![Fillérekért veszik a szilvát az élelmes magyarok: így juthatsz hozzá olcsóbban](https://cdn.agrarszektor.hu/images/articles/lead/2024/07/1721218754-7jzJVsbYn_sm.jpg)
Fillérekért veszik a szilvát az élelmes magyarok: így juthatsz hozzá olcsóbban
Az idei időjárás 2-3 héttel előrébb jár a megszokottnál, így a szilvaszezon is elkezdődött hazánkban.
A csiperkék nemzetsége legalább 300 fajjal büszkélkedik, amelyek döntő többsége ehető. Vadon nőtt példányaival bőséges esőzés után erdők szélén is gyakran találkozhatunk.
A csiperke termesztése és felhasználása
Az erdőszéli csiperke többnyire méretes, akár 20 cm átmérőjű kalappal is rendelkezhet, de nagyon fontos kihangsúlyozni minden gomba, így a csiperke esetében is, hogy kizárólag gombaszakértő által bevizsgált példányokat érdemes hazavinni, mert laikus számára könnyen összetéveszthető más mérgező gombával!
A csiperke csírájával beszövött zsákokat pincében, garázsban, fóliasátorban helyezhetjük el. A megfelelő helyen elrendezett zsák felszínét vízszintesre igazítjuk és nyirkos újságpapírral vagy fóliával betakarjuk. Az első két héten 20-25 fokos hőmérsékletre van szükség. Ezután a mindvégig nyirkosan tartott borítást levesszük, és a tápközeget 4 centiméter vastagon takarófölddel borítjuk be. Tíz nap múlva a hőmérsékletet fokozatosan csökkentsük 17-18 fokra, mert az ennél melegebb környezetben kevesebb gombánk teremne. Az első szedés a zsákok elhelyezése után 32-38 nappal történhet. Fontos, hogy a gombákat ne egyszerűen csak kitépjük a talajból és ne is törjük le, hanem csavarva emeljük ki a talajból. A csiperkéből leves, főétel, köret, ragu és sok más finomság is készülhet.
Csiperke Magyarországon
A magyarországi gombatermesztés a 2008-as 18 ezer tonnáról több mint 30 ezer tonnára nőtt; a megtermelt gomba 90%-a csiperke, 7-8%-a laskagomba, ezek csaknem 60%-a exportra megy. A forgalomba kerülő csiperke 75%-a frissáru, 25%-a konzerv. Az egy főre jutó gombafogyasztás hazánkban alacsony, 1-1,5 kilogramm évente, de az elmúlt egy-két évben lassú növekedést mutat. Magyarországon 10-15 nagyobb és 250 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat mintegy 4500 embert foglalkoztat. A legtöbb csiperkegombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer kiválóan alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Laskából a belföldi piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvelt, amelynek legnagyobb termőhelye Kecskemét.
Az idei időjárás 2-3 héttel előrébb jár a megszokottnál, így a szilvaszezon is elkezdődött hazánkban.
A malmok szerint kénytelenek az árakkal versenyezni a jobb búzáért, mások szerint a fogyasztók nem fogadnák el a drágulást.
A klímaválság egyszerre több olyan problémát is okoz a mezőgazdaságban, amiből egy is elég lenne.
Aggasztja a FAO-t a madárinfluenza riasztó mértékű terjedése az ázsiai térségben.
A madárinfluenza kapcsán Magyarország és Európa egyelőre úgy tűnik, fellélegezhet, de a baj nem múlt el.
EGYBŐL KETTŐ! - Tények, lehetőségek, megoldások… számoljon a KITE-vel!
Az eltérő évjáratokhoz és szélsőségekhez való alkalmazkodás a kulcs, a fokozott stressztolerancia határozza meg a nemesítési irányokat kalászosban.
2024. augusztus 9. és augusztus 11. között
A gyár fennállásának 60. évében.