Itt a 2024-es pályázati menetrend: megvan, mikor indulnak a támogatások

Itt a 2024-es pályázati menetrend: megvan, mikor indulnak a támogatások

agrarszektor.hu
Az AM tájékoztatása szerint 2024. elejétől megkezdődik az új Közös Agrárpolitika keretében megjelenő agrár- és vidékfejlesztési pályázati felhívások és támogatási jogcímek meghirdetése, amelynek 69 kiírásból álló menetrendje már elérhető. A terv tartalmazza az erdészeti beavatkozásokhoz kapcsolódó KAP kiírásokat is.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az első pályázat meghirdetése 2024. februárjától indulhat, elsősorban az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó konstrukciókkal - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Márciusban jelenhetnek meg az élelmiszeripar, a takarmányipar, a kertészet és az állattartás beruházásait segítő kiírások. A tervek szerint ugyancsak tavasz elején kerülhetnek kiírásra az ökológiai szempontból fontos földhasználat-váltást segítő támogatások, amelyekhez utána többéves fenntartási támogatás igénybevételének lehetősége is megnyílik. Nyárra készülhet el a generációváltást segítő támogatás, míg őszre várhatók a vidékfejlesztési pályázati konstrukciók. Év vége felé jelenhet meg egy újabb beruházási pályázati csomag, amely a precíziós gazdálkodást vagy éppen a terménytisztítás-szárítás technológiai megújulását segíti.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az erdészeti témakörben a terveknek megfelelően az alábbi ütemezésben jelennek majd meg a KAP kiírások 2024-ben:

Február:

 • Erdőkárok megelőzése
 • Erdőkárok helyreállítása
 • A fiatal erdők állománynevelésének támogatása
 • Natura2000 erdőterületeknek nyújtott kompenzációs kifizetések

Március:

 • Erdészeti génmegőrzésre nyújtott támogatások

Április:

 • Erdőkörnyezetvédelmi többéves kötelezettségvállalások (EKV) első része
 • Erdőtelepítés és fásítás támogatása
 • Erdőtüzek megelőzésének és kockázatcsökkentésének támogatására irányuló pályázati kiírás
 • Minőségbiztosítási és irányítási rendszerekhez történő csatlakozás támogatása (erdőtanúsítás)

Június:

 • For profit beruházásokra vonatkozó további támogatási lehetőségek (erdészeti szaporítóanyag előállításához, az erdőgazdálkodási alaptevékenység fejlesztéséhez, az elsődleges faipar fejlesztéséhez és a digitális eszközök beszerzéséhez kötődően)

Július:

 • Fiatal erdőgazdálkodók támogatása

Október:

 • EKV második fele

Az AM figyelmeztet arra is, hogy e menetrend a külső körülmények okán kis mértékben módosulhat. A jövő év végéig tervezett ütemezés kialakítását egyébként nem írja elő jogszabályi kötelezettség, de a jelenlegi nehezebb gazdasági, piaci és finanszírozási környezetben az érintettek számára fontos a tervezhetőség és kiszámíthatóság.  Valamennyi támogatási konstrukció esetében széleskörű szakmai egyeztetést folyik majd, a KAP kiírások előkészítésébe pedig valamennyi szakmai szervezet és intézmény bevonásra kerül. Az Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkárság koordinálásával már el is kezdődtek az előkészítő munkák. A megfelelő előrehaladás esetén már a jövő év elején társadalmasításra kerülhetnek az összeállított tervezetek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?