Sokkoló árrobbanás a magyar boltokban: óriásit drágultak ezek az élelmiszerek idén

Sokkoló árrobbanás a magyar boltokban: óriásit drágultak ezek az élelmiszerek idén

MTI
Hétről hétre drágul a fogyasztók élete, a Portfolio által megkérdezett elemzők szerint a februári 8,3 százalék után márciusban tovább emelkedhetett az infláció. Februárban a fogyasztói árak átlagosan 8,3 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Utoljára 2007. augusztusban volt ilyen magas az infláció. Az éves infláció januárhoz képest 0,4 százalékponttal, a maginfláció 0,7 százalékponttal lett magasabb, 8,1 százalékos. Egy év alatt az üzemanyagok és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább 18,7, illetve 11,3 százalékkal. A kormányzati élelmiszerár-maximálás következtében az előző hónaphoz viszonyítva a liszt 9,7, az étolaj 9,2, a cukor 6,7, a tej 3,0, a sertéshús 0,4 százalékkal lett olcsóbb. A tartós fogyasztási cikkekért 8,3 százalékkal kellett többet fizetni, a szolgáltatások díja 5,5 százalékkal emelkedett. Elemzők a februári adatokat értékelve azt emelték ki, hogy a termékek és szolgáltatások széles körét jellemezte az áremelkedés ütemének februári gyorsulása, a fogyasztói kosár 69 százalékában már az 5 százalékot is meghaladta az éves áremelkedés üteme. A volatilis tételektől megtisztított maginflációs mutató mindössze három hónap alatt ugrott 5,3 százalékról 8,1 százalékra, amilyen magasan utoljára 2001 őszén járt. Az élelmiszerek ára egy év alatt 13,9 százalékkal, februárhoz képest 2,2 százalékkal emelkedett, ami az elmúlt évek márciusaival összehasonlítva két-háromszoros emelkedést jelent. A feldolgozatlan élelmiszerek áremelkedéséhez főként a friss zöldségek és gyümölcsök járultak hozzá, míg a feldolgozott élelmiszerek esetében az árak emelkedése széles körben jellemző volt.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?