Ez is eljött: olyan dolog történik, ami már évek óta nem volt a magyar földeken

Ez is eljött: olyan dolog történik, ami már évek óta nem volt a magyar földeken

agrarszektor.hu
Zajlik az élet a földeken is Magyarországon, elég, ha csak az időjárási körülményekre, a friss vetésekre vagy éppen a nagy port kavaró ukrán gabonára gondolunk. Utóbbi esetében átmeneti importtilalomról döntött a magyar kormány, ami az egész mezőgazdaság és a lakosság számára is fontos lépés volt. Az Agrárszektor most annak járt utána, hogy mi az, ami miatt bizakodóak lehetnek a termelők, valamint annak, hogy milyen hatással lehet az említett tilalom a hazai termelésre.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az őszi vetések az elmúlt 5 év átlagához viszonyítva szebbek, mint szoktak lenni. Még sokat fognak kint „aludni” éjszaka, éppen ezért ebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, de jelenleg nagyon szépek, ennek pedig örülünk

- mondta lapunknak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, hogy a jó minőségű vetések 60-70% között vannak, ami azt jelenti, hogy bizakodással lehetnek a termelők. Ugyanakkor májusban még nagy szükség volna legalább kétszer megfelelő mennyiségű csapadékra, hogy ázni tudjanak a földek. Mindezen kívül a tavaszi vetések is elindultak, várhatóan kisebb területen lesz vetve a napraforgó és a kukorica is.

Mi a helyzet az ukrán gabonával?

Petőházi Tamás az ukrán gabonával kapcsolatban kifejtette, hogy az ágazat megmaradása függött attól, sikerül-e bevezetni az import korlátozását. Mint tudjuk, sikerült, hiszen a kormány a magyar gazdák és fogyasztók védelme érdekében átmeneti tilalmat rendelt el az Ukrajnából származó fontosabb gabonafélék, valamint azon mezőgazdasági termékek importjára. A tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, repce- és napraforgómagra, a lisztre, étolajra, mézre és egyes húsfélékre és 2023. június 30-ig tart.

Brüsszelben folynak még a tárgyalások, de bízunk benne, hogy ez a tiltás fenn tud maradni addig, amíg nem tudjuk rendezni a sorainkat. Az viszont biztos, hogy a régiónkban, beleértve Szlovákiát, Lengyelországot, Bulgáriát, Romániát és persze Magyarországot is, nincsen szükség az importra.

Miben kell rendezni a sorokat?

A legfontosabb, hogy magát a piaci zavart kell rendezni. Nagyon nagy átmenő készletek vannak itthon, amiket ki kell vezetni a rendszerből. Emellett a toxinos kukorica kérdését is meg kell oldani. A GOSZ elnöke, mint fogalmazott, az ukrán gabonával a tulajdonosának kell kezdenie valamit, a magyaroknak a magyar gabonával, termékekkel kell törődniük.

Az ukrán áruk esetében azt szeretnénk, hogy szigorúan legyenek ellenőrizve és vizsgálva az EU-s lakosok és állatok védelmének érdekében. Az Unión kívül termelt mezőgazdasági termékekre ugyanis nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az Uniós tagállamokban termeltekre, ahol a gazdáknak nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelniük. Ukrajnában például használhatók olyan növényvédő szerek, melyeket hazánkban már több mint 10 éve betiltottak. Ráadásul ott a GMO-s sem tiltott. Az ezekből eredő versenyhátrány pedig nem korrekt egyik EU-s termelővel szemben sem.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?