Súlyos zavar van a magyar gabonapiacon: áramlik az ukrán áru az országba

Súlyos zavar van a magyar gabonapiacon: áramlik az ukrán áru az országba

agrarszektor.hu
Ukrajnából eddig több, mint 1,3 millió tonna kétes minőségű gabona és olajos mag  - ebből 900 ezer tonna kukorica - érkezett hazánkba. Ez a mennyiség, valamint a tavaly bejelentett exportengedélyezési eljárás miatt a gabonapiac befagyott, a termelők sem itthon, sem exportra nem tudják eladni a terményeiket. Emiatt egyre kevésbé finanszírozhatók a tavaszi munkák, ami az elszabadult inputárak miatt eleve csökkenő műtrágya-felhasználás következtében már az ez évi termelést is veszélyezteti - derült ki a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) közleményéből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ukrajnából folyamatosan egyre nagyobb mennyiségű gabona, elsősorban búza és kukorica érkezik a keleti határunkon keresztül. Az elszabadult energia és inputárak következtében Magyarországon likviditási gondok keletkeztek az ágazatban. Mindez olyan időszakban sújtja a gazdákat, amikor a tavaly bevezetett úgynevezett exportengedélyezési rendszer következtében Magyarország jelentős exportpiacokat veszített. A következmény az, hogy a termelők nem tudják értékesíteni készleteiket és emiatt nincs pénzük az esetenként duplájára, sőt többszörösére emelkedett energia, illetve inputanyagok beszerzésére. A kétes minőségű ukrán kukorica például 75-80 ezer forinton cserél gazdát tonnánként és emiatt a korábbi világpiaci árakkal többé-kevésbé szinkronban lévő 120-130 ezer forintos magyar kukorica ára 100 ezer forint alá csökkent, és ugyanaz figyelhető meg a búzánál, ahol a 140 ezer forinttal szemben 110 ezres tonnánkénti ár figyelhető meg. Mindezek következtében az elmúlt hónapokban, aki egyáltalán értékesíteni tudta terményét, az is csak jól láthatóan 20-25%-os árcsökkenéssel tehette meg, ezzel is növelve saját veszteségét - olvasható a közleményben.

A gazdákat a 2022-es soha nem látott mértékű aszály következtében 1000-1200 forintra becsülhető kár érte. A kárenyhítési szabályozás következtében a magyar kárenyhítési rendszer ennek a töredékét ismeri el kárként azáltal, hogy irreálisan magas összehasonlító árakat alkalmaz. A mára kialakult piaci árak ezeket meg sem közelítik. Az előzőekből következik, hogy nem véletlen, hogy az 1000 milliárdos kárral szemben a kárenyhítésre 31,5 milliárd forint áll rendelkezésre. A MOSZ időben felhívta a kormányzat figyelmét a problémákra, ennek keretében kezdeményezte a kárenyhítési rendszer szabályainak újragondolását, amire sajnos csak most kerül sor, ami már nem befolyásolja a 2023-as kárenyhítést. A szervezet ugyancsak tiltakozott az exportengedélyeztetési rendszer ellen, sajnos eredménytelenül. A MOSZ kiemelte, hogy magyarországi gabonapiac lefagyása azonnali intézkedést igényel, ellenkező esetben veszélybe kerül az ez évi termelés, tömegesen lehetetlenülnek el a gazdák és az állattenyésztés után a növénytermesztés is lejtőre kerül

- olvasható a MOSZ közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03