Meglepő hírek érkeztek az árstopról Magyarországon: ez vár a vásárlókra májustól

Meglepő hírek érkeztek az árstopról Magyarországon: ez vár a vásárlókra májustól

agrarszektor.hu
Akár kétszeresére is emelkedhet az ársapkás élelmiszerek ára az intézkedés eltörlése után, amire a tavasz utolsó heteiben, nyár elején kerülhet sor. A szakértő szerint a csirkemell, a liszt, a kristálycukor és a többi érintett termék ára több mint egyéves lemaradásban van a jócskán megdrágult élelmiszerekhez képest, de ha a kormány eltörli az intézkedést, visszaállnak a piaci árak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mostanra már megszokott látvánnyá vált a boltok bejáratánál az élelmiszerárstopról tájékoztató kék matrica vagy hirdetőtábla. A kereskedőknek az intézkedés bevezetése, vagyis 2022. február 1-je óta kötelező tájékoztatást adniuk arról, hogy a kormány több alapvető élelmiszer árát befagyasztotta - írta meg az RTL.hu A táblák, illetve matricák tartalmát és arculatát központilag írták elő, ahogy a cseréjüket is, amikor az intézkedést meghosszabbították, vagy bővült az árstopos termékek köre.

A kék hirdetések azonban néhány hónapon belül eltűnhetnek boltokból, mert a kormány fontolgatja az árstopok megszüntetését. Orbán Viktor miniszterelnök a napokban a parlamentben képviselői kérdésekre válaszolva többször is visszatért a hatósági árak eltörlésének várható menetrendjére. Szerinte ehhez arra van szükség, hogy az infláció érezhetően és biztatóan csökkenni kezdjen. A miniszterelnök elismerte: általában az a jó, ha gazdaság a saját logikája szerint működik, állami beavatkozás nélkül. Mint fogalmazott, nem lenne jó, ha ez állandó gyakorlattá válna, és beépülne a gazdaságpolitika eszköztárába.

Most még rekordokat dönt a drágulás

Ha mindenről az infláció alakulása dönt, akkor mikor törölhetik el a hatósági árakat? A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint a fogyasztói árak januárban átlagosan 25,7%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, ami 27 éves rekord, és az élelmiszerek továbbra is brutálisan drágulnak. 

Hornyák József, a Portfolio.hu elemzője szerint a tavaszi hónapokra várható az, hogy csökkenni kezdjen az infláció. Ez azonban várhatóan még csekély mértékű csökkenés lesz.

Ha a döntéshozóknak elég egy hónapnyi csökkenés, és az, hogy az előzetes részadatok alapján folytatódjon a csökkenő trend, akkor akár az sem elképzelhetetlen, hogy az árstopokat nem hosszabbítják meg

- mondta Hornyák József.

Ez azt jelentené, hogy április 30-án érne véget a hatósági árak ideje. Hornyák József ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök meggyőző és tartós csökkenésről beszélt a parlamentben. Az elemző szerint ez általában azt szokta jelenteni, hogy az infláció több hónapig, folyamatosan csökken. Erre leginkább tavasz végén, nyár elején van esély. A tartós csökkenés május-júniusra fog bekövetkezni - magyarázta a szakember, aki szerint az infláción túl azért várhatóan más körülményeket is figyelembe vesznek majd a döntésnél.

Valószínűleg nézni fogják, hogy a boltokban mennyire elérhetők az árstopos termékek, illetve azt, hogy a hatósági áras termékeknél a külföldi import mennyire szorítja ki a magyar termékeket. És nyilván azt is, hogy a kisboltoknak mekkora nehézséget jelent az árstop fenntartása, mert ezekben a hónapokban számukra az életben maradás a tét

- mondta Hornyák József.

Mire számíthatnak a vásárlók az hatósági árak eltörlése után?

A szakértő szerint nem sok jóra. Ahogy Hornyák József fogalmazott, az árstopok eltörlésekor már másfél éve ugyanaz lesz az ára ezeknek a termékeknek. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt időszak inflációját be kell hozniuk, és visszaállnak a piaci árak. Ez pedig ugrásszerű drágulást jelent. 

Az árstopos termékek ára is jelentősen emelkedni fog: ennek mértéke 50-100% közé várható. Tehát egyes termékek ára akár meg is duplázódhat majd. Ha valaki most 25-30 ezer forintból hoz ki egy heti nagybevásárlást, akkor több ezer forinttal többet fognak kérni tőle a kasszánál az árstop kivezetése után, feltéve, ha vásárol az érintett termékekből

- mondta Hornyák József.

Hornyák József szerint azt is érdemes észben tartani, hogy az infláció csökkenése nem azt jelenti, hogy olcsóbb lesz az áru a boltokban, csak azt, hogy lassul a drágulás üteme. Az élelmiszerárak mostani 40-50%-os emelkedése az átlagosan 20-30%-os élelmiszerár-emelkedésbe vált majd át - magyarázta a szakember. 

Azért van jó hír is. Ha a boltoknak nem kell a hatósági árak okozta hatalmas veszteséget kigazdálkodniuk, akkor várhatóan többet tudnak majd akciózni. A Portfolio.hu elemzője rámutatott, hogy az árstopok eltörlése után a boltoknak több lehetőségük lesz arra, hogy olcsóbban adjanak más termékeket. Az árstop ezeknek az akcióknak a lehetőségét nagyon beszűkítette, mert a boltok folyamatos veszteséget termeltek az érintett termékek eladásán.

Már több, mint egy éve velünk vannak az árstopok

Orbán Viktor miniszterelnök még tavaly januárban jelentette be, hogy a kormány hatósági árat vezet be a csirkemellre, kristálycukorra, a búza finomlisztre, az étolajra, a sertéscombra és a 2,8%-os tehéntejre. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter másnap pontosította a listát: akkor derült ki, hogy a csirke far-hát árát is központilag szabályozzák. Az intézkedés eredetileg tavaly május elsejéig szólt volna, de azóta is hosszabbítgatják - most épp hivatalosan április 30-áig tart - és az árstopos termékek köre is bővült a tojással és a burgonyával.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az árstopok bevezetése után sok kisboltban rejtegetni kezdték a hatósági áras termékeket, mert annyi veszteségük keletkezett rajtuk. Majd beindult a vásárlók rohama, és az árstopos termékek azóta is gyakran hiánycikknek számítanak, amit a kormány azzal próbált orvosolni, hogy nagyobb készlet tartását írta elő az üzleteknek. Ezt a fogyasztóvédelmi razziákkal és bírságokkal igyekszik kikényszeríteni. Az árstopok jócskán megdobták a világszinten is rekordernek számító hazai inflációt, mert a hatósági árak miatt elszenvedett veszteséget a kereskedők a többi termék árának megemelésével kompenzálták. 

Új fejlemény, hogy 2023-ban egyre több kamara, szakmai szervezet és terméktanács kezdte hallatni a hangját az árstopok ügyében. Bár ezen szervezetek mind az intézkedés mielőbbi megszüntetése mellett érvelnek, a döntéshozók egyelőre kitartanak a kivezetés április 30-i dátuma mellett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?