szakadék tünetének állítja be. A gazdák kis csoportot alkotnak, de a szélsőjobboldali pártok úgy gondolják, hogy a tüntetések kiterjesztésével megnyerhetik maguknak a vidéki szavazókat. Ez pedig arra késztetheti a nagyobb politikai pártokat, hogy újragondolják saját programjukat - mondta egy szakértő.

De honnan van a gazdáknak ilyen érdekérvényesítő ereje?

Arra a kérdésre, hogy a mezőgazdasági termelők miért bizonyultak olyan hatékonynak a politikai döntéshozatal befolyásolásában, a mezőgazdasági miniszterek a múlt héten Brüsszelben a vidéki gazdaság gerincének nevezték a gazdákat. Ahogy a finn mezőgazdasági miniszter, Sari Essayah fogalmazott,

az embernek mindennap ennie kell. A mezőgazdaság egyike azoknak az alapvető ágazatoknak, amelyeket támogatnunk kell.

Charlie McConalogue ír mezőgazdasági miniszter szerint Európának tanulnia kell az élelmiszer-ellátási láncok felborulásából, amelyet Oroszország ukrajnai háborúja okozott. Szerinte ugyanis immáron

nem vehetjük magától értetődőnek az élelmezésbiztonságot.

A környezetvédők ugyanakkor amiatt aggódnak, hogy a környezetvédelmi politikát egyre gyorsabban lazítják politikai célszerűségből. A Greenpeace szerint az EU közös agrárpolitikája (KAP) keretében nyújtott támogatások kifizetéséhez kapcsolódó környezetvédelmi kritériumok gyengítésére irányuló változtatások villámgyorsan, megfelelő konzultáció nélkül történtek.

Amit most egyszerűsítési módosítások sorozataként mutatnak be, az szó szerint egy hét alatt kidolgozott KAP-reform. Ez egy politikai, egy választási kártya kijátszása

- mondta Marco Contiero, a csoport uniós agrárpolitikai igazgatója, némileg eltúlozva javaslatok kidolgozására szánt időt.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint ugyanakkor a KAP módosítására irányuló javaslatok "gondosan kalibráltak, és a környezetvédelmi és éghajlati célkitűzések magas szintű fenntartását célozzák". A szóvivő szerint a Bizottság négy uniós szintű mezőgazdasági szövetséggel és az uniós tagállamokkal konzultált, mielőtt javaslatot tett a mezőgazdasági termelők számára a bürokrácia csökkentését célzó intézkedésekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?