Súlyos zavar van a magyar gabonapiacon: áramlik az ukrán áru az országba

Súlyos zavar van a magyar gabonapiacon: áramlik az ukrán áru az országba

agrarszektor.hu
Ukrajnából eddig több, mint 1,3 millió tonna kétes minőségű gabona és olajos mag  - ebből 900 ezer tonna kukorica - érkezett hazánkba. Ez a mennyiség, valamint a tavaly bejelentett exportengedélyezési eljárás miatt a gabonapiac befagyott, a termelők sem itthon, sem exportra nem tudják eladni a terményeiket. Emiatt egyre kevésbé finanszírozhatók a tavaszi munkák, ami az elszabadult inputárak miatt eleve csökkenő műtrágya-felhasználás következtében már az ez évi termelést is veszélyezteti - derült ki a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) közleményéből.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ukrajnából folyamatosan egyre nagyobb mennyiségű gabona, elsősorban búza és kukorica érkezik a keleti határunkon keresztül. Az elszabadult energia és inputárak következtében Magyarországon likviditási gondok keletkeztek az ágazatban. Mindez olyan időszakban sújtja a gazdákat, amikor a tavaly bevezetett úgynevezett exportengedélyezési rendszer következtében Magyarország jelentős exportpiacokat veszített. A következmény az, hogy a termelők nem tudják értékesíteni készleteiket és emiatt nincs pénzük az esetenként duplájára, sőt többszörösére emelkedett energia, illetve inputanyagok beszerzésére. A kétes minőségű ukrán kukorica például 75-80 ezer forinton cserél gazdát tonnánként és emiatt a korábbi világpiaci árakkal többé-kevésbé szinkronban lévő 120-130 ezer forintos magyar kukorica ára 100 ezer forint alá csökkent, és ugyanaz figyelhető meg a búzánál, ahol a 140 ezer forinttal szemben 110 ezres tonnánkénti ár figyelhető meg. Mindezek következtében az elmúlt hónapokban, aki egyáltalán értékesíteni tudta terményét, az is csak jól láthatóan 20-25%-os árcsökkenéssel tehette meg, ezzel is növelve saját veszteségét - olvasható a közleményben.

A gazdákat a 2022-es soha nem látott mértékű aszály következtében 1000-1200 forintra becsülhető kár érte. A kárenyhítési szabályozás következtében a magyar kárenyhítési rendszer ennek a töredékét ismeri el kárként azáltal, hogy irreálisan magas összehasonlító árakat alkalmaz. A mára kialakult piaci árak ezeket meg sem közelítik. Az előzőekből következik, hogy nem véletlen, hogy az 1000 milliárdos kárral szemben a kárenyhítésre 31,5 milliárd forint áll rendelkezésre. A MOSZ időben felhívta a kormányzat figyelmét a problémákra, ennek keretében kezdeményezte a kárenyhítési rendszer szabályainak újragondolását, amire sajnos csak most kerül sor, ami már nem befolyásolja a 2023-as kárenyhítést. A szervezet ugyancsak tiltakozott az exportengedélyeztetési rendszer ellen, sajnos eredménytelenül. A MOSZ kiemelte, hogy magyarországi gabonapiac lefagyása azonnali intézkedést igényel, ellenkező esetben veszélybe kerül az ez évi termelés, tömegesen lehetetlenülnek el a gazdák és az állattenyésztés után a növénytermesztés is lejtőre kerül

- olvasható a MOSZ közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?