Rozs

Mi a rozs, mikor virágzik a rozs és miért jó a rozs? A rozs ára számtalan dologtól függ, és ha a rozs eladó, érdemes venni, mert kenyérkészítésre is használható. 

Mi a rozs 

A rozs (Secale cereale) a perjefélék családjába tartozó gabonanövény, közeli rokonságban áll a búzával és az árpával. A rozs 1,25 és 2 méter közötti magasságra nőhet meg, jellemző rá a hosszú szár, a fejlettebb gyökérzet és az erősebb bokrosodási képesség, kalászának szerkezete hasonló a búzáéhoz.  

Honnan származik a rozs? 

A rozs minden valószínűség szerint Kis-Ázsiából származik, Európában csak körülbelül 2500 évvel ezelőtt terjedt el. A rozst elsősorban Európa középső, keleti és északi részén termesztik. A rozstermelő övezet Észak-Németországból Lengyelországon, Ukrajnán, Fehéroroszországon, Litvánián és Lettországon keresztül nyúlik be Oroszország középső és északi részeire.  

Mit szeret a rozs? 

A rozs a hűvösebb, csapadékosabb éghajlat növénye, de jól tűri a szárazságot is. A gabonafélék közül a rozs bírja a legjobban a téli hideget és a fagyot. Ezért a rozs az északibb tájakon is termeszthető gabonaféle. Hazánkban mindenütt termeszthető. A gabonafélék közül a rozs legkevésbé igényes az előveteményekre. A növényi sorrendben önmaga, vagy más gabona után is vethető. A rozsnál fontos a korai vetés. Az optimális vetésidő gyengébb talajokon szeptember első fele, jobb talajokon pedig szeptember második fele. De ha lehet, a rozs vetését szeptember végéig fejezzük be. A rozst nem szabad mélyre vetni, kötött talajokon 2-3 cm, laza talajokon 3-5 cm a legkedvezőbb vetésmélység, folyóméterenként elég 50-60 szem vetőmag. A vetést követően gondoskodni kell a tél végi vízállásos területeken a vízelvezetö barázdák, árkok elkészítéséröl, ugyanakkor vegyszeres gyomirtásra általában nincs szükség. Leggyakoribb betegségei a gabonaüszög, a gabonarozsda, a gabonalisztharmat, a fuzáriumos gyökérrotthadás, a csíkos mozaikvírus, a barnarozsda, valamint az anyarozs. A leggyakoribb kártevők a drótférgek, a pajorok, a gabona poloskák, a gabonalegyek, illetve több lepkeféle lárvája is rozzsal táplálkozik. A rozs ára attól is függ, mennyire jó a minősége, ezért érdemes odafigyelni a növényvédelmére.  

Mikor virágzik a rozs 

A rozs virágzásának főszezonja május, júniusban van, a rozs virágzásának utószezonja pedig július, augusztusban. A rozs június végén, vagy július elején érik. Aratásra legmegfelelőbb érési fokozat a viaszérés vége, illetve a teljesérés eleje; egymenetes aratásnál a teljes érés. A rozs nem pereg annyira, mint a búza, ezért az aratásával jobban lehet várni, de megkésett aratás esetén a rozsnál is fokozódik a pergési veszteség. 

Miért jó a rozs 

A rozs alkalmas emberi fogyasztásra - felhasználható liszt- és kenyérkészítéshez - és állati takarmányozásra, nagy tömegű szalmája az almozás mellett energiatermelésre, hőszigetelő építőanyagok gyártására stb. használható. Szemtermését emellett sör és égetett szeszek előállításához is használják. 

A rozs ára 

A rozs ára sok mindentől függ, a rozs ára az aktuális időjárás, a világpiac, illetve a magyarországi termésmennyiségek és termőterületek alakulásától függ leginkább, de számtalan más tényező is befolyásolhatja. A rozs eladó, amikor már teljesen érett és le van aratva. 

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon