Itt a fájó igazság: ez történne a boltokban, ha holnap megszűnne az árstop

Itt a fájó igazság: ez történne a boltokban, ha holnap megszűnne az árstop

agrarszektor.hu
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint egy év alatt átlagban 42 és 77 százalék között emelkedtek a statisztikájukban fellelhető kiskereskedelmi beszerzési árak az árstopos termékeknél. Legkevésbé a csirkemellé, leginkább a finomliszté. Hamarabb vagy később, de a beszerzési árak átlépték a fogyasztói árakat is, amit jól mutat az is, hogy a kereskedők veszteségei egyre halmozódtak. Az biztos, hogy ha hirtelen eltörölnék az árstopot, a vevők nagyot néznének, ha szembesülni kellene a valós árakkal.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több száz forintos a vesztesége egy kereskedőnek egy árstopos terméken, a kristálycukor kilóját például ma jó esetben 500 forint körüli áron tudják beszerezni, és 230 forint körüli áron adhatják. Vagyis mintegy 270 forint kilónként a kristálycukron a veszteség, több, mint amennyi a fogyasztói ár - írja a 24.hu. A BL55-ös finomliszt értékesítése is veszteséges, 300 forint körüli áron tudják beszerezni, és mintegy 200 forintért adhatják.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy év alatt átlagban 42 és 77 százalék között emelkedtek az (AKI) statisztikájában fellelhető kiskereskedelmi beszerzési árak az árstopos termékeknél. Legkevésbé a csirkemellé, leginkább a finomliszté. Hamarabb vagy később, de a beszerzési árak átlépték a fogyasztói árakat is. Ez is mutatja, hogy a kereskedők veszteségei egyre halmozódtak. Az árstop tehát a kereskedőknek bukás, a vevőknek meg az lenne, ha hirtelen eltörölnék az árstopot, és szembesülni kellene a valós árakkal. A helyettesítő termékeknél már most is ez a helyzet.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára, Neubauer Katalin a lapnak elmondta, az árstop tavaly februári bevezetése óta rengeteget változott az élelmiszerpiac. Mostanában Ukrajnából nagyon sok gabona ömlik be Magyarországra, aminek következtében például a hazai lisztbeszállítók elkezdték mérsékelni az áraikat - igaz, ez még csak pár napja tapasztalható. Kiemelte, kényszerpályán kezd mozogni az élelmiszerpiac, emiatt is kezdték csökkenteni a beszerzési árakat, például a tejtermékeknél.

Az utóbbi egy-két hét történései alapján (és ha a folyamatok ebbe az irányba haladnak) az élelmiszer-beszerzési árak tovább csökkenhetnek, így valamennyire mérséklődhetnek időszakosan a kereskedők veszteségei az árstopos termékeken. A beszerzési árak csökkenése más szempontból is kívánatos lenne, például azért, hogy az árstopos élelmiszereket helyettesítő termékek ára mérséklődjön, és ezáltal kicsit megnőjön irántuk az erősen lecsökkent kereslet.

Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?