Durva, ami a liszt árával történik itthon: kemény lépést tettek a malmok

Durva, ami a liszt árával történik itthon: kemény lépést tettek a malmok

agrarszektor.hu
Zajlanak az események a malomiparban is, mostanra egy egészségtelen árverseny alakult ki a lisztpiacon a malmok között, ami miatt ezekben a hónapokban még az alacsonyabb búzaárak ellenére is veszteséget termelnek. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint miután minden malomipari szereplőnek tetemes átmenő készlete volt tavaly december 31-én, sokan úgy próbálták apasztani a tárolt búzájukat, hogy egymás alá ígérve árulták a lisztet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ez a készlet körülbelül három-öt havi mennyiséget tett ki az egyes cégeknél, és még 135-140 ezer forintos tonnánkénti áron vásárolták. A szakember szerint egyébként a félmillió tonnásra becsült átmenő búzakészlet nagy része a malomiparnál van, és ezek még szintén a nagyon magas áron felvásárolt tételek. Az egészségtelen árverseny következtében - amelyet alapvetően az ukrán gabona beáramlása kényszerített ki - olyan árak alakultak ki, amelyek mellett már veszteséges az őrlés, a cégvezető szerint júliusban és augusztusban nem fog eredményt termelni a malomipar. Az árcsökkenés üteme már megelőzte a búzáét is. Lakatos Zoltán úgy véli, a liszt év eleji átadási áraihoz képest most körülbelül a felénél tartanak - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ársapka a finomlisztre is érvényes, ám ez megszűnik a következő hónapban, a jelenlegi folyamatokban viszont ennek nincs szerepe, hiszen legfeljebb a kereskedők árréseit alakíthatja. A szakember szerint az sem kizárt, hogy a lisztpiacon alá megyünk a 2021 októberére jellemző áraknak. Ráadásul a kialakult helyzet a búza árának sem kedvez, mivel a malomipari szereplők törekednek majd arra, hogy minél alacsonyabb áron jussanak az új terméshez.

Elértük a gödör alját, a veszteséges értékesítés nem tartható fenn, és szeptembertől olyan árakat kell elérni a piacon, amelyek mellett már eredményt ér el az iparág, hogy a megélhetés és a fejlesztés is biztosított legyen 

- vélekedett Lakatos Zoltán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ukrán áru itt is megjelent, ami igen éles versenyt gerjesztett, ha pedig mindez nem lenne elég, a magyar malmok fontos exportpiacokat vesztettek. Ez különösen érzékeny Romániában, ahová a normál időszakban kiszállított 150 ezer tonna körülbelül harmadára eshet az idei export. Mindezt úgy, hogy a magyar liszt elismerten jobb minőségű az ukrán és a román árunál is. Az aratás eddigi tapasztalatai szerint a búza minősége kifejezetten jó azokon a területeken, ahol nem dőltek meg az állományok. Ahol viszont igen, ott óvatosnak kell lenni a fuzáriummal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02