Sokkoló árrobbanás a magyar boltokban: óriásit drágultak ezek az élelmiszerek idén

MTI
Hétről hétre drágul a fogyasztók élete, a Portfolio által megkérdezett elemzők szerint a februári 8,3 százalék után márciusban tovább emelkedhetett az infláció. Februárban a fogyasztói árak átlagosan 8,3 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Utoljára 2007. augusztusban volt ilyen magas az infláció. Az éves infláció januárhoz képest 0,4 százalékponttal, a maginfláció 0,7 százalékponttal lett magasabb, 8,1 százalékos. Egy év alatt az üzemanyagok és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább 18,7, illetve 11,3 százalékkal. A kormányzati élelmiszerár-maximálás következtében az előző hónaphoz viszonyítva a liszt 9,7, az étolaj 9,2, a cukor 6,7, a tej 3,0, a sertéshús 0,4 százalékkal lett olcsóbb. A tartós fogyasztási cikkekért 8,3 százalékkal kellett többet fizetni, a szolgáltatások díja 5,5 százalékkal emelkedett. Elemzők a februári adatokat értékelve azt emelték ki, hogy a termékek és szolgáltatások széles körét jellemezte az áremelkedés ütemének februári gyorsulása, a fogyasztói kosár 69 százalékában már az 5 százalékot is meghaladta az éves áremelkedés üteme. A volatilis tételektől megtisztított maginflációs mutató mindössze három hónap alatt ugrott 5,3 százalékról 8,1 százalékra, amilyen magasan utoljára 2001 őszén járt. Az élelmiszerek ára egy év alatt 13,9 százalékkal, februárhoz képest 2,2 százalékkal emelkedett, ami az elmúlt évek márciusaival összehasonlítva két-háromszoros emelkedést jelent. A feldolgozatlan élelmiszerek áremelkedéséhez főként a friss zöldségek és gyümölcsök járultak hozzá, míg a feldolgozott élelmiszerek esetében az árak emelkedése széles körben jellemző volt.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?