Meglepő hírek érkeztek az árstopról Magyarországon: ez vár a vásárlókra májustól

Meglepő hírek érkeztek az árstopról Magyarországon: ez vár a vásárlókra májustól

agrarszektor.hu
Akár kétszeresére is emelkedhet az ársapkás élelmiszerek ára az intézkedés eltörlése után, amire a tavasz utolsó heteiben, nyár elején kerülhet sor. A szakértő szerint a csirkemell, a liszt, a kristálycukor és a többi érintett termék ára több mint egyéves lemaradásban van a jócskán megdrágult élelmiszerekhez képest, de ha a kormány eltörli az intézkedést, visszaállnak a piaci árak.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Mostanra már megszokott látvánnyá vált a boltok bejáratánál az élelmiszerárstopról tájékoztató kék matrica vagy hirdetőtábla. A kereskedőknek az intézkedés bevezetése, vagyis 2022. február 1-je óta kötelező tájékoztatást adniuk arról, hogy a kormány több alapvető élelmiszer árát befagyasztotta - írta meg az RTL.hu A táblák, illetve matricák tartalmát és arculatát központilag írták elő, ahogy a cseréjüket is, amikor az intézkedést meghosszabbították, vagy bővült az árstopos termékek köre.

A kék hirdetések azonban néhány hónapon belül eltűnhetnek boltokból, mert a kormány fontolgatja az árstopok megszüntetését. Orbán Viktor miniszterelnök a napokban a parlamentben képviselői kérdésekre válaszolva többször is visszatért a hatósági árak eltörlésének várható menetrendjére. Szerinte ehhez arra van szükség, hogy az infláció érezhetően és biztatóan csökkenni kezdjen. A miniszterelnök elismerte: általában az a jó, ha gazdaság a saját logikája szerint működik, állami beavatkozás nélkül. Mint fogalmazott, nem lenne jó, ha ez állandó gyakorlattá válna, és beépülne a gazdaságpolitika eszköztárába.

Most még rekordokat dönt a drágulás

Ha mindenről az infláció alakulása dönt, akkor mikor törölhetik el a hatósági árakat? A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint a fogyasztói árak januárban átlagosan 25,7%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, ami 27 éves rekord, és az élelmiszerek továbbra is brutálisan drágulnak. 

Hornyák József, a Portfolio.hu elemzője szerint a tavaszi hónapokra várható az, hogy csökkenni kezdjen az infláció. Ez azonban várhatóan még csekély mértékű csökkenés lesz.

Ha a döntéshozóknak elég egy hónapnyi csökkenés, és az, hogy az előzetes részadatok alapján folytatódjon a csökkenő trend, akkor akár az sem elképzelhetetlen, hogy az árstopokat nem hosszabbítják meg

- mondta Hornyák József.

Ez azt jelentené, hogy április 30-án érne véget a hatósági árak ideje. Hornyák József ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök meggyőző és tartós csökkenésről beszélt a parlamentben. Az elemző szerint ez általában azt szokta jelenteni, hogy az infláció több hónapig, folyamatosan csökken. Erre leginkább tavasz végén, nyár elején van esély. A tartós csökkenés május-júniusra fog bekövetkezni - magyarázta a szakember, aki szerint az infláción túl azért várhatóan más körülményeket is figyelembe vesznek majd a döntésnél.

Valószínűleg nézni fogják, hogy a boltokban mennyire elérhetők az árstopos termékek, illetve azt, hogy a hatósági áras termékeknél a külföldi import mennyire szorítja ki a magyar termékeket. És nyilván azt is, hogy a kisboltoknak mekkora nehézséget jelent az árstop fenntartása, mert ezekben a hónapokban számukra az életben maradás a tét

- mondta Hornyák József.

Mire számíthatnak a vásárlók az hatósági árak eltörlése után?

A szakértő szerint nem sok jóra. Ahogy Hornyák József fogalmazott, az árstopok eltörlésekor már másfél éve ugyanaz lesz az ára ezeknek a termékeknek. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt időszak inflációját be kell hozniuk, és visszaállnak a piaci árak. Ez pedig ugrásszerű drágulást jelent. 

Az árstopos termékek ára is jelentősen emelkedni fog: ennek mértéke 50-100% közé várható. Tehát egyes termékek ára akár meg is duplázódhat majd. Ha valaki most 25-30 ezer forintból hoz ki egy heti nagybevásárlást, akkor több ezer forinttal többet fognak kérni tőle a kasszánál az árstop kivezetése után, feltéve, ha vásárol az érintett termékekből

- mondta Hornyák József.

Hornyák József szerint azt is érdemes észben tartani, hogy az infláció csökkenése nem azt jelenti, hogy olcsóbb lesz az áru a boltokban, csak azt, hogy lassul a drágulás üteme. Az élelmiszerárak mostani 40-50%-os emelkedése az átlagosan 20-30%-os élelmiszerár-emelkedésbe vált majd át - magyarázta a szakember. 

Azért van jó hír is. Ha a boltoknak nem kell a hatósági árak okozta hatalmas veszteséget kigazdálkodniuk, akkor várhatóan többet tudnak majd akciózni. A Portfolio.hu elemzője rámutatott, hogy az árstopok eltörlése után a boltoknak több lehetőségük lesz arra, hogy olcsóbban adjanak más termékeket. Az árstop ezeknek az akcióknak a lehetőségét nagyon beszűkítette, mert a boltok folyamatos veszteséget termeltek az érintett termékek eladásán.

Már több, mint egy éve velünk vannak az árstopok

Orbán Viktor miniszterelnök még tavaly januárban jelentette be, hogy a kormány hatósági árat vezet be a csirkemellre, kristálycukorra, a búza finomlisztre, az étolajra, a sertéscombra és a 2,8%-os tehéntejre. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter másnap pontosította a listát: akkor derült ki, hogy a csirke far-hát árát is központilag szabályozzák. Az intézkedés eredetileg tavaly május elsejéig szólt volna, de azóta is hosszabbítgatják - most épp hivatalosan április 30-áig tart - és az árstopos termékek köre is bővült a tojással és a burgonyával.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az árstopok bevezetése után sok kisboltban rejtegetni kezdték a hatósági áras termékeket, mert annyi veszteségük keletkezett rajtuk. Majd beindult a vásárlók rohama, és az árstopos termékek azóta is gyakran hiánycikknek számítanak, amit a kormány azzal próbált orvosolni, hogy nagyobb készlet tartását írta elő az üzleteknek. Ezt a fogyasztóvédelmi razziákkal és bírságokkal igyekszik kikényszeríteni. Az árstopok jócskán megdobták a világszinten is rekordernek számító hazai inflációt, mert a hatósági árak miatt elszenvedett veszteséget a kereskedők a többi termék árának megemelésével kompenzálták. 

Új fejlemény, hogy 2023-ban egyre több kamara, szakmai szervezet és terméktanács kezdte hallatni a hangját az árstopok ügyében. Bár ezen szervezetek mind az intézkedés mielőbbi megszüntetése mellett érvelnek, a döntéshozók egyelőre kitartanak a kivezetés április 30-i dátuma mellett.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?