Brutális élelmiszerdrágulás jöhet májustól: ez vár a magyarokra az árstop után

Brutális élelmiszerdrágulás jöhet májustól: ez vár a magyarokra az árstop után

agrarszektor.hu
Bár a szakértők szerint hirtelen áremelkedés kíséri majd az élelmiszerárstop eltörlését, a fogyasztók hosszú távon a hatósági árak kivezetésével járnak jobban, az ugyanis jelenleg piaci zavart okoz. Külön nehezíti a helyzetet, hogy a hazai burgonyatermés mostanra már elfogyott, importból kell fedezni a szükséges mennyiséget. Csakhogy annak a beszerzési ára jóval magasabb, mint amennyiért a terméket értékesíteni lehet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Tavaly februárban hét, majd a novemberi kiegészítéssel együtt összesen kilenc élelmiszeripari termék kapott ársapkát, köztük a cukor, a liszt, csirkemell, étolaj és a tej. Máhr András a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese szerint ha megszűnik az árstop akkor a vásárlók a legtöbb termék esetében hirtelen áremelkedést észlelnek majd, egyedül a tejnél lehet ez másképp - olvasható az atv.hu oldalán. A szakember úgy fogalmazott,

most már be kéne fejezni, ez senkinek nem jó, nem jó a gazdaságnak, mert egy teljes piaci zavart okoz ma már, nem jó a fogyasztónak mert félre vezeti és ráadásul tartok tőle, hogy többszörösen fizeti meg az árstop árát és végkép nem jó a termelőknek mert ebből most már piaci zavarok vannak.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint is nagyon fontos lenne, hogy visszatérjen a normál piaci működés, mert az minden fogyasztó számára jobb helyzetet fog eredményezni. Neubauer Katalin rámutatott, hogy az Európai Unióban a tagállamokban átlagosan 20% körüli áremelkedés volt, míg Magyarországon ez majdnem elérte a 40%-ot.

Mi az gondoljuk, hogy nem volt jó hatással a hatósági ár, ennyire hosszú kitartása az élelmiszer inflációra és abban bízunk, ha az áremelkedés nem is az európai áremelés mértékéhez fog igazodni, de mindenféleképpen egy ez alatti várakozásunk van

- mondta Neubauer Katalin.

Az ársapka a kereskedőknek egyáltalán nem kedvezett, egy-egy árstopos terméken több száz forint veszteségük is lehet. A csirkemell esetében például a beszerzési ár meghaladja 2000 forintot, miközben az hatósági ár miatt 1600 forint körüli áron tudják értékesíteni azt. Közben pedig jelentősen megugrott az árstopost helyettesítő termékek ára is: a csirkecomb 55%-kal, a sertéskaraj pedig 45%-kal drágult.

Óriási vesztesége van a hazai burgonyatermelőknek is. Kulich Éva az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense elmondta, hogy a hazai termesztésű 144 ezer tonna burgonya mostanra elfogyott, így külföldről kell ellátni a magyar piacot. Mint fogalmazott, most már import burgonyával dolgoznak, és az import élelmiszereknél, ha valami drágábban érkezik és magasabb a beszerzési ára, akkor annak általában ki lehet igazítani a kereskedelmi árát, de ez most az árstop miatt nem tud megtörténni.

A szakértők úgy vélik, hogy az árstop a kereskedőknek biztos nem kedvezett, a vevők viszont csak az eltörlés után fognak szembesülni a valós árakkal. Az élelmiszerárstop kivezetéséről korábban Héjja Csaba, az MKB Bank és a Takarékbank szenior elemzője azt mondta, hogy az intézkedés eltörlését követően egy 3-5%-os egyszeri áremelkedés várható az élelmiszerárakban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?