Újabb áremelés jöhet: durván drágulhatnak ezek az élelmiszerek augusztustól

Újabb áremelés jöhet: durván drágulhatnak ezek az élelmiszerek augusztustól

agrarszektor.hu
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány már csak egy hónappal, 2023. augusztus elsejéig hosszabbítja meg az élelmiszerárstopot. A miniszter emellett beszélt arról is, hogy a kötelező akciók jelenleg előírt mértékét meg fogják emelni, illetve ezt ki fogják terjeszteni azokra a termékcsoportokra is, amelyek eddig az árstop hatálya alá estek. De mit is jelent ez az élelmiszerárak alakulását illetően? Mire számíthatnak a jövőben a magyarok a boltokban? Az Agrárszektor erről kérdezte Raskó György agrárközgazdászt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Már csak egy hónapig lesz a része a magyarok mindennapi életének a 2022-ben bevezetett élelmiszerárstop. A kormány ugyanis csak egy hónappal, 2023. augusztus elsejéig hosszabbította meg az intézkedés hatályát - mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki emellett beszélt arról is, hogy a kötelező akciók jelenleg előírt 10%-os mértékét meg fogják emelni 15%-ra, illetve a kötelező akciózást kiterjesztik azokra a termékcsoportokra is, amelyek eddig az árstop hatálya alá estek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Agrárszektor a bejelentés után megkérdezte Raskó Györgyöt, hogy hogyan értékeli a helyzetet. Az agrárközgazdász ismét elmondta, hogy az élelmiszerárstop bevezetése eleve rossz döntés volt gazdasági szempontból, ami csak politikailag volt értelmezhető. A szakember szerint a hatósági árakat rég meg kellett volna szüntetni, sőt, be sem kellett volna vezetni őket. Raskó György ugyanakkor jelezte, hogy az árstopok kivezetésekor egy jelentős inflációugrás lesz az élelmiszerek tekintetében.

A kivezetés azért fog nagyon komoly élelmiszer-inflációt okozni, mert a 2021 októberi élelmiszeráraknál a beszerzési árak minden érintett terméknél 50-100%-kal magasabbak. A kereskedők ezt a veszteséget eddig lenyelték, de az ársapka megszüntetése után semmi nem kötelezi őket erre

- mutatott rá Raskó György.

Az agrárközgazdász elmondta, hogy jelenleg a csirkehúsnál minden egyes eladott kilogramm csirkemellen 650-700 forint vesztesége van a kereskedőknek. A sertéscombnál ez az összeg 600 forint körüli lehet, az étolajnál 300-400, a cukornál 300, a lisztnél pedig 100 forintot veszít a kereskedő. A tojáson és a burgonyán meglepő módon nincs különösebb veszteség, sőt, az újkrumplin talán még keresnek is valamennyit. A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ha megszűnik a hatósági ár, akkor a kereskedő a beszerzési árra azonnal rá fogja tenni a maga kiskereskedelmi árrését, ebből kifolyólag pedig lesznek különbségek az áruházláncak között. Raskó György szerint ezen a téren a diszkontok jobb helyzetben vannak, egyszerűbben tudnak olcsóbb beszerzési árakat intézni. Náluk is lesz rögtön egy árugrás, de arra vigyázni fognak, hogy az ne legyen akkora, hogy a vásárlók másik boltba menjenek át.

Hogyan értékelhetjük a kötelező akciókat?

Az élelmiszerboltok számára előírt kötelező akciók kapcsán az agrárközgazdász úgy nyilatkozott, hogy azokkal semmi baj nincsen, ezek beleférnek a kereskedelembe. Az ilyen akciók erősítik a versenyt, és kicsit talán mérséklik az inflációt is. Raskó György szerint ez a kereskedelempolitika része, ennél tucatszámra vannak nagyobb mértékű leárazások.

Mi várható az élelmiszerárak terén a következő időszakban?

Raskó György szerint az árstop megszüntetése után tehát lesz nagy megugrás az élelmiszerárak terén, aztán egy lassú visszarendeződés fog történni. Mint mondta, az infláció növekedésének üteme lassulni fog, deflációra azonban ne számítson senki. Szerinte inkább az a nagy kérdés, hogy mi lesz a forinttal, mert ha a kormány nyomására az MNB elkezdi csökkenteni az alapkamatot, akkor a forintnál egy igen jelentős gyengülésre lehet számítani. Márpedig a forint minden 1%-os csökkenése az euróhoz képest 0,5%-kal nyomja meg az élelmiszerek fogyasztói árindexét. Az agrárközgazdász szerint azonban amikor a magyar vásárlóerő ilyen mértékben visszaesett, lehet, ez nem is lesz olyan jelentős hatás, mert az embereknek elfogyott a pénze.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32