Egyre több ilyen liszt van Magyarországon: ezzel lesznek tele a boltok a jövőben?

Egyre több ilyen liszt van Magyarországon: ezzel lesznek tele a boltok a jövőben?

A liszt az egyik legfontosabb alapélelmiszerek egyike, éppen ezért is aggasztó, ami hazákban történik vele. Jelenleg ugyanis alig lehet exportról beszélni, ellenben áramlik be a külföldi, főleg ukrán búza. Ezek a búzák viszont jóval gyengébbek, mint a hazai, arról nem beszélve, hogy a behozott lisztek java része nem érik el a megfelelő minőséget sem. Az ársapka az amúgy sem rózsás helyzetet tovább rontja, összességében pedig elmondható, hogy kemény időszak elé néznek az ágazat szereplői, ezért 2023 az átrendeződés éve lesz.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A liszt a búza árát leköveti, így - nem meglepő módon - ha a búza drágul, a liszt is. Tavaly körülbelül 50%-os áremelkedés ment végbe, újabb drágulásra azonban nem kell számítani a vásárlóknak, sőt:

Teljesen új helyzet alakult ki. Olyan mennyiségű és minőségű ukrán búza- és lisztáru jön be, hogy jelentősen befolyásolják az árakat. Eljutottunk odáig, hogy az ukránok már az olasz exportirányunkat is elvitték, és tőlük szerzik be, nem pedig Magyarországról. Egyszerűen nem tudunk exportálni. Decemberben komolyabban megtorpant a búza ára, mivel nincsen rá kereslet. A malomipar pedig 2-3 havi készletnél nem vásárol többet a visszazuhant kereslet és a magas kamat miatt

- mondta az Agrárszektornak Dr. Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség alelnöke.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember hozzátette, hogy jelenleg 125 ezer forint a búza tonnánkénti ára, az ukrán ezzel szemben jelentősen olcsóbb. Ugyanakkor ki kell emelni, hogy ezek a búzák jóval gyengébbek, a lisztek pedig messze nem érik el a megfelelő minőséget.

A Nébihnek is jeleztük már, hogy nem jó lisztek jönnek be, sok esetben alkalmatlanok az emberi fogyasztásra.

Van, amiben kimagaslóak vagyunk

A Gabonaszövetség alelnöke lapunknak elmondta, hogy túl lettek árazva a szántóföldi növények - búza, kukorica, napraforgó stb. -, olyannyira, hogy a világ legmagasabb árai nálunk voltak. Ez annak a következménye, hogy komoly termelői összefogás és kormánytámogatás volt megfigyelhető, így elértük a legmagasabb globális árakat. Ezt követte a magas liszt- és kenyérár is. Már Szerbiából és Ausztriából is jön zsákos liszt. Mindez azért is lehengerlő, mert eddig mindig kifelé vittük az árut, nem pedig fordítva.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az eddig sorolt tényezők miatt nem drágulást, hanem árcsökkenést várok. Lesznek még az ágazatban áremelkedések, de ezt a malomipar a sütőipar felé nem nagyon tudja már érvényesíteni. Lesz olyan időszak is, mikor veszteséges lesz a malomipar, de felfelé nem fognak menni az árak, a liszt például várhatóan februártól csökkenni fog. Nem lesz jó év az idei a termelők számára, amit 2021-2022-ben megnyertek, azt 2023-ban el is vesztik.

Nem fair az ársapka

Dr. Lakatos Zoltán szerint igazságtalan az ársapka, mert, mint ahogyan feltette a kérdést, milyen alapon adjon egy kiskereskedő ajándékot a lakosságnak? Azzal fizettetik meg a lakosságnak adott pluszt, akinek ehhez semmi köze nincsen. A szakember úgy véli, hogy lehet ilyen „ajándékot” adni a lakosságnak, de azt a befolyó áfából kellene tenni, vagy az államnak kompenzálnia kellene a különbözetet. A boltokban már karácsony előtt hiány alakult ki a lisztből az ársapkából eredő maximum 2 kg-os korlátozások miatt. Ezért, aki tehette, Romániába járt át venni, hiszen ott korlátozás nélkül megtalálható volt elfogadható áron, és ott az áfa csupán 9%. Ehhez kapcsolódóan megemlítette azt is, hogy sehol sem ilyen magas az áfa az élelmiszereknél (27%), mint itthon.

Abszolút nem célravezető intézkedés, azonnal vissza kellene vonni. Úgy gondolom, hogy mindenki örvendezni fog, hogy ha lekerül a lisztársapka, és ismét rendesen lehet majd vásárolni. Úgy talán nem áramlik majd be Magyarországra a román, az ukrán, a szerb vagy éppen az osztrák liszt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Csalódottak lesznek a magyar gazdák

Mint megtudtuk, várhatóan rengeteg búza fog itt ragadni. Mindezt úgy, hogy jó állapotú és mennyiségű búzáink vannak, de az árak lefelé fognak menni. A gazdák sem lesznek boldogok, 30-40%-os visszaesésre számíthatnak a vártnál. Dr. Lakatos Zoltán pedig felhívta az alábbira a figyelmet:

Mindenkit óvatosságra intek idén. Ez egy „rendező” év lesz. Az ukrán gabona tulajdonképpen szabad kártyát kapott, addig fognak szállítani, amíg csak módjuk van rá. Ezzel együtt kell élnünk. Hatalmas tömegáruval kell számolnunk, ez a változás éve lesz.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 06:01