Óriási fordulat jön: kiderült, mikor állhat meg az élelmiszerek drágulása itthon

Óriási fordulat jön: kiderült, mikor állhat meg az élelmiszerek drágulása itthon

agrarszektor.hu
Öt százalékkal csökkentik a liszt árát februártól a malmok, elkezdett ugyanis zuhanni a búza ára, mert megindult a gabonaszállítás Ukrajnából - ezt a Gabonaszövetség tagozati elnöke nyilatkozta az RTL Híradónknak. A magyar termelők egy része fizetésképtelenné válhat, a fogyasztók viszont fellélegezhetek az olcsó ukrán gabona hatására. Raskó György agrárközgazdász szerint áprilisban megállhat az élelmiszerdrágulás, illetve azt mondja, várhatóan csökkenhet a tejtermékek ára.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A KSH adatai szerint már múlt hónapban átlag 900 forintot kértek egy kiló fehér kenyérért, kétszer annyit, mint egy évvel korábban. A következő hetek azonban fordulatot hozhatnak. A Gabonaszövetség tagozati elnöke, az ország egyik legnagyobb feldolgozójának vezetője azt mondja, nő a bérköltség és drágul a csomagolás, mégis csökkenteniük kell a liszt árát, a búza árának zuhanása miatt ugyanis ezt követelik a pékek.

5 százalék körül lehet a csökkenés, ami úgy gondolom, februárban elindul. De ahogy a búza ára megy lefelé, és sajnos úgy néz ki, hogy továbbra is csökkenni fog a búza ára, ezt követi általában a liszt árának csökkenése is

- közölte a Híradónak Lakatos Zoltán, a a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. A feldolgozók és termelők panaszkodnak, azt mondják, már a gazdaságok 10 százaléka fizetési nehézségekkel küzd, mert hetek óta esik a búza ára, mióta megindult a gabonaszállítás a háború sújtotta Ukrajnából. A magyar termés tonnánkénti árát eddig harmadával nyomta le az olcsó ukrán gabona.

Ez 90-95 ezer forint. Ennyiért búzát Magyarországon nem lehet termelni. Kukoricából lényegében semmi kereslet nincs

- panaszolta Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István agrárminiszter az állami rádióban hétfő reggel segítséget ígért a termelőknek. Elmondta, nagyon komoly levelet és kezdeményezést tettek az Európai Tanács felé, hogy hozzanak intézkedéseket az európai belpiac stabilizálása érdekében.

A vásárlók viszont jól járhatnak az olcsóbb gabonával. A Híradó által megkérdezett agárközgazdász szerint a vártnál korábban megállhat Magyarországon az élelmiszerek drágulása.

Április-május táján egyértelmű, hogy megáll. Amennyiben az ársapkát a kormány kivezeti, akkor lehet még egy egyszeri megugrás az ársapkás termékekre vonatkozóan. A tejtermékek olcsóbbak is lehetnek néhány százalékkal, mert már ötödével kevesebb fogy belőlük a drágulás miatt. A fogyasztói árakban akár még nominál értékű csökkenés is lehet. Elsősorban a tejtermékek estében, hiszen ott a lakosság láthatóan azt az árat, ami akár az egyszerű trappista esetében kialakult a kereskedelemben, nem hajlandó elfogadni

- tudatta Raskó György.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?